HR | IT | EN

Studijski posjet lokacijama uspješnih EU projekata u Istri

 • Vijećnici Skupštine Istarske županije, u organizaciji javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove - Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ sudjelovali su 5. prosinca 2019. u studijskom posjetu u sklopu kojeg su obišli lokacije obuhvaćene brojim EU projektima koji se provode ili su uspješno provedeni na području Istarske županije.

  Od važnijih projekata financiranih iz ESI fondova, vijećnici su imali priliku posjetiti novu Opću bolnicu Pula i realizirani projekt „Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula“, zatim novoizgrađeni Studentski centar Pula, Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Arheološki park Vižulu, ali i prisustvovati predstavljanju projekta čiji je nositelj tvrtka INDI - metal d.o.o. iz Vodnjana, dok im je u Svetvinčentu predstavljen projekt KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa.

  Brojna su područja i djelatnosti koji su u Istri zabilježili značajan napredak zahvaljujući EU financiranju, od kulturne i prirodne baštine do turizma, poduzetništva i zdravstva, stoga je ovo bila izvrsna prilika kako bi se vijećnicima predočila važnost EU kao izvora financiranja te predstavili uspješni rezultati europskih projekata u Istri. Posjet se realizirao u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do uspješne EU regije“ koji se financira putem Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a provodi ga Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove - Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“.

  13.12.2019.

  Održana edukacija na EU temu „Provedba infrastrukturnih projekata i korištenje FIDIC ugovora“

 • Provedba edukativnih radionica koje su započele u sklopu EU projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“ kojeg provodi Javna ustanova "Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove - Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ nastavila se 12. prosinca u Puli, kada je održana druga po redu edukacija za predstavnike javnopravnih tijela s područja Istarske županije.

  Edukacija je, poput one prethodne održane 11. prosinca, organizirana na Istarskom veleučilištu u Puli, a predvodila ju je Ariana Vela, renomirana hrvatska konzultantica s višegodišnjim iskustvom u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova. Tema radionice je bila „Provedba infrastrukturnih projekata i korištenje FIDIC ugovora“, te su u sklopu iste obrađeni ključni elementi pripreme i provedbe infrastrukturnih projekata te općenito FIDIC ugovori.

  Podsjećamo, radionice koje su započele u sklopu EU projekta provoditi će se redovito do kraja 2023. godine, i to u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“.

  Provedbom radionica javnopravna tijela na području Istarske županije imati će priliku steći znanja i upoznati se s primjerima dobre prakse za uspješnu pripremu i provedbu EU projekata, a istovremeno će se osnažiti kapaciteti same javne ustanove kako bi mogla pružiti specijaliziranu pomoć javnom sektoru u planiranju i provedbi mjera usmjerenih na korištenje ESI i ostalih EU fondova.

  Projekt „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“ odobren je za financiranje u sklopu Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora, a trajati će do kraja 2023. godine. Predviđeno je da po njegovu završetku, putem informativno-obrazovnih modula i radionica na različite teme vezane za planiranje i provedbu EU projekata, pomoć primi i da se osposobi 30 korisnika - javnopravnih tijela u Istarskoj županiji.

  12.12.2019.

  Održana prva edukacija u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“

 • Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove - Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ započela je s provođenjem prvih edukativnih radionica u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“.

  Prva je radionica u sklopu spomenutog projekta održana 10. prosinca 2019. u prostorijama Istarskog veleučilišta u Puli, a održala ju je Ariana Vela, jedna od vodećih hrvatskih konzultantica za EU fondove i direktorica konzultantske tvrtke AVELANT. Radionica je obuhvatila temu „Provedba EU projekta s naglaskom na računovodstveni aspekt“ te je polaznicima približila važne elemente provedbe projekta poput obaveza korisnika po potpisu Ugovora o dodjeli sredstava, provođenja javne nabave, financijskih korekcija, izvještavanja o provedbi projekta te mogućima izmjenama koje se mogu dogoditi pri implementaciji projekta.

  Radionica je bila namijenjena javnopravnim tijelima s područja Istarske županije, a okupila je oko 20 polaznika, redom predstavnika javnopravnih tijela, ali i samih djelatnika ustanove.

  Ovo je tek prva u nizu radionica koje će biti organizirane u sklopu projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“, a nastaviti će se redovito održavati, na različite teme, sve do kraja 2023. godine.

  Projekt „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“ započeo je u lipnju 2019., a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, i to u iznosu od 14.983.493,62 kn, dok mu je ukupna vrijednost 17.627.639,62 kn. Cilj projekta je osnažiti sveobuhvatnu koordinaciju i upravljanje regionalnim razvojem i europskim fondovima u Istarskoj županiji te povećanje iskorištenosti ESI i drugih EU fondova na području Istre. Kako bi se to postiglo, potrebno je osnažiti provedbene kapacitete javne ustanove kako bi se pružila stručna pomoć javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi EU projekata, a upravo je to cilj radionica koje će se kontinuirano provoditi do kraja provedbe projekta – educiranje i usavršavanje djelatnika ustanove u svrhu pružanja što efikasnije savjetodavne i stručne pomoći potencijalnim korisnicima EU fondova u Istri.

  12.12.2019.

  Otvorenje 25. izdanja Sajma knjige u Puli

 • U Puli je 5. prosinca u Domu hrvatskih branitelja otvoreno jubilarno 25. izdanje Sajma knjige u Istri. Otvorenju su, u sklopu projekta Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola, prisustvovale i predstavnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije, gdje su putem prigodnog info pulta sudjelovale u informiranju posjetitelja o funkcioniranju Europske unije, pravima njezinih građana i financiranju iz fondova EU te dijelile prigodne informativne materijale i publikacije.

  U radu Informacijskog centra EDIC Pula-Pola sudjeluju djelatnici Grada Pule, Istarske županije, Istarske razvojne agencije d.o.o., Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., a cilj mu je pružanje informacija o politikama i pravima građana Europske unije te poticati građane da aktivno sudjeluju u razmjeni stajališta vezanih uz EU politike te promovirati vrijednosti Europske unije.

  Ovogodišnje „obljetničko“ izdanje sajma iznimno je bogato programom i sadržajem, a posvećeno je temi „Gradovi u tijeku“. Sajam će trajati od 5. do 15. prosinca, te se može posjetiti svakodnevno od 9:00 do 21:00 h.

  06.12.2019.

  Potpisan ugovor EU projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“

 • Ravnateljica Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove - Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ Patrizia Bosich prisustvovala je 03.12.2019. potpisivanju ugovora EU projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, gdje je potpisano pet novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava regionalnim koordinatorima ukupne vrijednosti 84,1 milijuna kuna. Ugovore je dodijelio pomoćnik ministra Dragan Jelić. Riječ je o ugovorima koji su dodijeljeni u okviru Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora vrijednosti oko 402 milijuna kuna.

  Sveukupna vrijednost projekta „Suradnjom i znanjem do snažne EU regije“ iznosi 17.627.639,62 kn, od čega su bespovratna sredstva 14.983.493,62 kn.

  Projektom se daje snažna podrška javnom sektoru Istarske županije u pripremi i provedbi EU projekata te uređuje kvalitetan sustav strateškog planiranja u kojem se Regionalni koordinator Istarske županije pozicionira kao ključni čimbenik u regionalnom razvoju županije. Svrha projekta je osnažiti kapacitete javne ustanove i osigurati njezin rad, pružanje stručne pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi razvojnih projekata putem EU fondova, jačanje njihovih kapaciteta te koordinacija poslova strateškog planiranja i poticanja regionalnog razvoja u Istarskoj županiji u aktivnom partnerstvu sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

  05.12.2019.

  Europa za građane 2014-2020 - radionica za razradu projektnih ideja

  Ured za udruge Vlade RH, kao nacionalna kontakt točka programa Europa za građane 2014 -2020 s ciljem što kvalitetnije pripreme projektnih prijedloga na predstojeće natječaje 1. veljače i 1. ožujka 2020., održat će interaktivnu i kreativnu radionicu s potencijalnim prijaviteljima. Svrha radionice je da sudionike/ice upoznamo s mjerama i prioritetima programa Europa za građane za 2020. godinu, te im pružimo savjetodavnu potporu u razradi projektnih ideja i njihove tehničke pripreme.

  Radionica će se održati u utorak, 17. prosinca 2019. godine, u Zagrebu, u Kući Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, od 10:00-16:30 sati.

  Zbog ograničenog broja mjesta, broj prijava po organizaciji je maksimalno 2 osobe.

  Prijave je moguće izvršiti isključivo putem prijavnice (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdrDacCpBjbS-9wdKXdKK_NhUgXfjyAGmyrVS14jn0NBi1UcQ/viewform), najkasnije do utorka, 10. prosinca 2019., do 12h, nakon čega će Vam do kraja dana biti poslana potvrda sudjelovanja.

  Troškove prijevoza i eventualnog smještaja snose sudionici, dok Ured za udruge Vlade RH osigurava materijale i osvježenja tijekom radionice.

  Kontakt za dodatne informacije: e-mail europazagradane@udruge.vlada.hr , tel 01/45 99 810.

  Radni program radionice nalazi se u datoteci u privitku.

  Datoteke vezane uz novost
 • http://www.istra-europa.eu/uploads/files/EzG_Zagreb_17.12..pdf
 • 25.11.2019.

  Erasmus+ radionice

 • Agencija za mobilnost i programe EU objavila je raspored radionica u svrhu pripreme potencijalnih prijavitelja za novi Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2020. godinu. Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira regionalne radionice diljem Hrvatske kako bi pomogla potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih prijedloga. Fokus radionica je na praktičnim aspektima pripreme projektnih prijedloga te uključuje rad u manjim skupinama.

  Iduće radionice održat će se u Zagrebu, 4. prosinca 2019. - Erasmus+ regionalna radionica za pisanje KA1 i KA2 projektnih prijedloga u području (općeg) obrazovanja odraslih, i Rovinju, 9. prosinca 2019. - Erasmus+ regionalna radionica za pisanje projektnih prijedloga u okviru Ključne aktivnosti 1 (KA1) u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i radionica za primjenu ECVET-a.

  Program i prijavne obrasce možete pronaći na poveznici http://www.mobilnost.hr/hr/novosti/radionice-za-pisanje-projektnih-prijava-u-okviru-poziva-na-podnosenje-prijedloga-za-program-erasmus-za-2020-godinu/.

  21.11.2019.

  Učenici Tehničke škole Pula u sudjelovali na događaju Inspiriraj se! #BudiErasmusPlusGeneracija

 • Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je događaj pod nazivom Inspiriraj se! #BudiErasmusPlusGeneracija u sklopu kojeg su uspješni korisnici programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti svojim iskustvenim pričama upoznali buduće korisnike s mogućnostima koje ovi programi nude u području odgoja, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.

  Iskusni korisnici svojim su pričama i praktičnim savjetima budućim korisnicima dočarali kako ideju pretvoriti u uspješan projekt te kako najbolje prikazati rezultate i pozitivan utjecaj projekata na pojedince, njihove organizacije, ali i širu društvenu zajednicu.

  U dijelu Inspiracijski Café u opuštenoj atmosferi učenici i profesori Tehničke škole Pula okupljenima su prezentirali projekt 3D FOR VET te su sudionici imali prilike testirati rad 3D printera i skenera koje je Tehnička škola Pula nabavila u sklopu projekta.

  Naime, Tehnička škola Pula zajedno s još 6 partnera sudjeluje u projektu čiji je cilj postaviti učenike iz strukovnih tehničkih škola u bolju poziciju na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologija u formalnom obrazovanju, primjenom njihovog znanja u praksi i suradnjom s vršnjacima iz drugih Zemalja EU.

  Vodeći partner projekta je JAVNA USTANOVA „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“, a partneri su Fachhochschule Karnten, Vojvodstvo Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS- Centar za istraživanje materijala, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras, Zespol Szkol nr 2 im. Jana Pawla w Miechowie.

  Ukupni proračun projekta je 250.585,00 €.

  18.11.2019.

  Vrednovanje sustava odabira projekata - Operativni program Konkurentnost i kohezija

 • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojoj ulozi Upravljačkog tijela za Operativni programa „Konkurentnost i kohezija“ provelo je postupak vrednovanja programa tijekom programskog razdoblja u skladu s važećim Planom vrednovanja. Vrednovanje je obuhvatilo sustav odabira projekata, primjene kriterija odabira i poštivanja horizontalnih načela, uključujući postupke izravne dodjele bespovratnih sredstava.

  Vrednovanje učinkovitosti, djelotvornosti i učinka pomoći iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, nužno je kako bi se poboljšala kvaliteta koncepta i provedbe programa te utvrdio njegov učinak u odnosu na ciljeve strategije Unije za pametan, održiv i uključiv rast.

  Rezultati vrednovanja i cjelovito Izvješće o provedenom vrednovanju dostupni su u datotekama u pritivku te na sljedećoj poveznici:

  https://strukturnifondovi.hr/wp-content/uploads/2019/05/Zavr%C5%A1no-izvje%C5%A1%C4%87e.pdf

  Datoteke vezane uz novost
 • http://www.istra-europa.eu/uploads/files/Webstranica.pdf
 • http://www.istra-europa.eu/uploads/files/Pregled_ključnih_značajki_vrednovanja_za_korisnike.pdf
 • 14.11.2019.

  ODRŽAN GODIŠNJI FORUM EURODYSSEY PROGRAMA (Cagliari, Sardinija)

 • Eurodyssey je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions - AER) koji mladim ljudima u dobi od 18 do 30 godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja.

