HR | IT | EN

Istarska županija sudjelovala na Danu otvorenih vrata europskih institucija u Bruxellesu

  • Povodom Dana Europe europske institucije u Bruxellesu održale su 4. svibnja 2019. Dan otvorenih vrata, koji je bio jedinstvena prilika da se posjetitelji upoznaju s radom europskih institucija te njihovim utjecajem na život građana Europske unije. U središtu pozornosti ovogodišnjeg izdanja Dana otvorenih vrata bili su izbori za Europski parlament te 25. obljetnica Odbora regija (1994. – 2019.). Dan otvorenih vrata stoga je bila dobra prilika da se građani upoznaju s dodanom vrijednošću EU-a u svim regijama i gradovima, važnosti izlaska na europske izbore od 23. do 26. svibnja, na kojima će svojim glasom moći pridonijeti Europi sutrašnjice, te imati priliku izabrati tko će donositi važne odluke koje će utjecati na njihov svakodnevni život.

    Tim je povodom Europski odbor regija organizirao Festival regija i gradova, na kojem se predstavila i Istarska županija sa svojim uspješnim projektima provedenim u posljednjih pet godina, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na taj su način posjetitelji iz različitih europskih regija, predstavnici EU institucija, ali i različitih europskih mreža i organizacija imali priliku saznati kojih se to 18 projekata iz različitih područja, financiranih iz EU sredstava provode na regionalnoj i lokalnoj razini u Istarskoj županiji te izravno utječu na poboljšanje kvalitete života građana u Istri. U Istarskoj županiji je do sada ugovoreno oko 3,5 milijardi kuna za projekte na prostoru cijele županije i to kroz 1008 potpisana ugovora. Projekti se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, odvodnju, aglomeracije, pojačane aglomeracije, izgradnju smještajnih kapaciteta za studente u Puli, projekte asistenata u nastavi i druge. Također, predstavljene su i druge aktivnosti Istarske županije s ciljem olakšavanja dostupnosti informacija građanima o pitanjima EU te približavanja EU građanima, posebno kroz aktivnosti Europe Direct Informacijskog centra Pula - Pola, lokalne točke za EU pitanja, ali i različite druge informativne i edukativne aktivnosti.

    Bila je to prilika i za porazgovarati s posjetiteljima iz različitih europskih regija koji ove godine planiraju posjet Istarskoj županiji, a koji su se na štandu Istarske županije došli informirati i o turističkoj ponudi, posebno s naglaskom na cikloturizam i interesom za biciklističke rute diljem Istre, kao i eko smještajne objekte, ali i s onima koji su čest gost Istarske županije te su htjeli podijeliti svoje pozitivne dojmove o Istarskoj županiji.

    Ove je godine Festival regija i gradova posjetilo preko 2700 građana, a svi su posjetitelji istarskog izložbenog prostora posebno bili oduševljeni paketićima lavande koje im je tom prigodom podijelila Istarska županija kao mirisni podsjetnik na Istru.