HR | IT | EN

AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan)

  • Cilj projekta AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan) je definicija i promocija Operativnog plana za javno upravljanje na jadranskom području, što je važan korak prema usvajanju Jadransko-jonske makro-regionalne strategije i stvaranju sinergije za djelotvoran pristup razvojnim mogućnostima regija. U skladu s tim, ostali ciljevi vezani su uz transfer znanja kako bi se ojačala osviještenost o europskim integracijama i Europskoj Uniji, na način da se poboljšaju kompetencije i rad stručnjaka lokalne i regionalne samouprave u sferi upravljanja, financiranja i administracije EU fondova.

    Istarska županija, kao partner u projektu, odgovorna je za radni paket pod nazivom Instrument za EU integracije, u sklopu kojeg će otvoriti Centar za EU i međunarodnu suradnju u Istri s ciljem promicanja međunarodne suradnje na području Jadransko – jonske makroregije, srednje i jugoistočne Europe. Unaprjeđenje upravljanja regionalnim razvojem predviđeno je putem jačanja kapaciteta za strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata, sufinanciranih sredstvima Europske unije i drugih međunarodnih izvora, utemeljenih na sustavnoj provedbi programa edukacije, profesionalnog usavršavanja i znanstvenog istraživanja.

    Projekt, čija vrijednost iznosi 3.346.712,00 eura, financiran je iz Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007-2013, a za projektne aktivnosti Istarske županije predviđeno je 350.000,00 eura. Vodeći partner je Regija Molise (Italija), a uz Istarsku županiju ostali partneri su sljedeći: Dubrovačko neretvanska županija, Regija Puglia, Regija Marche, Regija Veneto, Regija Abruzzo, Regija Emiglia-Romagna, Informest, Općina Kotor, Regija Epir, Regija Skadar i Hercegovačko-neretvanski kanton.