  Forum programa Eurodyssey organizira se jednom godišnje u regiji članici Skupštine europskih regija, gdje se zajednički donose odluke vezane uz daljnje provođenje programa, predstavljaju se i upoznaju nove regije, provodi se evaluacija, razmjenjuju se iskustva i ideje, te jača međuregionalna suradnja. Domaćin ovogodišnjeg Foruma bila je nova regija u programu Sardinija (Italija), a Forum je održan je od 23. do 25. listopada u Cagliariju. Forum je okupio više od 50 predstavnika regija članica programa i novih regija zainteresiranih za uključivanje u program.

  Održane su dvije panel diskusije na temu „Mobilnost mladih kroz osnaživanje i profesionalni rast“, te „Kako mobilnost mladih može doprinijeti regionalnom razvoju“. Naglašena je važnost europskih programa mobilnosti kao načina integracije i jačanja demokracije, ali i poticanja ravnoteže između europskog, nacionalnog i regionalnog identiteta.

  Predstavljena su izvješća o aktivnostima i rezultatima u prošloj godini, te nove smjernice u provođenju programa kroz nove mrežne stranice koje bi trebale započeti s radom do kraja ove godine.

  Tijekom održavanja Foruma održane su i radionice o promociji programa kroz razne komunikacijske alate, te radionica o aktivnostima povodom obilježavanja 35. godišnjice programa, najstarijeg programa mobilnosti u Europi. Prvi sastanak radne skupine vezane uz obilježavanje obljetnice bit će usklađen sa sljedećim sastankom Upravnog odbora koji će se održati u veljači sljedeće godine.

  07.11.2019.

  Javni poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u pilot projektu „U školi otvorene kohezije”

  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisuje Javni poziv za podnošenje prijava srednjih škola za sudjelovanjem u Pilot projektu „U školi otvorene kohezije – At School on Open Cohesion, ASOC“.

  Za sudjelovanje u Pilot projektu na Javni poziv mogu se prijaviti srednje škole različitih vrsta programa obrazovanja (strukovne, gimnazije, umjetničke). Škola prijavljuje skupinu do 30 (trideset) učenika (razred ili grupa učenika) s nastavnikom koji će biti voditelj projekta.

  Pilot projekt će se provoditi u školskoj godini 2019./2020., a odabranih do 5 srednjih škola bit će uključeno u njegovu provedbu. Provedba projekta podrazumijeva sudjelovanje u interdisciplinarnom obrazovnom programu prikladnom za sve oblike srednjih škola kojem je cilj promicanje građanskog praćenja nad javnim financijama kroz korištenje javno dostupnih podataka te informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a u kontekstu kohezijske politike Europske unije.

  Po završetku Pilot projekta nagrada za školu čiji rad bude ocijenjen najboljim je sudjelovanje na „Europskom tjednu regija i gradova 2020.“ u organizaciji Europske komisije u listopadu 2020. godine u Bruxellesu.

  Prijave za sudjelovanje u Pilot projektu podnose se isključivo elektroničkim putem, ispunjavanjem mrežnog obrasca na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/hjRpFDDS9mWDEzD66[1]

  U slučaju poteškoća s ispunjavanjem obrasca, molimo obratite se na adresu elektroničke pošte asoc2019@mrrfeu.hr

  Krajnji rok za podnošenje prijava za sudjelovanje u Pilot projektu je 4. studeni 2019. godine do 16.00 sati.

  04.11.2019.

  U Rimu održan 3. transnacionalni sastanak u sklopu projekta +Resilient

 • Treći transnacionalni sastanak EU projekta +Resilient (Otvoreni Resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo) održan je 15. i 16.10.2019. u Rimu gdje su se projektni partneri okupili kako bi rezimirali već provedene aktivnosti, te se pripremili na novi ciklus aktivnosti koji je planiran u narednom projektnom razdoblju. Od projektnih partnera na sastanku su sudjelovali Istarska županija, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Regija Veneto kao vodeći partner, Sveučilište AIX-Marseilles, RCDI Razvojna i inovacijska mreža, REMTH – Regija Istočne Makedonije i Trakije, Gospodarska komora Trevisa i Belluna, Tehonloški institut Aragon, GFOSS – Grčki savez otvorenih tehnologija, UOC - Otvoreno učilište Katalonije, PRIZMA – Fondacija za poboljšanje mogućnosti zapošljavanja, ANCI - Nacionalni savez talijanskih općina i UCCIAL - Savez gospodarskih komora i industrije Albanije.

  Projekt +Resilient financiran je iz Programa Interreg Mediteran 2014.-2020. a cilj mu je umrežavanje 4-helix partnerstva 8 Mediteranskih zemalja kako bi se potaknula potreba za inovacijama koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozitivan utjecaj na prilagodbu/izmjenu različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokim društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou.

  Vremensko razdoblje trajanja projekta je od 01.02.2018. do 31.01.2022., ukupna vrijednost projekta iznosi 3.578.529,80 € od čega je proračun Istarske županije 181.950,00 €.

  18.10.2019.

  U Bruxellesu održano 15. izdanje manifestacije „Europski tjedan regija i gradova“

 • Europski tjedan regija i gradova - European Week of Regions and Cities - naziv je manifestacije koja se od 7. do 10. listopada 2019. održala u Bruxellesu (Belgija), a koja već tradicionalno svake godine okuplja velik broj predstavnika lokanih i regionalnih vlasti te akademske zajednice s područja cijele Europe. Događanju, čija je glavna ovogodišnja tema „Regije i gradovi: stupovi budućnosti Europske Unije“, prisustvovali su i predstavnici Istarske županije i njezinih institucija, koji su sudjelovali u brojnim panelima i predavanjima.

  Tako je u sklopu panela „Regije za zelenije okruženje. EU fondovi koji se bore protiv globalnih klimatskih promjena“ (Regions for greener environment. EU funds fighting global climate change), ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni predstavila inicijative i projekte koje provodi Istarska županija s ciljem borbe protiv klimatskih promjena i rješavanja problema zaštite okoliša. Svoje primjere dobre prakse po pitanju zaštite okoliša i klime predstavili su i ostali partneri u međunarodnom konzorciju koji je organizator panela, a to su regija Auvergne-Rhône-Alpes, regija Lombardija, regija Malopolska, regija Opole, Regionalni ured doline Aosta u Bruxellesu te Slovenski šumarski institut.

  Osim toga, delegacija Istarske županije sudjelovala je na brojnim radionicama i predavanjima na temu regionalnog razvoja i eu fondova, te onih posvećenih novoj financijskoj perspektivi 2021.- 2027.

  Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu te predstavlja najveći događaj regionalne politike na razini Europske unije. Događaj je s godinama prerastao u platformu za umrežavanje stručnjaka u regionalnom razvoju i lokalnom razvoju koji putem više od 300 sesija, radionica i panela s različitim temama omogućuje razmjenu iskustva i znanja u području razvoja regija i gradova.

  11.10.2019.

  Predstavnici Istarske županije na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“

 • U Šibeniku su proteklog vikenda, točnije od 4. do 6. listopada 2019. godine, održani Dani regionalnoga razvoja i EU fondova – trodnevna konferencija koju već treću godinu za redom organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija i informiranja o mogućnostima korištenja EU fondova. Manifestacija je okupila brojne predstavnike državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, poduzetnike te korisnike europskih sredstava. Događanju su prisustvovali i brojni načelnici, gradonačelnici, zatim predstavnici Istarske županije i Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“, kao i ostali dionici s područja Istarske županije uključeni u planiranje i provedbu europskih fondova.

  Središnji dio konferencije u subotu su pozdravnim govorima otvorili gradonačelnik grada Šibenika, Željko Burić, te župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk. Prisutnima se zatim obratio predsjednik Vlade, Andrej Plenković, koji je istaknuo pozitivne rezultate u povlačenju sredstava Iz EU fondova, nakon čega je uslijedio pozdravni govor ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marka Pavića, koji je istaknuo kako je Hrvatska učinila značajan iskorak u povlačenju eu sredstava te kako europski fondovi zaista i vidljivo mijenjaju Hrvatsku.

  Nakon uvodnih obraćanja održane su prezentacije pojedinih ministara na temu „Kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ te panel rasprava „EU fondovi – izazovi za budućnost“.

  Tijekom trodnevnog događanja održana su i dva ciklusa radionica u sklopu kojih su sudionici konferencije imali priliku upoznati se s mogućnostima i dosadašnjim rezultatima financiranja projekata iz EU fondova, aktualnostima u provedbi projekta, iskustvima korisnika u postupcima dodjele bespovratnih sredstava te prioritetima za novu financijsku perspektivu 2021. – 2027.

  Manifestacija je završila u nedjelju održavanjem Sajma EU fondova na kojemu su predstavnici uspješnih lokalnih EU projekata posjetiteljima predstavili vlastita iskustava u povlačenju EU sredstava, a organiziran je i posjet EU projektima na području grada Šibenika.

  07.10.2019.

  Europski tjedan gradova i regija 2019. od 7. do 10. listopada 2019. godine u Bruxellesu

 • Europski tjedan gradova i regija je četverodnevni događaj u kojem predstavnici europskih općina, županija i gradova predstavljaju iskustva provedbe Kohezijske politike i ukazuju na važnost lokalne i regionalne samouprave za učinkovito upravljanje u Europskoj uniji. Tema ovogodišnjeg izdanja, koje se održava od 7. do 10. listopada 2019. godine u Bruxellesu, je „Regije i gradovi: stupovi budućnosti Europske Unije“.

  Prvo izdanje Europskog tjedna gradova i regija organizirano je 2003. godine, a tijekom prethodnih godina ovaj događaj je postao platforma za umrežavanje europskih stručnjaka s područja regionalnog i lokalnog razvoja. Baveći se temama poput socijalne uključenosti, prekogranične suradnje, javno-privatnih partnerstava i regionalnih inovacija, događaj je otvorio vrata razmjeni iskustva i pokretanju novih partnerstava. Više od 6.000 posjetitelja svake godine sudjeluje na više od 300 radionica, izložbi, rasprava i drugih prilika za umrežavanje.

  04.10.2019.

  Održan drugi trening profesora u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK

 • U ponedjeljak je u prostorima Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. održan drugi po redu trening profesora u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK.

  Trening je održan u organizaciji Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Istarske županije u suradnji s Udrugom Suncokret iz Pule, a sudjelovalo je 12 profesora iz osam škola. Profesori su imali priliku upoznati se s metodologijom edukativnih radionica o Ciljevima održivog razvoja (COR) te dobiti informacije na temu ovogodišnjeg COR-a u fokusu „Odgovor na klimatske promjene“.

  Edukativne radionice, koje će edukatori iz Udruge Suncokret uz podršku profesora održati u školama sastoje se od niza različitih aktivnosti na temelju (neformalne) aktivne i participativne metodologije učenja radi poticanja angažmana učenika.

  U planu je u tri godine trajanja projekta educirati 45 profesora iz Istarske županije koji će godišnje održati sedamdesetak edukativnih radionica za učenike te ih pozvati na djelovanje u svojim lokalnim zajednicama, školi, domu, klubovima mladih itd., s pitanjem Cilja održivog razvoja u fokusu.

  Projekt WALK THE GLOBAL WALK financiran je iz programa Europske komisije EuropeAid - “Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union”, a traje od prosinca 2017. do prosinca 2020. godine. Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 185.000,00 € za Istarsku županiju. Predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji sa 19 partnera iz 11 zemalja.

  02.10.2019.

  GLOBALNA ŠETNJA - Aktivizmom protiv klimatskih promjena

 • Oko 400 istarskih srednjoškolaca sudjelovalo je danas na takozvanoj Globalnoj šetnji, odnosno mimohodu čiji je cilj bio ukazati na važnost klimatskih promjena i održivosti planeta Zemlje. Globalna šetnja ujedinjuje inicijativu „FridaysForFuture“ koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg te aktivnost u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK koje za cilj imaju buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje, kao i aktivnosti Gimnazije Pula koje se provode u okviru EKO škole i Lumena.

  Učenike su ispred pulske Gimnazije pozdravili pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin koji su zahvalili svim sudionicima što su se priključili hvalevrijednoj inicijativi za očuvanje i zaštitu okoliša.

  Učenici su potom krenuli put Arene, a nakon toga Kandlerovom ulicom stigli su do Trga Forum gdje ih je dočekao i pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek .

  Globalnu šetnju svojim su nastupom obogatili bubnjari Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, pulske mažoretkinje, plesni klub „Infinity“ – Luana Rojnić, plesni studio „Art Dance “ – Lara Kapeloto te pulski izviđači.

  Učenici su na ovaj način pokazali kako su vrlo osviješteni i angažirani kada je riječ o očuvanju okoliša te negativnom učinku klimatskih promjena s kojima se svi svakodnevno susrećemo.

  Projekt WALK THE GLOBAL WALK – Mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals, provodi se u suradnji s još 11 partnerskih zemalja (Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar, Bugarska,Rumunjska, Škotska, Wales, Albanija, BIH). Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

  27.09.2019.

  Održane završne aktivnosti u sklopu projekta BLUE KEP

 • Projekt BLUE KEP koji je u provedbi Istarske županije, a sufinanciran je iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. uspješno se privodi kraju. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projekt je započeo 01. siječnja 2018., a završava 30.09. 2019. godine. Završna konferencija i posljednji partnerski sastanak održani su u Anconi 25. i 26.09.2019. u organizaciji regije Marche.

  Na partnerskom sastanku održanom 25.09.2019. u prostorijama regije Marche, hrvatski i talijanski partneri raspravljali su o postignutim projektnim rezultatima i pripremali su se za završnu konferenciju koja se održala sljedećeg dana. Završna konferencija bila je posvećena diseminaciji projektnih rezultata sudionicima projekta i široj javnosti, što je partnerstvu bilo od strateške važnosti.

  Nakon uvodnog pozdrava gđe Lorette Bravi, savjetnice za obrazovanje i tržište rada regije Marche, više o samom programu prekogranične suradnje Italija-Hrvatska rekao je g. Marin Miletić iz zajedničkog tajništva programa. Zaključno se u prvom dijelu programa sudionicima konferencije obratio i g. Francesco Cocco, glavni tajnik Jadransko-jonske Euroregije istaknuvši važnost razvoja plave ekonomije na jadransko-jonskom području.

  Nakon uvodnog dijela uslijedile su prezentacije s pregledom aktivnosti i postignutih rezultata, a predstavili su ih sami partneri na projektu: koordinator projekta Informest, Istarska županija, Jadransko-jonska euroregija, regija Marche, JU Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. U programu razmjene projekta BLUE KEP bilo je uključeno 6 partnera, 12 talijanskih i hrvatskih srednjih škola pomorskog i tehničkog smjera, 43 profesora i 38 učenika, te više od 20 lokalnih tvrtki plavog sektora. Uz Istarsku županiju koja je koordinirala aktivnostima s područja Istre u projektu su sudjelovali Tehnička škola Pula i tvrtka Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o.

  U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava o prednostima i učincima sudjelovanja u projektu iz perspektive regionalnih administracija, škola, tvrtki i obrazovnih stručnjaka.

  BLUE KEP projekt omogućio je da 38 hrvatskih i talijanskih učenika iz uključenih tehničkih i pomorskih škola sudjeluje u programu mobilnosti koji se sastojao od teorijskog dijela u sklopu redovne nastave temeljene na međunarodnim obrazovnim modulima te od praktičnog dijela u sklopu stručne prakse u odabranim tvrtkama. Svi su učenici uspješno savladali program te su im na završnoj konferenciji svečano uručeni certifikati s upisanim postignutim ECVET bodovima (Europski sustav bodova u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju).

  Više informacija o samom projektu moguće je pronaći na službenim stranicama projekta BLUE KEP www.italy-croatia.eu/web/blue-kep.

  27.09.2019.

  Završnom konferencijom priveden kraju projekt Blutoursystem

 • Predstavnici Istarske županije sudjelovali su na partnerskom sastanku i završnoj konferenciji projekta Blutoursystem, koji su se od 16. do 18. rujna održali u Bariju u Italiji. Projektni partneri iz Italije i Hrvatske tom su se prilikom osvrnuli i predstavili aktivnosti u sklopu projektnih elemenata za čiju su implementaciji bili zaduženi te ostvarene rezultate i ciljeve projekta.

  Osim Sveučilišta CA' FOSCARI iz Venecije kao nositelja, projekt je ujedinio sljedeće partnere: Regija Veneto, Regija Puglia, Istarska županija, Sveučilište u Splitu - Ekonomski fakultet i Lokalna akcijska grupa „LAG5“ Orebić.

  Istarska je županija uspješno sudjelovala u provedbi aktivnosti svih radnih elemenata, uz vodeću ulogu u radnom paketu 5. Uspostava Blutoursystem platforme. Od ostalih aktivnosti vrijedno je istaknuti organizaciju brojnih seminara i radionica namijenjenih dionicima u turizmu, a koji su imali za cilj pridonijeti boljem poslovanju i promociji smještajnih objekata na području Istre te informiranju pružatelja usluga u turizmu.

  Projekt Blutoursystem započeo je s provedbom u siječnju 2018. godine, a službeno će završiti 30. rujna 2019. Njegova ukupna vrijednost je 1.037.050,00 €, od čega proračun Istarske županije iznosi 164.550,00 €. Glavni cilj projekta bio je doprinijeti unaprjeđenju okvira za održivi rast Plavog turizma u skladu sa sektorskim politikama Europske unije i EUSAIR strategije, a odobren je za financiranje iz Programa Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014.-2020.

  20.09.2019.

  Završna konferencija projekta MOSES

 • Dana 18. rujna 2019. održana je završna konferencija projekta MOSES - Maritime and multimOdal transport Services based on Ea Sea-way project), sufinanciranog sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020., a u čijoj provedbi kao projektni partner sudjeluje i Istarska županija.

  Projekt MOSES usmjeren je na promicanje održivog razvoja putničkog pomorskog prometa, poboljšanjem kvalitete i sigurnosti prijevoznih usluga te promicanjem multimodalnosti u programskom području, temeljem rezultata ostvarenih u provedbi strateškog projekta EA SEA-WAY.

  U sklopu implementacije projektnih aktivnosti, Istarska je županija bila zadužena za pripremu i provedbu geotehničkog ispitivanja geomorfološkog sastava morskog dna te dubinskog pregleda obalnog pojasa pomoću akustičnih sustava i/ili laserske batimetrije, koje predstavljaju preduvjet za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju putničkog terminala u Puli na rtu Guc Valelunga. Istarska županija je također koordinirala provedbu radnog paketa usmjerenog na evaluaciju svih pilot aktivnosti koje će biti realizirane u projektu u cilju definiranja preporuka za daljnji održivi razvoj putničkog prometa u Programskom području.

  Projekt je započeo s provedbom 1. siječnja 2018., a završava 30. rujna 2019. godine. Ukupan proračun projekta iznosi 1.175.085,00 eura, dok proračun Istarske županije iznosi 125.525,00 eura.

  20.09.2019.

  Pod sloganom „Krećite se s nama!“ na pulskom trgu Portarata obilježen Europski tjedan mobilnosti

 • Pod sloganom „Krećite se s nama!“ Pula se po četrnaesti put zaredom pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji se odvija od 16. do 22. rujna. Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti “Krećite se s nama!” (“Walk with us!”) potiče na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

  U organizaciji Grada Pule u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti danas je na pulskom trgu Portarata postavljen info punkt Europe Direct Informacijskog Centra (EDIC) Pula-Pola u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Na info punktu EDIC Pula-Pola svi zainteresirani građani imali su priliku doznati korisne informacije vezane uz Europski tjedan mobilnosti, a uz prigodne promotivne materijale, publikacije i letke pružene su im informacije o raznim aktualnim temama i mogućnostima koje nudi Europska unija.

  Pored toga, u organizaciji Društva distrofičara Istre izloženi su modeli vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, a svi zainteresirani građani mogli su saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji. Zajednica tehničke kulture Pula i Hrvatski auto kluba Pula – Rovinj (HAK) održali su prezentaciju i demonstraciju: Sigurno biciklom u prometu i Polaganje za vožnju biciklom za niže razrede pulskih osnovnih škola. Na info punktu Policijske uprave istarske (Odjel prevencije, Policijska postaja Pula i Postaja prometne policije Pula) prezentiran je rad policije kroz zdrav način kretanja (biciklistička ophodnja) te preventivni rad na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista.

  Kao i prošlih godina manifestaciji Europskog tjedana mobilnosti u ugodnom ambijentu trga Portarata, pridružila su se mnogobrojna djeca predškolske i školske dobi, ali i ostali građani. Naime, cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje javne svijesti i aktivnosti građana usmjerenih protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem opsega prometa u gradovima, čime se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana, a upravo je intencija Europskog tjedna mobilnosti da se kod naših najmlađih sugrađana osvijesti da hodanje i biciklizam imaju brojne benefite.

  19.09.2019.

  Radionica “Interpretacija kao alat za razvoj inovativnog turističkog proizvoda i networking-a”

 • Dana 13. rujna 2019. godine u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Puli održana je besplatna radionica pod nazivom „Interpretacija kao alat za razvoj inovativnog turističkog proizvoda i networking-a“. Organizirana od strane Istarske županije u sklopu provedbe eu projekta Blutoursystem, radionica je bila namijenjena dionicama koji sudjeluju u kreiranju strategija, programa i projekata u turističko-ugostiteljskom sektoru. Naglasak predavanja bio je na potrebama i zahtjevima gostiju, na novim trendovima u kreiranju inovativnih turističkih proizvoda te na interpretaciji kao jednome od ključnih faktora i alata za stvaranje takvih proizvoda.

  Na kraju aktivnosti istaknuta je važnost udruživanja svih dionika turističkog sektora u svrhu učinkovitije promocije postojećih sadržaja na prostoru Istarske županije te međusobne suradnje i razmjene iskustva.

  Projekt Blutoursystem odobren je za financiranje iz Programa Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014.- 2020. u okviru prioritetne osi 1- Plave inovacije, specifičnog cilja 1.1 – Unaprijediti okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u Programskom području. Projekt Blutoursystem identificira nove prekogranične turističke scenarije, povećava vještine, znanje i kapacitete sudionika te određuje multiplikativni efekt na turistički sektor.

  13.09.2019.

  Predstavljanje programa “Music Moves Europe – potpora glazbenom sektoru”

 • Prijedlogom Europske komisije za budući program Kreativna Europa nakon 2020. godine predviđa se pokretanje sektorske potpore glazbi kao ciljani doprinos glazbenom sektoru uz već postojeće mogućnosti sufinanciranja kroz potpore potprograma Kultura (Europski projekti suradnje, Europske mreže i Europske platforme). Pripremnom mjerom Music Moves Europe: Boosting European music diversity and talent nastoji se otvoriti put ka uspostavljanju takve sektorske potpore glazbi!

  Pridružite nam se kako biste saznali više u utorak, 17. rujna 2019. godine, s početkom u 11.00 h u prostorima Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije (Admiralitet, Riva 8 – prizemlje, 52100 Pula) na predstavljanju dva aktualno otvorena poziva u okviru pripremne mjere Music Moves Europe: Boosting European music diversity and talent:

  • EAC/S21/2019, Training and Professionalisation, otvoren do 31.10.2019.

  • EAC/S17/2019, Cooperation of Small Music Venues, otvoren do 15.11.2019.

  Svi zainteresirani svoje sudjelovanje mogu prijaviti do nedjelje, 15. rujna 2019., slanjem E-maila na adresu: Petra.Slosel@min-kulture.hr .

  Program se provodi u zajedničkoj organizaciji IKA-e - Istarske kulturne agencije, kontakt točke Istarske županije-Regione Istriana za Kreativnu Europu i Deska za Kreativnu Europu pri Ministarstvu kulture.

  11.09.2019.

  Završio 23. međunarodni program razmjene mladih Eurodyssey u Istri

 • Istarska županija, kao članica Skupštine europskih regija, već 23 godine aktivno sudjeluje u provođenju međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey, koji mladim ljudima omogućava stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu. Od početka provođenja programa do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovao 189 mladih, dok je u Istri boravilo 134 sudionika programa iz različitih europskih regija.

  Ove godine Istarska županija je ugostila četvero mladih, koji su u Puli boravili od 30. svibnja do 30. kolovoza 2019. godine. U okviru programa sudionici su pohađali intenzivni tečaj hrvatskog jezika. Nakon tečaja sudionici programa su obavljali stručnu praksu u tvrtkama i institucijama u Istarskoj županiji, te u okviru kulturnih aktivnosti, organiziranim tijekom njihovog boravka, posjetili i upoznali veliki dio prirodne, kulturne i povijesne baštine Istre.

  03.09.2019.

  Završen projekt “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša“

 • Zavšen je projekt “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša” kojim su u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. - 2020. sufinancirani radovi na energetskoj obnovi- toplinska izolacija dijela poda, ravnih krovova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te vanjskih zidova, zamjena vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnja termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane. Projektom je izvršena ugradnja dizala i izvedba rampe. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se za oko 65 %, a izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37 %. Nakon provedbe energetske obnove zgrada iz energetskog razreda C prelazi u energetski razred A.

  Ravnateljica škole Greis Franković zahvalila se svima koji su bili uključeni u projekt: ”Nakon 80 godina postojanja Osnovna škola Ivana Batelića - Raša konačno je zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom. Za sve nas ovo jako puno znači. Izuzetno smo ponosni što smo već dotrajalu školsku zgradu uspjeli ovako kvalitetno obnoviti. Obnova nas je dodatno motivirala i potaknula da nastavimo put ka podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, a sve kako bi učenici i nastavnici radili u uvjetima primjerenim 21. stoljeću te ostvarili još veće uspjehe i rezultate.“

  Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.369.398,02 HRK, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi u iznosu od 3.248.271,45 HRK, te se Istarskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 1.219.088,22 HRK.

  Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi na energetskoj obnovi započeli su u listopadu 2018. godine i završeni su u travnju 2019. godine, a projekt se provodio u razdoblju od 22. studenog 2016. do 7. kolovoza 2019. godine.

  19.08.2019.

  Predstavnice Javne ustanove Regionalni koordinator u posjetu Brijunima

 • Dana 9. srpnja 2019. godine predstavnice novoosnovane Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione istriana per i programmi e fondi europei“ posjetile su Javnu ustanovu Nacionalni park Brijuni.

  Gošćama je dobrodošlicu zaželio ravnatelj Marno Milotić, koji ih je upoznao s funkcioniranjem ustanove, trenutnom situacijom i budućim planovima. Voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata Maša Mihelić prezentirala je projekt „Novo ruho Brijuna“, aktivnosti i sljedeće provedbene korake.

  Nakon službenog dijela sastanka predstavnice su imale priliku posjetiti lokacije projekta „Novo ruho Brijuna“, otok Mali Brijun s građevinama čija se rekonstrukcija očekuje u sklopu projekta, te otok Veliki Brijun na lokacijama Ljetno kino, spomen obilježje Živa voda, Kompresorska stanica, Šetnica pod brdom Straža, Prirodoslovni muzej te jedne od prvih isporučevina projekta Info kiosk i turističke vlakove.

  Nakon obilaska lokacija projekta, ravnateljicu i predstavnice Javne ustanove primio je voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja i korištenja Nacionalnog parka, Sandro Dujmović koji je predstavio djelokrug rada službe te predstavio, osim projekata u provedbi, kandidirane projekte čiji se rezultati tek očekuju.

  Ravnateljica Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“, Patrizia Bosich izrazila je zadovoljstvo viđenim na terenu te predložila uspostavljanje izravne suradnje dvaju ustanova kako u provedbi tekućih projekata, tako i u pripremi budućih.

  Projekt „Novo ruho Brijuna“ sufinanciran je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalno 41.759.488,84 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 27.285.453,83 kuna bespovratnih sredstva odnosno 85% ukupnih prihvatljivih troškova. Preostali iznos prihvatljivih troškova sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (10%) u iznosu od 3.201.953,39 kuna i vlastitim sredstvima JU NP Brijuni (5%) u visini 1.613.126,70 kuna.

  16.07.2019.

  U Puli održani Regionalni dani EU fondova

 • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i tijekom 2019. godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“. Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u ukupno 30 gradova diljem Hrvatske, šira javnost i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način, moći će dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

  Besplatne edukacije namijenjene svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja EU fondova održale su se 5. srpnja 2019. u Gradskoj vijećnici Komunalne palače Grada Pule. Događaj su pozdravnim govorima otvorili Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Pule, i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Po završetku uvodnih govora održala se panel diskusija „Razvoj Pule kroz fondove Europske unije“ na kojoj su sudjelovali Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Grada Pule; Patrizia Bosich, privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove; Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije; Helga Možé, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva; Ivana Dragišić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije; Jasenka Kapuralin, voditeljica Centra za europsku suradnju u Agenciji za ruralni razvoj Istre; Dorian Siljan, vlasnik OPG-a Siljan te predsjednik udruge ekoloških proizvođača Istarske županije „Istarski eko proizvod“.

  Nakon panel diskusije uslijedila su stručna izlaganja "EU fondovi kao mogućnost financiranja". Tako je Program integriranih teritorijalnih ulaganja predstavila Irena Jurčić iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Gordan Terzić iz HAMAG–BICRO-a predstavio je financijske instrumente za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i najčešće greške prilikom predaje projektne prijave i ključne točke u provedbi projekta.

  Na kraju edukativnog dana je Kristian Korunić iz Moneo savjetovanja održao radionicu „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike“ na kojoj su se sudionici imali priliku informirati o preduvjetima potrebnima za prijavu na natječaj, kao i kako izraditi projektni prijedlog. Na radionici se također obradila tema o pripremi natječajne dokumentacije i proceduri slanja projektne prijave te na čemu se najviše gube, a na čemu dobivaju bodovi. Zaključno su sudionici imali prilike postaviti pitanja predavačima.

  Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

  08.07.2019.

  U Rijeci održani Dani otvorenih vrata EU fondova

 • Predstavnici Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ i Istarske županije sudjelovali su na Danima otvorenih vrata EU fondova koji su se 29. lipnja održali na riječkom Korzu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Zajedno s kolegama iz ostalih županija i institucija, informirali su posjetitelje o projektima koji su realizirani te koji se trenutno provode na području Istre, odgovarali na upite građana o načinima prijave i dobivanja sredstava te dijelili prigodne promotivne materijale.

  Naime, u Istri se provodi veliki broj projekata iz različitih područja, koji su na ovaj ili onaj način pridonijeli poboljšanju kvalitete života njenih građana, a financiraju se iz EU fondova.

  Dani otvorenih vrata EU fondova održani su već u nekoliko navrata u ostalim hrvatskim gradovima, s ciljem informiranja javnosti o načinima i mogućnostima financiranja projekta i povlačenja sredstva iz europskih fondova, te dijeljenja iskustva i predstavljanja primjera dobre prakse stečene kroz različite projekte iz cijele Hrvatske. Tako su u subotu na Korzu svoje projekte predstavile, osim Istarske, također i Primorsko-goranska, Ličko-senjska te Karlovačka županija.

  U sklopu manifestacije održana je i izložba fotografija te promocija video materijala također vezanih za projekte koji se u Hrvatskoj financiraju putem EU fondova, uključujući i one iz Istarske županije. Osim službenog dijela programa kojeg je prigodnim uvodom pozdravila i zamjenica ministrice Kristina Bilić, bilo je tu mjesta i za nagradnu igru i zabavni kutak za najmlađe, te gastro kutak za sve posjetitelje događaja.

  01.07.2019.

  “Regionalni dani EU fondova” održat će se 5. srpnja 2019. u Puli

 • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Pulom organizira informativno-edukativnu manifestaciju „Regionalni dani EU fondova“ s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije putem besplatnih edukacija.

  Besplatne edukacije održat će se u petak, 5. srpnja u Gradskoj vijećnici Komunalne palače Grada Pule (Trg Forum 1) s početkom u 10 sati.

  Događanje “Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

  Prijavite se na besplatne edukacije, saznajte sve o mogućnostima korištenja EU sredstava i postanite dio svijeta EU fondova!

  Više informacija o samome događaju te programu manifestacije dostupno je na sljedećem linku:

  https://lokalni.vecernji.hr/regionalni-dani-eu-fondova/regionalni-dani-eu-fondova-u-puli-15345

  Direktan link za prijavu je sljedeći:

  https://lokalni.vecernji.hr/regionalni-dani-eu-fondova/prijava-na-besplatne-edukacije-u-puli-15347

  28.06.2019.

  U sklopu projekta BLUE KEP u Splitu održan 4. partnerski sastanak

 • Četvrti partnerski sastanak EU projekta BLUE KEP održan je 18.06.2019. u Splitu u organizaciji Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije. Projekt BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Na sastanku su bili prisutni predstavnici partnera iz INFORMESTA, Istarske županije, talijanske regije Marche, Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

  Partneri su na sastanku predstavili projektne aktivnosti koje su provedene u periodu od siječnja do lipnja 2019. te isplanirali preostale aktivnosti koje slijede u razdoblju do kraja rujna 2019. kad provedba projekta službeno završava. Većina aktivnosti vezanih uz mobilnost, u koju je bilo uključeno ukupno 39 učenika, uspješno se privodi kraju. Istarska županija je u tom periodu koordinirala razmjenu troje učenika iz Tehničke škole Pula i troje učenika iz srednje škole A. Malignani iz Udina, organizirala dva promotivna eventa u Puli na kojem je predstavila rezultate projekta, sudjelovala na koordinacijskim partnerskim sastancima i sudjelovala u izradi internacionalnih obrazovnih modula. U nadolazećem razdoblju planira se dovršiti obrazovne module te organizirati finalnu konferenciju koja će se u rujnu održati u Anconi. Također će se u rujnu rezultati projekta prezentirati nadležnom hrvatskom i talijanskom ministarstvu.

  Projekt BLUE KEP ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €.

  19.06.2019.

  U Istri započeo međunarodni program razmjene mladih Eurodyssey za 2019. godinu

 • Istarska županija će ove godine u okviru međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey ugostiti četvero mladih koji će u Puli boraviti od 30. svibnja do 30. kolovoza 2019. godine. Ovogodišnji sudionici programa su Rosario Martinez Garcia (Murcia, Španjolska), Elissa Etienne (Bruxelles-Capitale (Belgija), Olivier Guillemain (Bruxelles-Capitale, Belgija) i Duarte Silveira (Açores, Portugal).

  Sudionici programa od 30. svibnja do 28. lipnja 2019. pohađaju intenzivni tečaj hrvatskog jezika u organizaciji škole stranih jezika Vox Viva. Nakon jezičnog usavršavanja će, u periodu od 1. srpnja do 30. kolovoza 2019., obavljati stručnu praksu u tvrtkama i institucijama u Istarskoj županiji: Rosario Martinez Garcia u Dječjem domu Ruža Petrović, Elissa Etienne u Nacionalnom Parku Brijuni, Olivier Guillemain u ARTIMI obrtu za video produkciju i Duarte Silveira u Turističkoj zajednici Grada Pule. U okviru programa bit će organizirane kulturne aktivnosti s ciljem upoznavanja prirodne, kulturne i povijesne baštine Istre, budući da su kulturne aktivnosti i upoznavanje regije sastavni dio ovog programa. Ovo je već 23 grupa mladih koja u Istru dolazi kontinuirano od 1996. godine otkad Istarska županija sudjeluje u ovom programu razmjene mladih.

  Od početka provođenja programa do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovalo 187 kandidata, dok je u Istri boravilo 134 sudionika programa iz raznih europskih regija. Istarska županija je ove godine nudila mogućnost obavljanja stručne prakse u 9 različitih tvrtki i institucija u županiji: Turistička zajednica Grada Pule, Dječji dom Ruža Petrović, Nacionalni Park Brijuni, HI Hostel Pula, Express Agencija d.o.o. – Regional Express, ARTIMI obrt za video produkciju, Infantinfo d.o.o. – Radio Maestral, Idea Istra d.o.o. - Kuća istarskog maslinovog ulja - Museum Olei Histriae i Diagram d.o.o. arhitektonski studio iz Pule.

  Iz Istarske županije u programu trenutno sudjeluje 4 mladih, koji svoje jezično i profesionalno usavršavanje obavljaju u raznim europskim regijama. Cristina Ogrizek iz Umaga boravi u regiji Catalunya (Španjolska) u razdoblju 26.01. do 28.07.2019. i svoju stručnu praksu obavlja u arhitektonskom birou Falguera Ros Arquitectura u Barceloni. Iva Brajković iz Pazina boravi u regiji Bruxelles-Capitale (Belgija) u razdoblju od 11.02. do 11.08.2019., a prasku obavlja u hostelu Centre Vincent Van Gogh CHAB u Bruxellesu. Paola Švik iz Fažane će boraviti u regiji Valencia (Španjolska) u razdoblju od 01.05. do 31.10.2019. i svoju praksu će obavljati u Gradskoj upravi u mjestu Benissa. Antonija Diković iz Marčane boravit će u Belgiji, u regiji Bruxelles-Capitale, u razdoblju od 03.06. do 27.11.2019., te obavljati praksu u regionalnom uredu za zapošljavanje Actiris u Bruxellesu.

  Trenutno se još dvoje mladih iz Istarske županije, Sabina Softić iz Vodnjana i Damir Hekić iz Svetog Petra u Šumi, spremaju na svoje šestomjesečno profesionalno i jezično usavršavanje na portugalsko otočje Azori, gdje će Sabina obavljati praksu u organizaciji Ninovan koja se bavi konjima, a Damir će se usavršavati u agenciji koja se bavi promatranjem kitova, plivanjem s dupinima i ronjenjem.

  10.06.2019.

  Održan sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran

 • Savez Alpe Jadran će ove godine, iz zajedničkog proračuna Saveza, sufinancirati 31 projekt iz područja umjetnosti i kulture, sporta, turizma, cjeloživotnog učenja, prevencije katastrofa, europske suradnje, inkluzije, ruralnog razvoja i kulturne baštine. Riječ je o projektima pristiglima na javni poziv, koji je bio objavljen tijekom travnja 2019., kojim se udrugama civilnog društva i javnim ustanovama nastoji olakšati pripremu i provedbu projekata od interesa za alpsko-jadransko područje ili pak pripremu za financiranje iz EU fondova.

  Odluku o sufinanciranju su na sastanku održanom u Županijskoj palači u Varaždinu 28. svibnja donijeli članovi Upravnog odbora Saveza, kojeg čine predstavnici tematskih koordinacijskih točaka i kontaktnih točaka Saveza. Riječ je o regijama članicama: austrijskim regijama Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarskoj regiji Vas, slovenskim općinama okupljenima u Skupnost občin Slovenije te hrvatskim županijama: Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

  Sufinanciranjem projekata iz zajedničkog proračuna Saveza omogućeno je da se financiraju projekti koji se provode na području svih članica Saveza pa tako i Istarske županije. Iz Istarske županije bit će sufinancirano devet projekata u kojima su projektni partneri subjekti iz naše županije, te jedan u kojemu je subjekt iz Istarske županije nositelj projekta.

  Iz područja Kulture i umjetnosti:

  • Klangfest Hrelji Beyond Borders, gdje je vodeći partner Mani d.o.o. iz Rovinja, a jedan od projektnih partnera HRT Radio Pula;

  • Atropa Alps-Adriatic Cultural Exchange: Bridges, gdje je jedan od projektnih partnera Galerija Cvajner iz Pule;

  • Klangfest Frühling Es treibt Blüten, gdje je jedan od projektnih partnera Mani d.o.o. iz Rovinja;

  • The Drava – the link between the Dolomites and the Pannonian lowlands, gdje je jedan od projektnih partnera Mani d.o.o. iz Rovinja;

  • Liminal Cadaster Europe - Artistic Toolbox for social sustainability in middle size cities’ transitional spaces (LICAtools EU), gdje je jedan od projektnih partnera udruga Metamedij iz Pule;

  Zajednički projekt iz područja Kulture i umjetnosti i Europe:

  • Strengthening the European identity by using activities combinin Art, Culture and Sustainable Tourism – ArTur, gdje je jedan od projektnih partnera Mani d.o.o. iz Rovinja;

  Iz područja Europa:

  • e+QUALITY? – EUrope, step up your game!, gdje je jedan od projektnih partnera udruga Europska mladež Istre iz Pule;

  Iz područja Sport:

  • 11. Rab triathlon, gdje je jedan od projektnih partnera Triathlon club Pula

  • 32. Alps-Adriatic Youth Chess Gala 2019, gdje je jedan od projektnih partnera Šahovski klub Buje

  • 5. TRIOP 2019 Triathlon, gdje je jedan od projektnih partnera Triathlon club Pula

  Sve regije članice prihvatile su Strategiju razvoja geografskog područja Saveza Alpe Jadran 2019.-2027., koja bi trebala unaprijediti zajednički razvoj i konkurentnost prostora Alpe Jadran.

  Autonomna pokrajina Vojvodina iskazala je interes da postane nova članica Saveza Alpe Jadran.

  Savez Alpe Jadran će ove godine, iz zajedničkog proračuna Saveza, sufinancirati 31 projekt iz područja umjetnosti i kulture, sporta, turizma, cjeloživotnog učenja, prevencije katastrofa, europske suradnje, inkluzije, ruralnog razvoja i kulturne baštine. Riječ je o projektima pristiglima na javni poziv, koji je bio objavljen tijekom travnja 2019., kojim se udrugama civilnog društva i javnim ustanovama nastoji olakšati pripremu i provedbu projekata od interesa za alpsko-jadransko područje ili pak pripremu za financiranje iz EU fondova.

  Odluku o sufinanciranju su na sastanku održanom u Županijskoj palači u Varaždinu 28. svibnja donijeli članovi Upravnog odbora Saveza, kojeg čine predstavnici tematskih koordinacijskih točaka i kontaktnih točaka Saveza. Riječ je o regijama članicama: austrijskim regijama Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarskoj regiji Vas, slovenskim općinama okupljenima u Skupnost občin Slovenije te hrvatskim županijama: Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

  Što se tiče Istarske županije bit će sufinancirano devet projekata u kojima su projektni partneri subjekti iz naše županije, te jedan u kojemu je subjekt iz Istarske županije nositelj projekta.

  Sve regije članice prihvatile su Strategiju razvoja geografskog područja Saveza Alpe Jadran 2019.-2027., koja bi trebala unaprijediti zajednički razvoj i konkurentnost prostora Alpe Jadran.

  Autonomna pokrajina Vojvodina iskazala je interes da postane nova članica Saveza Alpe Jadran.

  06.06.2019.

  Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije potpisala prve ugovore o suradnji

 • Dana 28. svibnja Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ potpisala je prve ugovore o pružanju stručne pomoći u pripremi projektnih prijedloga u okviru projekata financiranih iz sredstava Europske unije.

  Konkretno, radi se o dva sporazuma potpisana sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule za prijavu na projektni prijedlog „Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula“, kojim se javna ustanova obvezala pružiti savjetodavnu i stručnu pomoć prilikom pripreme i provedbe navedenog projekta s ciljem učinkovitijeg iskorištavanja sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

  Opći cilj projekta je povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i programa obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu, odnosno stvaranje suvremene obrazovne infrastrukture i stručnih obrazovnih programa usklađenih s potrebama turističkog gospodarstva, zatim podizanje kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu uvođenjem kvalitativnog pristupa u provedbi programa obrazovanja, stručnog usavršavanja i osposobljavanja te povećanje broja stručnih kadrova sposobnih za pružanje usluga visoke kvalitete u turizmu i ugostiteljstvu.

  Projektnim će se prijedlogom kandidirati dogradnja i opremanje centra kompetentnosti kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, odnosno Europski fond za regionalni razvoj, dok će se kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, odnosno Europski socijalni fond kandidirati ne manje važan aspekt projektne prijave vezan za razvoj ljudskih resursa, odnosno za edukaciju nastavnog osoblja te općenito jačanje kapaciteta i stručnosti ljudskih resursa u sektoru turizma i ugostiteljstva.

  Javna ustanova Regionalni koordinator osnovana je u svibnju 2018. godine od strane Istarske županije kao javna ustanova za regionalni razvoj i strateško planiranje te pripremu i provedbu projekata sufinanciranih sredstvima iz europskih programa i fondova te drugih izvora financiranja za javno pravna tijela.

  31.05.2019.

  Održana radionica Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom

 • Istarska županija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirale 29.05.2019. u hotelu Histria u Puli radionicu „Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom“ koja je provedena u okviru projekta +Resilient financiranog iz Programa Interreg Mediteran 2014.-2020.

  S temom društvenih inovacija sudionike radionice upoznala je Mirna Karzen iz Laboratorija za društvene inovacije Zagreb kratkim uvodnim predavanjem uz primjere dobrih praksi i dobrobiti koju donose društvene inovacije za razvoj društva. Društvene inovacije su nove ideje kojima se želi riješiti neki društveni problem od izoliranosti, isključenosti, siromaštva, socijalne neravnoteže do ekološke neosviještenosti, nedovoljnih novih kompetencija i društvenih vještina koje su potrebne za bolju kvalitetu života.

  Aktualna tema društvenih inovacija i moderna i učinkovita design thinking metoda rezultirale su velikim odazivom dionika iz civilnog, privatnog, javnog i akademskog sektora s područja Istarske županije. Njih ukupno 40 aktivno je sudjelovalo u radionici, te su u radu u grupama razvili inovativne ideje kojima žele riješiti aktualne drušvene probleme u lokalnoj i regionalnoj zajednici. Kao rezultat radionice nastali su tako kreativni idejni projektni prijedlozi za šest različitih tema koje su detektirane kao aktualni društveni problemi u zajednici: Izolacija starijih osoba u društvu, Podizanje samopouzdanja osoba u nepovoljnom položaju, Informiranje o socijalnim uslugama, Kvalitetno provođenje slobodnog vremena, Edukacija odraslih te Kako osigurati osobne asistente za djecu s invaliditetom.

  Postignutim rezultatima vrlo su zadovoljni i organizatori radionice, te će neke od nastalih projektnih prijedloga nastaviti razvijati u konkretne pilot aktivnosti projekta +Resilient.

  Projektom +RESILIENT- Mediterranean Open REsouRcEs for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises se umrežavanju 4-helix partnerstva 8 Mediteranskih zemalja kako bi se potaknula potreba za inovacijama koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozitivan utjecaj na prilagodbu/izmjenu različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokim društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou.

  Vremensko razdoblje trajanja projekta je od 01.02.2018. do 31.01.2022., ukupna vrijednost projekta iznosi 3.578.529,80 € od čega je proračun Istarske županije 181.950,00 €. Nositelj projekta je Regija Veneto, a partneri na projektu su, uz Istarsku županiju i Zakladu za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, AIX-Marseille University, RCDI – Development and Innovation Network, Region of East Macedonia and Thrace (REMTH) - Regional Development Fund, Treviso and Belluno Chamber of Commerce, Technological Institute of Aragon, Greek Free Open Source Software Society, Barcelona Activa SA SPM, OPEN University of Catalonia- UOC, Foundation for Improvement of Employment Possibilities PRIZMA, National Association of Italian Municipalities.

  31.05.2019.

  Promocija EU projekta BLUE KEP u Tehničkoj školi Pula

 • Istarska županija je povodom Dana otvorenih vrata u Tehničkoj školi Pula održanog 23.5.2019. promovirala EU projekt BLUE KEP koji se sufinancira iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020. Obzirom da je u projekt uključena Tehnička škola Pula, te da su aktivnosti u kojima je sudjelovala škola uspješno privedene kraju, bila je to prilika rezultate projekta predstaviti budućim učenicima Tehničke škole Pula i njihovim roditeljima. Informacije o tijeku mobilnosti i iskustvima troje učenika koji su sudjelovali u projektu posjetioci su mogli čuti direktno od njih samih te njihovih profesora, a također su svima bile zanimljive i fotografije koje su se prikazivale za vrijeme predstavljanja projekta. Posjetiocima su također uručene brošure i letci projekta BLUE KEP te razni promotivni materijali koje će budući srednjoškolci moći svakodnevno koristiti u svom daljnjem školovanju.

  Na predstavljanju projekta okupio se cijeli projektni tim kojeg čine koordinatorica projekta iz Istarske županije, ravnateljica Tehničke škole Pula i troje profesora koji su bili mentori učenicima, te vanjski stručni suradnik iz Pučkog otvorenog učilišta Pula. Ovim je projektom Tehnička škola Pula opremljena s dvanaest računala, koja uz neprocjenjivo iskustvo trojice učenika koji su sudjelovali u mobilnosti te uz svoje profesore proveli 45 dana u školi i na praksi u Udinama, čine tek dio rezultata projekta. Važno je napomenuti da tim stručnjaka na razini cijelog partnerstva radi na izradi internacionalnih obrazovnih modula koji će stvoriti temelj za ujednačavanje obrazovnih sadržaja i metoda u obrazovanju kod tehničkih i nautičkih usmjerenja na području Hrvatske i Italije, time doprinijeti stvaranju kvalitetnog i stručnog kadra, te mladim ljudima pružiti bolje mogućnosti u potrazi za zaposlenjem. Uz Tehničku školu koja je, uz već navedene aktivnosti, u ožujku ugostila troje talijanskih učenika na nastavi, u projekt se uključila i tvrtka Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. koja će iste učenike 31.5.2019. primiti na stručnu praksu u trajanju od četiri tjedna.

  Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projektni partneri su, uz Istarsku županiju, Informest iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, regija Marche, Jadransko-jonska euroregija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a ukupno je u projekt uključeno 40 učenika iz 12 odabranih srednjih škola tehničkog smjera iz Istarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te iz talijanskih regija Friuli Venezia Giulia i Marche.

  24.05.2019.

  U HGK – Županijskoj komori Pula održana edukacija za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu

 • Sekcija Zajednice obiteljskog turizma HGK – Županijske komore Pula, Istarska županija i Turistička zajednica Grada Pule organizirale su u utorak, 14. svibnja, u ŽK Pula radionicu Suradnjom u destinaciji do bolje popunjenosti kapaciteta.

  Radionica je organizirana u sklopu provedbe projekta Blutoursystem kako bi se pridonijelo boljem poslovanju i popunjenosti smještajnih objekata te radi informiranja pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu o aktualnostima u turističkoj ponudi destinacije.

  Predstavljen je primjer dobre prakse povezivanja poduzetnika s Barbanštine Istra Outdoor Experience, koji zajednički rade na stvaranju dodatne ponude destinacije i njenoj promociji. Kao primjeri korištenja digitalnih alata u poslovanju predstavljeni su inovativna aplikacija za edukaciju iznajmljivača Booking Monster Croatia te aplikacija Go – Istria za povezivanje gostiju s turističkom ponudom.

  Projekt Blutoursystem odobren je za financiranje iz Programa INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. u sklopu prioritetne osi 1 – Plave inovacije, specifičnog cilja 1.1 – Unaprijediti okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavoga gospodarstva u Programskom području. Projekt Blutoursystem identificira nove prekogranične turističke scenarije, povećava vještine, znanje i kapacitete sudionika te određuje multiplikativni učinak na turistički sektor.

  "Vrijednost je ovakvih skupova u tome što se iznajmljivači educiraju i razmjenjuju iskustva", rekla je zamjenica predsjednika Sekcije Astrid Glavičić. Pritom je izuzetno važno da dionici u destinaciji surađuju i podupiru se jer svi ostvaruju korist, a u konačnici se poboljšava kvaliteta turističke ponude te se postiže veća konkurentnost na tržištu.

  16.05.2019.

  U Puli obilježen Dan Europe 2019.

 • Istarska je županija, zajedno s partnerima Europe Direct Informacijskim centrom (EDIC) Pula-Pola, Istarskom razvojnom agencijom i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, već tradicionalno sudjelovala u proslavi Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja svake godine u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom, a ujedno i na početak inicijative za stvaranje Europske unije kakvom ju danas poznajemo. Tom je prigodom na Gradskoj tržnici postavljen prigodan štand na kojemu su predstavnici svih partnera zajedničkim snagama i znanjem kroz neformalno druženje približili građanima brojne teme vezane uz EU, odgovarali na njihove upite, te podijelili prigodne promotivne materijale i EU publikacije.

  Između ostalog, bila je to prilika i za predstavljanje EU projekta BLUE KEP, kojeg uz ostale partnere iz Hrvatske i Italije provodi Istarska županija. Tim su povodom uz informacije o tijeku provedbe projekta, posjetioci dobili i prigodne promotivne poklone i brošure s dodatnim informacijama o samom projektu. Projekt BLUE KEP sufinanciran je iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2014-2020., a započeo je 01.01.2018. i traje do 30.09.2019. te ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €.

  Dan Europe obilježen je i svečanim otvaranjem edukacijske kuhinje EU projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, iz programa INTERREG Italija-Hrvatska (KEYQ+ GASTRO PUNKT) koji će predstavljati referentnu točku za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, a nalazi se na katu Gradske tržnice Pula.

  Proslava europskih vrijednosti nastaviti će se u petak i subotu, 17. i 18. svibnja 2019. dvodnevnim festivalom EU projekta KeyQ+ na Gradskoj tržnici Pula uz održavanje inovativnih radionica, predstavljanje autohtonih proizvoda, cooking show koncepta temeljenih na povijesnim receptima te prigodni zabavni program.

  10.05.2019.

  Putuj vlakom po Europi uz DiscoverEU inicijativu Europske komisije!

 • Do 16. svibnja 2019. u 12 sati (prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu) traju prijave za DiscoverEU inicijativu Europske unije koja osamnaestogodišnjacima daje priliku za putovanje Europom. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili udaljenim područjima) mladi imaju priliku besplatno uživati u prekrasnim krajolicima i beskrajnoj raznolikosti gradova Europe. Mladi se za sudjelovanje mogu prijaviti u dva kruga prijava koji se održavaju svake godine, a Europska unija odabranima će dodijeliti putne propusnice.

  Kako bi ispunili uvjete za sudjelovanje, kandidati trebaju biti rođeni između 2. srpnja 2000. i 1. srpnja 2001. (uključujući te datume), imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli te unijeti točan broj osobne isprave ili putovnice u internetski obrazac za prijavu. Zatim trebaju samo odgovoriti na pitanja iz kviza i na jedno dodatno pitanje. Odabrani sudionici moći će putovati u razdoblju od najmanje jednog, a najviše 30 dana od 1. kolovoza 2019. do 31. siječnja 2020.

  Više informacija i prijave na: https://europa.eu/youth/discovereu_hr.

  09.05.2019.

  Istarska županija sudjelovala na Danu otvorenih vrata europskih institucija u Bruxellesu

 • Povodom Dana Europe europske institucije u Bruxellesu održale su 4. svibnja 2019. Dan otvorenih vrata, koji je bio jedinstvena prilika da se posjetitelji upoznaju s radom europskih institucija te njihovim utjecajem na život građana Europske unije. U središtu pozornosti ovogodišnjeg izdanja Dana otvorenih vrata bili su izbori za Europski parlament te 25. obljetnica Odbora regija (1994. – 2019.). Dan otvorenih vrata stoga je bila dobra prilika da se građani upoznaju s dodanom vrijednošću EU-a u svim regijama i gradovima, važnosti izlaska na europske izbore od 23. do 26. svibnja, na kojima će svojim glasom moći pridonijeti Europi sutrašnjice, te imati priliku izabrati tko će donositi važne odluke koje će utjecati na njihov svakodnevni život.

  Tim je povodom Europski odbor regija organizirao Festival regija i gradova, na kojem se predstavila i Istarska županija sa svojim uspješnim projektima provedenim u posljednjih pet godina, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na taj su način posjetitelji iz različitih europskih regija, predstavnici EU institucija, ali i različitih europskih mreža i organizacija imali priliku saznati kojih se to 18 projekata iz različitih područja, financiranih iz EU sredstava provode na regionalnoj i lokalnoj razini u Istarskoj županiji te izravno utječu na poboljšanje kvalitete života građana u Istri. U Istarskoj županiji je do sada ugovoreno oko 3,5 milijardi kuna za projekte na prostoru cijele županije i to kroz 1008 potpisana ugovora. Projekti se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, odvodnju, aglomeracije, pojačane aglomeracije, izgradnju smještajnih kapaciteta za studente u Puli, projekte asistenata u nastavi i druge. Također, predstavljene su i druge aktivnosti Istarske županije s ciljem olakšavanja dostupnosti informacija građanima o pitanjima EU te približavanja EU građanima, posebno kroz aktivnosti Europe Direct Informacijskog centra Pula - Pola, lokalne točke za EU pitanja, ali i različite druge informativne i edukativne aktivnosti.

  Bila je to prilika i za porazgovarati s posjetiteljima iz različitih europskih regija koji ove godine planiraju posjet Istarskoj županiji, a koji su se na štandu Istarske županije došli informirati i o turističkoj ponudi, posebno s naglaskom na cikloturizam i interesom za biciklističke rute diljem Istre, kao i eko smještajne objekte, ali i s onima koji su čest gost Istarske županije te su htjeli podijeliti svoje pozitivne dojmove o Istarskoj županiji.

  Ove je godine Festival regija i gradova posjetilo preko 2700 građana, a svi su posjetitelji istarskog izložbenog prostora posebno bili oduševljeni paketićima lavande koje im je tom prigodom podijelila Istarska županija kao mirisni podsjetnik na Istru.

  06.05.2019.

  U tijeku je 6. Festival multikulturalnosti u Puli

 • 6. Festival multikulturalnosti održat će se u četvrtak 2. i petak 3. svibnja 2019. godine, u Titovom parku, u Puli, najavljeno je na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli.

  „I ove godine povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Istarska županija putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine organizira 6. Festival multikulturalnosti. Kao i prethodnih godina, na Festivalu će udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije kroz dvodnevni prigodni program predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, pjesme, običaje i kulturu svojih naroda“, kazala je uvodno zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko.

  Pročelnik za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić kazao je, pak, kako Festival pruža mogućnost da se na jednome mjestu susretnu i predstave različite kulture. Plesom, pjesmom, izložbom radova, narodnih nošnji, nacionalnih jela i ostalih bogatstava nacionalnih obilježja slavimo multikulturalnost i toleranciju.

  „Suživot se očituje u različitosti, a ovi prostori su upravo u tome najizraženiji. Način na koji živimo u Istri trebao bi postati uzor cijeloj Europi. Ovo nije samo festival običaja, tradicija i stvaralaštva, ovo je festival suživota.“

  Festival je započeo u Domu hrvatskih branitelja i kao takav, s vremenom je postao prevelik za takav prostor, a jedan dan trajanja prekratak za tako veliki događaj. Slijedeći dobra iskustva prethodne, i ove se godine Festival održava na otvorenome, u Titovom parku, podno Arene i vjerujem kako ćemo opet okupiti brojnu publiku naglasio je pročelnik Drandić.

  Pročelnik za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da mu je posebno drago što je ovaj Festival prepoznalo i Ministarstvo kulture te ga financijski podupire.

  „Istarska je kultura raznobojna, poput mozaika koji čine nacionalne zajednice. Upravo ovakvi festivali služe da pokažemo da u našoj županiji živi toliko zajednica i toliko različitih pojedinaca koji oplemenjuju Istru.“ smatra pročelnik za kulturu.

  Svoje zadovoljstvo suradnjom, kao i sudjelovanjem na Festivalu multikulturalnosti izrazila je i predsjednica Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“ Žužana Maša.

  PROGRAM

  Četvrtak, 2.5.2019. s početkom u 17.00 sati

  1. Makedonski kulturni forum (8 min.)

  2. Zajednica Albanaca Istarske županije (15 min.) + izložba

  3. Klub Srba IŽ (8 min.) + izložba

  4. Udruga Roma Istre (10 min.) + izložba

  5. Slovensko kulturno društvo „Istra“ (10 min.) + izložba

  6. Zajednica Srba u Istri - izložba

  Petak, 3.5.2019. s početkom u 17.00 sati

  1. Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre (20 min.) + izložba

  2. Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“ (15 min.)

  3. KUD „Bosna“ (15+6 min.) + izložba

  4. Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“ (10 min.) + izložba

  5. Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ – izložba

  6. Makedonsko kulturno društvo „Sv. Kiril i Metodij“ – izložba

  7. Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Udruga za Istru - izložba

  02.05.2019.

  Sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva za 2019.

  Na temelju članka 4. stavka 1. Pravila za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu (KLASA: 421-03/19-01/03, URBROJ: 50419-19-01 od 17. travnja 2019. godine) Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavljuje

  Javni poziv

  za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova

  za 2019. godinu

  I.

  Ured za udruge će temeljem ovog Javnog poziva sufinancirati projekte koje je Europska komisija, nadležna provedbena agencija ili drugo Ugovorno tijelo (u daljnjem tekstu: Ugovorno tijelo) odobrilo odnosno ugovorilo na temelju natječaja i programa iz točke II.:

  čiji nositelji su organizacije civilnoga društva s pravnim statusom udruge, koja je registrirana i djeluje u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: nositelj projekta), a čiji projekt se u cijelosti ili djelomično provodi u Republici Hrvatskoj;

  u kojima organizacije civilnoga društva s pravnim statusom udruge, koje su registrirane i djeluju u Republici Hrvatskoj, imaju ulogu partnera na projektu, koji se u cijelosti ili djelomično provodi u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: partner);

  čiji su nositelji projekta i partneri ostale organizacije civilnoga društva (zaklade, sindikati, udruge poslodavaca, privatne neprofitne ustanove), koje su registrirane i djeluju u Republici Hrvatskoj, a čiji projekt se u cijelosti ili djelomično provodi u Republici Hrvatskoj, pri čemu sufinanciranje tih projekata može ovisiti o raspoloživosti sredstava.

  II.

  Prijave za sufinanciranje mogu se podnijeti za projekte ugovorene s Ugovornim tijelom u sklopu sljedećih natječaja i programa koji podržavaju razvoj civilnoga društva na području Republike Hrvatske:

  Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

  Švicarsko-hrvatski program suradnje

  Europska teritorijalna suradnja – prekogranična (Interreg A), transnacionalna (Interreg B) i međuregionalna suradnja (Interreg C)

  Erasmus +: Sport

  Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

  Obzor 2020.

  Program Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije - EaSI

  Drugi programi aktivnosti Zajednice u području zdravstva

  Zdravlje za rast - Treći višegodišnji program EU u području zdravstva

  Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR)

  Višekorisnička IPA

  Kreativna Europa

  Program o pravima, jednakosti i građanstvu

  Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške 2014.-2021.

  natječaji koje raspisuju pojedine Opće uprave i Službe Europske komisije, odnosno njihove agencije, a koji nisu već specificirani u ovom popisu

  natječaji koje raspisuju pojedine Opće uprave Europskog parlamenta,

  natječaj raspisan od Veleposlanstva Republike Francuske u RH: „Jačanje francusko-hrvatskih partnerstava među organizacijama civilnog društva“.

  Nositelji projekta odnosno partneri mogu zatražiti sufinanciranje za projekte: 1.za koje je potpisivanje ugovora s Ugovornim tijelom preduvjet početka provedbe projektnih aktivnosti, a koji su ugovoreni: a.tijekom 2018. godine, ukoliko se aktivnosti provode najmanje tijekom šest mjeseci u 2019. godini

  b.tijekom 2019. godine;

  2.za koje je službena objava rezultata natječaja (a ne potpisivanje ugovora) od strane Ugovornog tijela preduvjet početka provedbe aktivnosti, a za koje su rezultati službeno objavljeni: a.tijekom 2018. godine, ukoliko se aktivnosti provode najmanje tijekom šest mjeseci u 2019. godini

  b.tijekom 2019. godine.

  III.

  Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva u 2019. godini iznosi 9.400.000,00 kuna.

  Postotak sufinanciranja udjela nositelja projekta odnosno partnera, koji se može odobriti od strane Ureda za udruge definiran je za svaki pojedini program u tablici kako slijedi:

  Naziv programa Postotak obveznog iznosa sufinanciranja korisnika koji se može odobriti

  Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. do 70%

  Švicarsko-hrvatski program suradnje do 70%

  Europska teritorijalna suradnja do 70%

  Erasmus+: Sport (za projekte s detaljno raspisanim proračunom) do 50%

  Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. do 40%

  Obzor 2020. do 40%

  Program Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije –EaSI do 40%

  Drugi programi aktivnosti Zajednice u području zdravstva do 40%

  „Zdravlje za rast“ – Treći višegodišnji program EU u području zdravstva do 40%

  Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) do 40%

  Višekorisnička IPA do 40%

  Kreativna Europa do 40%

  Program o pravima, jednakosti i građanstvu do 40%

  Financijski mehanizam EGP i Kraljevine Norveške 2014.-2021. do 40%

  natječaji koje raspisuju pojedine Opće uprave i Službe Europske komisije, odnosno njihove agencije, a koji nisu prethodno specificirani u ovoj tablici do 40%

  natječaji koje raspisuju pojedine Opće uprave Europskog parlamenta do 40%

  natječaj raspisan od Veleposlanstva Republike Francuske u RH: „Jačanje francusko-hrvatskih partnerstava među organizacijama civilnog društva“ do 40%

  U tijeku kalendarske 2019. godine istoj organizaciji civilnoga društva kao podnositelju prijave može se odobriti sufinanciranje najviše tri projekta, a iznimno, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, i više od tri projekta. Ukupan broj projekata koji će se sufinancirati ovisi o broju podnesenih zahtjeva i raspoloživim sredstvima, a Ured za udruge će nastojati sredstva raspodijeliti ravnomjerno kako bi se obuhvatio što veći broj korisnika.

  Organizaciji civilnoga društva Ured za udruge može samo jednom sufinancirati isti projekt.

  IV.

  Javni poziv otvoren je do 15. studenoga 2019. godine.

  V.

  Prijava za sufinanciranje projekata podnosi se na obrascu Prijava za sufinanciranje projekta organizacija civilnoga društva ugovorenog u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu, a potrebno ju je poslati u papirnatom i elektroničkom obliku na mediju za pohranu podataka.

  Prijavi se moraju priložiti sljedeći dokumenti: Preslika ugovora potpisanog s Ugovornim tijelom ili potvrde o službenoj objavi rezultata natječaja od strane Ugovornog tijela u formatu ispisa internetske stranice (u slučajevima kada je preduvjet početka provedbe aktivnosti službena objava rezultata natječaja od strane Ugovornog tijela, a ne potpisivanje ugovora),

  Preslika obrasca opisa projekta (ukoliko nije dio ugovora potpisanog s Ugovornim tijelom),

  Preslika obrasca proračuna projekta (ukoliko nije dio ugovora potpisanog s Ugovornim tijelom),

  Ispunjen i potpisan obrazac Izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja za prijavljeni projekt,

  Ispunjen i potpisan obrazac Izjave o financiranim projektima,

  Preslika partnerskog sporazuma iz kojeg su razvidni udjeli sufinanciranja nositelja i svih partnera na projektu (ukoliko to nije razvidno iz ugovora potpisanog s Ugovornim tijelom),

  Preslika dokaza o ostvarenim financijskim sredstvima iz nekog drugog izvora financiranja za projekt koji se prijavljuje za sufinanciranje (ukoliko su financijska sredstva ostvarena),

  Preslika obavijesti o odobrenju svih periodičkih izvješća koja su do trenutka podnošenja prijave za sufinanciranje zaprimljena od strane Ugovornog tijela, ukoliko je primjenjivo,

  Preslika važećeg Statuta udruge prijavitelja (samo za udruge čiji statut nije moguće preuzeti putem Registra udruga) te dokaz (dopis) da je statut predan na ovjeru nadležnom uredu radi usklađivanja sa Zakonom o udrugama (NN 74/14 i 70/17) (samo za udruge koje su predale zahtjev za usklađivanjem statuta sa Zakonom o udrugama, ali je njihov zahtjev još u obradi)

  Preslika uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak protiv osobe ovlaštene za zastupanje koja će potpisati ugovor o sufinanciranju (ne starije od 6 mjeseci),

  Preslika potvrde Porezne uprave o nepostojanju javnog duga (ne starije od 6 mjeseci).

  Dostava preslike ugovora potpisanog s Ugovornim tijelom ili potvrde o službenoj objavi rezultata natječaja od strane Ugovornog tijela, preslike obrasca opisa projekta i preslike obrasca proračuna projekta se ne odnosi na projekte ugovorene u okviru Hrvatsko-švicarskog programa suradnje za natječaje "Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije" i "Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj" za koje je Ured za udruge Ugovorno tijelo.

  Ukoliko je projekt organizacije civilnoga društva usmjeren na djecu kao potencijalne korisnike, potrebno je dostaviti dodatnu dokumentaciju za osobe koje će kroz provedbu projektnih aktivnosti biti u kontaktu s djecom Presliku uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak (ne starije od 6 mjeseci),

  Ispunjen i potpisan obrazac Izjave o suglasnosti za uvid u kaznenu evidenciju u dva originalna primjerka,

  Presliku osobne iskaznice ili putovnice.

  Za strance koji će kroz provedbu projektnih aktivnosti biti u kontaktu s djecom, uz navedenu dokumentaciju, potrebno je dostaviti i ovjereni prijevod potvrde o nekažnjavanju iz matične zemlje.

  Za potrebe procjene prijave u sklopu ovog Javnog poziva u papirnatoj verziji se dostavljaju oni dijelovi obrasca opisa projekta iz kojih je razvidno o kojem se Ugovornom tijelu radi, zatim tablica proračuna i posebni uvjete ugovora. U elektroničkom obliku dostavlja se potpuna dokumentacija.

  VI.

  Popunjeni obrazac Prijave za sufinanciranje i propisanu dokumentaciju potrebno je poslati u papirnatom (jedan izvornik) i elektroničkom obliku na mediju za pohranu podataka. Prijava za sufinanciranje mora biti vlastoručno potpisana od strane osobe ovlaštene za zastupanje i ovjerena službenim pečatom organizacije, ako je uporaba pečata propisana statutom organizacije. Prijava u elektroničkom obliku sadržajno mora biti identična onoj u papirnatom obliku.

  Izvornik prijave se šalje preporučeno poštom, putem dostavljača ili osobnom dostavom (predaja u Uredu za udruge do 16:00 sati). Na vanjskom dijelu omotnice potrebno je istaknuti naziv Javnog poziva, zajedno s punim nazivom i adresom prijavitelja te napomenom “Ne otvarati prije sastanka Povjerenstva ”.

  Prijave se šalju na sljedeću adresu:

  Vlada Republike Hrvatske

  Ured za udruge

  Opatička 4

  10 000 Zagreb

  Sva pitanja vezana uz Javni poziv mogu se postaviti isključivo elektroničkim putem, slanjem upita na sljedeće adrese: info@udruge.vlada.hr ili sufinanciranje@udruge.vlada.hr kontinuirano tijekom trajanja Javnog poziva.

  VII.

  Postupak dodjele i isplate sredstava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu odvija se prema Pravilima za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije i inozemnih fondova za 2019. godinu, a detalji za prijavu nalaze se u Uputama za prijavitelje.

  KLASA: 421-03/19-01/03

  URBROJ: 50419-19-02

  Zagreb, 18. travnja 2019.

  Više informacija:https://udruge.gov.hr/istaknute-teme/financiranje-programa-i-projekata-udruga-iz-javnih-izvora/sufinanciranje/sufinanciranje-2019/4980

  29.04.2019.

  Radionice akcijskog planiranja za istarske srednjoškolce

 • U Centru za EU i međunarodnu suradnju u Puli, dana 15. i 16. travnja održane su radionice akcijskog planiranja u sklopu projekta Walk the Global Walk. U aktivnostima radionica je sudjelovalo 28 učenika u pratnji svojih profesora iz 14 srednjih škola s područja Istarske županije, kojima su na zanimljiv način prikazane važnost održavanja i promocije ciljeva održivog razvoja, a predvodili su ih edukatori iz udruge Suncokret.

  Cilj je radionica akcijskog planiranja osposobiti učenike da potaknu svoje školske kolege na aktivan angažman i promociju Ciljeva održivog razvoja, koji predstavljaju srž projektnih aktivnosti te čija je promocija među glavnim ciljevima ovog projekta.

  Spomenute radionice predstavljanju uvod u aktivnosti koje će biti provedene u razdoblju koje nadolazi, a to su EU tjedan Ciljeva održivog razvoja u sklopu kojega će se održati Globalna šetnja, te Ljetna škola u Portugalu koja će se održati početkom srpnja, te koja će uključivati četverodnevni međunarodni trening o Ciljevima održivog razvoja. U aktivnosti Ljetne škole će biti uključeno i petero učenika i jedan profesor s područja Istarske županije.

  Više informacija o samome projektu možete pronaći na sljedećem linku: https://www.walktheglobalwalk.eu/hr/

  18.04.2019.

  U Puli boravili učenici iz Poljske i Litve

 • U sklopu projekta 3D FOR VET, Tehnička je škola Pula od 7. do 12. travnja u svojstvu domaćina ugostila desetoricu poljskih te desetoricu litvanskih učenika, koji su u Puli boravili u društvu svojih profesora i mentora. U sklopu svog posjeta Istri, učenici i profesori su, vođeni svojim kolegama iz pulske srednje škole i ostalih institucija uključenih u projektne aktivnosti, imali priliku upoznati se s Tehničkom školom i školskom opremom, među kojom je najvrijednija upravo ona pribavljena u sklopu projekta 3D FOR VET. Radi se o 3D printeru i skeneru, zahvaljujući kojem su gostujući učenici sudjelovali u raznim vježbama i radionicama posvećenih 3D printanju, te na taj način svoja teorijska znanja primijenili na konkretnim i praktičnim primjerima. Osim samog upoznavanja škole, polaznici studijske razmjene posjetili su i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, ustanovu Metris - Centar za istraživanje materijala Istarske županije te tvornicu Cimos-Buzet, gdje su se upoznali s proizvodnim programom te pogonima tamošnje tvornice.

  Osim stjecanja vrlo korisnog iskustava dijeljenja znanja i iskustva s ostalih vršnjacima iz drugih zemalja, učenici – sudionici studijskog putovanja su na ovaj način imali priliku upoznati se s načinom života u našoj sredini, kulturom i običajima, kao i sklopiti nova prijateljstva te usavršiti svoje jezične vještine.

  18.04.2019.

  U Normandiji održan drugi partnerski sastanak projekta Walk the Global Walk

 • Partneri projekta Walk the Global Walk, uključujući i predstavnike partnera Istarske županije, sudjelovali su na drugom projektnom sastanku koji se 1. i 2. travnja održao u francuskoj pokrajini Normandiji, točnije u gradu Caenu. Tom su se prilikom prisutni osvrnuli na aktivnosti koje su ostvarene u prethodnom razdoblju, kao i na projektne aktivnosti koje tek treba realizirati te financijska sredstva potrebna za njihovu implementaciju.

  Radionice akcijskog planiranja, čiji je cilj osposobiti same učenike da potaknu svoje školske kolege na aktivan angažman i promociju Ciljeva održivog razvoja, te EU tjedan Ciljeva održivog razvoja u sklopu kojega će se održati i Globalna šetnja, samo su neke od aktivnosti koje će biti realizirane u razdoblju koje nadolazi.

  Među budućim aktivnostima svakako je najznačajnija organizacija Međunarodne ljetne koja će se u lipnju ove godine održati u Portugalu, a u sklopu koje će biti organiziran četverodnevni trening o Ciljevima održivog razvoja. Ljetna će škola rezultirati zajedničkim Manifestom mladih i lokalnih vlasti koji će imati kao glavni cilj unaprjeđenje ciljeva održivog razvoja, a uključivati će petero učenika iz svake partnerske regije.

  Tijekom sastanka projektni su se partneri usuglasili i oko zadataka i dužnosti u njihovoj nadležnosti, a posebice onih vezanih za izradu edukativnih materijala za školsku godinu 2019/2020.

  Projekt Walk the Global Walk financiran je iz fonda Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union” (EC DEAR). Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 186.000,00 € predviđeno za Istarsku županiju. Predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji sa 19 partnera iz 10 zemalja.

  Ciljevi projekta su osigurati novi prostor za aktivno građanstvo i građanski angažman za učenike između 11 i 18 godina kako bi istražili pitanja globalnog učenja i građanstva, razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

  05.04.2019.

  Savez Alpe-Jadran (Alps Adriatic Alliance) - javni poziv za sufinanciranje projekata

 • Savez Alpe-Jadran (Alps Adriatic Alliance) objavio je javni poziv za sufinanciranje projekata iz zajedničkog proračuna Saveza. Moguće je financirati projekte koji se provode na području svih članica Saveza pa tako i Istarske županije. Na javni poziv mogu se javiti udruge, organizacije i institucije koje provode međunarodni projekt u koji su uključene minimalno tri organizacije iz tri regije/države članice Saveza (Austrija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska). U Savezu Alpe-Jadran postoje tematske koordinacijske točke (TCP) koje pokrivaju 13 područja, a podupiru razvoj i provedbu projekata. Projekti koji se prijavljuju za financiranje mogu pokrivati bilo koju od tih 13 područja, a to su: cjeloživotno učenje, energija i okoliš, Europa, gospodarstvo, inkluzija, kultura i umjetnost, ruralni razvoj i etnička baština, ravnopravnost, sport, turizam, visoko obrazovanje, zaštita od elementarnih nepogoda i zdravstvo.

  Putem ovog poziva financiraju se sljedeće kategorije projekata:

  1. Troškovi pripreme projekta koji će biti sufinanciran iz EU programa (maksimalan iznos koji se može dobiti iz zajedničkog proračuna Saveza Alpe-Jadran je 5.000,00 eura)

  2. Troškovi provedbe projekta sufinanciranog iz EU programa (maksimalan iznos je 5.000,00 eura)

  3. Zajednički projekt (maksimalan iznos iz zajedničkog proračuna je 20% vrijednosti projekta ili maksimum od 4.000,00 eura).

  Prijavni obrazac potrebno je ispuniti podacima o projektu na engleskom jeziku, te ga poslati resornoj koordinacijskoj točki najkasnije do 30. travnja 2019. g. Prijavni obrazac, smjernice, uvjeti za prijavu, te popis i kontakti koordinacijskih točaka, kao i ostali dokumenti i Strategija Saveza Alpe Jadran mogu se naći na mrežnim stranicama Saveza: www.alps-adriatic-alliance.org/downloads

  Odluku o odabiru projekata za financiranje donosi Upravni odbor Saveza Alpe-Jadran.

  Za više informacija o pozivu možete se obratiti resornim koordinacijskim točkama, kao i Istarskoj županiji u Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove na: gordana.sirol@istra-istria.hr

  01.04.2019.

  Treći partnerski sastanak – projekt 3D FOR VET

 • U organizaciji projektnog partnera Regije Malopolska, u Krakovu (Poljska) je od 21. do 22. ožujka 2019. održan treći partnerski sastanak u sklopu projekta 3D FOR VET - Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnera uključenih u projektne aktivnosti, odnosno Istarske županije (vodećeg partnera), Regije Malopolska, Fachhochschule Karnten - Koruškog sveučilišta primjenjivih znanosti, Tehničke škola Pula, METRIS - Centra za istraživanje materijala, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras - Javnog instituta strukovnog obrazovanja i usavršavanja Panevežys te Zespol Szkol nr 2 im. Jana Pawla w Miechowie - Srednje strukovne škole Miechowie.

  Projektni su partneri raspravljali o aktivnostima koje su realizirane u razdoblju od početka provedbe projekta, o onima čija provedba tek predstoji u nadolazećem razdoblju, te o očekivanim rezultatima i ishodima projekta. U tome je kontekstu potrebno istaknuti organizaciju mobilnosti učenika koja će se održati u travnju 2019. godine, a u sklopu koje će Tehnička škola Pula ugostiti učenike i predstavnike iz Litve i Poljske, koji će kroz trening u Tehničkoj školi i Centru za istraživanje materijala Metris imati priliku savladati korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu.

  Osim sudjelovanja na sastanku, projektni su partneri posjetili sajam – otvorene dane strukovnog obrazovanja na kojem je predstavljeno više od 400 strukovnih škola s područja Regije Malopolska, a što će zasigurno biti od velike važnosti u vidu uočavanja sličnosti između hrvatskog i poljskog obrazovnog sustava te eventualnih mogućnosti za suradnju između dviju regija.

  Projekt 3D FOR VET financiran je iz programa ERASMUS +, te uključuje partnere iz 4 zemlje – Austrije, Litve, Poljske i Hrvatske, dok je vodeći partner Istarska županija.

  Opći cilj projekta je postaviti učenike iz strukovnih tehničkih škola u bolju poziciju na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologija u formalnom obrazovanju, primjenom njihovog znanja u praksi i suradnjom s vršnjacima iz drugih zemalja Europske unije, odnosno modernizacija tehničkih strukovnih škola i korištenje suvremene opreme u radu s učenicima. Ukupna vrijednost projekta je 250.000,00 EUR.

  25.03.2019.

  Istarskoj županiji 110 milijuna kuna za izgradnju SN Červar Porat - Bašarinka

 • Svjetski dan voda obilježen je potpisivanjem Ugovora o javnoj nabavi radova na izgradnji sustava javnog navodnjavanja Červar Porat - Bašarinka, vrijedan 110 milijuna kuna, što je ujedno najveći pojedinačni iznos koji su Hrvatske vode ikad dodijelile za projekt sustava navodnjavanja. Ugovor su na Plitvičkim jezerima potpisali istarski župan Valter Flego, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i u ime izvođač radova, odnosno zajednice gospodarskih subjekata - Vodoprivreda d.o.o, Buzet i Vodotehnika d.d., Zagreb - Vanja Vižintin.

  Župan Flego je naglasio kako se danas, uslijed klimatskih promjena, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture, dakle sustava navodnjavanja, teško uopće baviti kvalitetnom i organiziranom poljoprivredom.

  „Iz tog razloga Istarska županija sustavno radi na projektnoj dokumentaciji za projekte izgradnje sustava navodnjavanja diljem Istre. Nakon izgradnje SN Valtura, uskoro krećemo i s ovim projektom na području Poreštine. No, na tome nećemo stati već krećemo s pripremom novog projekta SN za područje Bujštine, kako bi bili spremni za buduće natječaje “, rekao je župan Flego dodajući kako je ukupna vrijednost projekta SN Červar Porat-Bašarinka 110 milijuna, od čega je 85% sredstava bespovratno iz EU fonda za Regionalni razvoj, dok preostali iznos sufinanciraju Hrvatske vode i Istarska županija.

  Prema riječima župana, izgradnjom SN voda iz izvorišta, koja bi inače završavala u moru, preusmjerava se u žedna polja i time značajno pridonosi poljoprivrednim kulturama i poljoprivrednoj proizvodnji te njezinoj konkurentnosti. Već sada, istaknuo je župan Flego, Županija ima oko 80 potpisanih predugovora sa zainteresiranim poljoprivrednicima za područje SN Červar Porat-Bašarinka.

  Područje sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka se nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga i obuhvaća cca 550 ha poljoprivrednog zemljišta.

  Voda za navodnjavanje osigurat će se zahvaćanjem vode iz sustava javne vodoopskrbe (Istarskog vodovoda) u van-vegetacijskom razdoblju od listopada tekuće do svibnja iduće godine spremanjem u akumulaciju, te njenim trošenjem iz akumulacije u vegetacijskom periodu. Tijekom izrade projektne dokumentacije Istarski vodovod dao je suglasnost da se u tom periodu (kad je daleko manja potrošnja u vodoopskrbnom sustavu od ljetnih potrošnji na koje je dimenzioniran vodoopskrbni sustav) može zahvaćati voda iz vodoopskrbnog sustava u količini od 100 l/s.

  Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je 2017. godine preko Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz Mjeru 4.3.1. odobrila sredstva za financiranje 9 novih sustava javnog navodnjavanja u ukupnom iznosu od: 356.838.836 kn. Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka je jedan od tih devet projekata navodnjavanja, ujedno financijski najizdašniji, koje su Hrvatske vode pripremile za financiranje kroz Program ruralnog razvoja.

  Službeno uvođenje izvođača u posao planira se 1. travnja 2019. godine, a rok završetka radova je 32 mjeseca od dana uvođenja u posao.

  25.03.2019.

  U tijeku je mobilnost učenika srednjih škola u sklopu EU projekta BLUE KEP

 • Trojica učenika Tehničke škole Pula, u sklopu europskog projekta BLUE KEP, borave u talijanskom gradu Udine gdje će provesti 45 dana. Petnaest dana učenici su pohađali nastavu u srednjoj školi Arthuro Malignani, najvećoj školi u regiji i drugoj po veličini u Italiji, a ostalih 30 dana učenici će provesti na praksi u tvrtki Aeriano x srl za proizvodnju inoksa u blizini Udina, gdje će uz dizajniranje proizvoda na računalu, imati mogućnost koristiti najmodernije strojeve u tom sektoru.

  - Na nastavi nam je super i oduševljeni smo što nam se pružila tako dobra prilika – kažu Filip, Antonio i Karlo - U školi su nas i učenici i nastavnici jako dobro primili. Najviše nam se sviđa što nakon svakog sata teorije slijedi praksa pa je sve puno zanimljivije i bolje se nauči. Izrađivali smo pneumatske i hidrauličke sklopove, koristili novu tehnologiju za dizajniranje te smo ispitivali materijale. Njihova je škola jako velika i jako dobro opremljena najnovijim strojevima. Imaju i veliku halu s avionima gdje uče popravljati motore. Kroz ovaj projekt steći ćemo nova iskustva koja će nam zasigurno pomoći u budućnosti – zaključili su. Hrvatskim su učenicima dodijeljeni stručni mentori iz škole domaćina koji ih u skladu s unaprijed dogovorenim obrazovnim modulima koje učenici trebaju savladati prate i pomažu, a s njima u Udinama borave i profesori Tehničke škole Pula koji su uključeni u projekt kako bi im olakšali snalaženje u novoj sredini. Osim novog obrazovnog sustava, učenici će imati mogućnost steći nove prijatelje među talijanskim vršnjacima te posjetiti lokalna i regionalna povijesno-kulturna mjesta regije Friuli Venezia Giulia te se upoznati s radnim okruženjem struke za koju se školuju u spomenutoj talijanskoj tvrtki, a sve u svrhu osnaživanja njihovih stručnih i životnih kompetencija kako bi se što bolje pripremili za nove izazove koji ih očekuju u skorijoj budućnosti.

  Istovremeno je u Puli 16 dana boravilo troje talijanskih učenika koje je na nastavi ugostila Tehnička škola Pula. U razdoblju od 1.3.2019. do 16.3.2019. učenici srednje škole Arthuro Malignani iz Udina, pohađali su nastavu u Tehničkoj školi Pula. Učenici su zahvalni svima koji su im pružili ovu jedinstvenu priliku upoznati nove ljude, nove načine poučavanja i znatno drukčiji obrazovni sustav koji im se veoma svidio jer ima puno kratkih pauza između satova i jedna nešto dulja za marendu, a ono što ih je najviše iznenadilo je dobro poznavanje engleskog jezika od strane učenika i profesora. Želim naglasiti da je okruženje u pulskoj školi u potpunosti drugačije od onog u talijanskoj. Naša je škola puno formalnija, nastavni sati traju duže i imamo samo jedan petnaestominutni odmor dnevno zato mi je u početku bilo teško prilagoditi se tom novom ritmu. Škola nije velika ali je pristupačna, predivna i čista. Profesori i učenici su bili jako ljubazni i gostoljubivi i svi pričaju jako dobro engleski. Ovo je za mene bilo odlično iskustvo, naučili smo mnogo novih stvari koje ne učimo u svojoj školi – kaže Alessandra. Također su istaknuli kako su ih svi lijepo dočekali i prihvatili te kako su imali priliku naučiti puno novih stvari iz područja energetike, automatizacije, CNC tehnologija i dizajniranja proizvoda pomoću računala koje nisu dostupne u njihovoj školi.

  Želio bih se zahvaliti svima koji su uključeni u ovaj projekt, posebno učenicima koji su bili jako susretljivi i uvijek su nastojali da se osjećamo ugodno u novoj i nepoznatoj sredini. Profesori su također bili super, a njihovo odlično poznavanje engleskog je omogućilo da odmah shvatimo i naučimo gradivo. Svidjela mi se hrana i mjesta koja smo posjetili, posebno Rovinj i pulska obala te odlazak u teretanu i na gradski bazen. Hrvatski školski sustav je drugačiji od našeg ali je dobro organiziran zato nemam nikakvih primjedbi. Želio bih se posebno zahvaliti Raulu i njegovom prijatelju koji su mene i Tommasa upoznali s istro-venetskim dijalektom – zaključuje Thomas, a ni Tommaso ne krije svoje oduševljenje: Što mi se ovdje sviđa? Sve! Škola i grad, činjenica da svi učenici i profesori pričaju engleski i njihova pristupačnost. Profesori su nam uvijek pomagali kad bismo imali pitanja o gradivu koje učimo, posebno sam oduševljen matematikom jer sam naučio sve o limesima za ispit koji me čeka po povratku u Udine, to je nevjerojatno! Jedino mi se nije svidjela česta promjena razrednih odjela jer se zbog toga nismo stigli bolje upoznati i povezati s hrvatskim učenicima. Talijanski će se učenici sa svojim profesorom vratiti u Pulu u lipnju kako bi odradili tridesetodnevnu praksu u tvrtki Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o.

  Europski projekt BLUE KEP sufinanciran je iz Programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., a cilj mu je poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projektni partneri su, uz Istarsku županiju, Informest iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, regija Marche, Jadransko-jonska euroregija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a ukupno je u projekt uključeno 40 učenika iz 12 odabranih srednjih škola tehničkog smjera iz Istarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te iz talijanskih regija Friuli Venezia Giulia i Marche.

  15.03.2019.

  Delegacija Okruga Konstanz u posjetu Istarskoj županiji

 • Delegacija Okruga Konstanz, predvođena predsjednikom Okruga Frankom Hämmerleom, u službenom je posjetu Istarskoj županiji od 6. do 8. ožujka. Tom je prilikom u četvrtak 7. ožujka u sjedištu Istarske županije u Puli održan prijem istarskog župana Valtera Flega i suradnika, na kojem su predstavnici dviju regija imali priliku osvrnuti se na dosadašnji prijateljski odnos i suradnju, kao i na aktualnu situaciju u Istri i Konstanzu. Posebna je pažnja prilikom susreta posvećena nadolazećim izborima za Europski parlament, sličnostima zdravstvenog sustava u dvije države te mogućnostima suradnje u području obrazovanja i strukovnog osposobljavanja, zdravstava te socijalne skrbi. Naime, s obzirom na sličnosti između hrvatskog i njemačkog obrazovnog sustava, jedan je od ciljeva suradnje dviju regija potaknuti razmjenu i obuku učenika u području socijalne skrbi, kao i širenje servisa i usluga njege i skrbi u ruralnim područjima te uspostaviti osnovu za povezivanje našeg zdravstvenog sustava s onim okruga Konstanz.

  Nakon službenog prijema, njemačka je delegacija, zajedno s istarskim predstavnicima, posjetila Opću bolnicu Pula, Centar za istraživanje materijala Istarske županije (METRIS) te Politehniku – Visoku tehničko-poslovnu školu Pula.

  U petak, 8. ožujka, njemački su delegati u pratnji istarskih kolega obišli Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat u Rovinju, razgledali rovinjsku starogradsku jezgru te imali priliku upoznati brojne kulturne i povijesne znamenitosti Rovinja.

  Istarska županija i Okrug Konstanz, njemačke savezne države Baden-Württemberg, potpisale su Sporazum o suradnji 2014. godine, čime je formalizirana namjera o uspostavljanju konkretne suradnje na područjima održivog razvoja, turizma, kulture, znanosti i obrazovanja.

  08.03.2019.

  Župan Flego: Ulaganje u mlade treba biti na vrhu prioriteta EU

 • Tijekom 133. Plenarnog zasjedanja Odbora regija, jučer je u Bruxellesu, održana i rasprava s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsom. Budući da su u tijeku konzultacije i usuglašavanja oko novog financijskog okvira Europske unije za razdoblje 2021.-2027. godine, rasprava je bila značajna po pitanju budućih programa koji se odnose na obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Nakon što je povjerenik Navracsics predstavio prvi nacrt programa, pojedini članovi Odbora regija, među kojima i istarski župan Valter Flego, dobili su priliku razgovarati s njime razgovarati o svome viđenju prioriteta. U svome izlaganju, župan Flego je istaknuo kako nam je potrebna jedinstvena Europa snažnih i pametnih država, regija i gradova.

  „Trebamo biti svjetski lideri u obrazovanju, inovacijama i tehnologiji kako bi naše gospodarstvo i naši građani bili konkurenti. Kako bi taj cilj i ostvarili, potrebno je kao prvo povećati izdvajanja za istraživanje i razvoj. Drugo, moramo biti usmjereni na digitalne tehnologije te puno snažnije nego do sada poticati startup-ove kroz porezne olakšice i financijske poticaje“, naglasio je župan Flego.

  Osim toga, nastavio je župan Flego, svaki europski grad ili regija ima bogato kulturno nasljeđe te bi jedan od prioriteta trebao biti povezivanje kulture i digitalnog doba. Na taj bi način kulturu prilagodili i približili novim generacijama, a najbolje mogućnosti za to pruža EU program Kreativna Europa.

  „Zahvaljujući ICT sektoru i pametnim digitalnim rješenjima možemo kreirati nove kulturne atrakcije diljem naših regija i država. To nije potrošnja već ulaganje koje će nam se višestruko vratiti, stoga je važno poticati upravo takve projekte“, smatra župan Flego dodajući da su važna i izdvajanja za širokopojasnu infrastrukturu, odnosno jednaku dostupnost internetu za što je ključan ravnomjeran razmještaj točaka slobodnog interneta.

  Nezadovoljstvo je župan Flego iskazao s postojećim izdvajanjima EU za znanost koje treba svakako povećati. „EU treba povećati izdvajanja za istraživanje i razvoj, kako bi bila svjetski lider u inovacijama i tehnologijama. Ukoliko želimo jedinstvenu i pametnu Europu, u svim državama, pa tako i u Hrvatskoj, potrebno je novim kurikulima reformirati školstvo te reorganizirati visoke škole i fakultete. Školstvo treba postati fleksibilnije kako bi moglo lakše pratiti potrebe i trendove na tržištu rada te sukladno njima otvarati nove obrazovne programe“, rekao je župan Flego povjereniku Tiboru Navracsicsu.

  Osim adekvatnog obrazovnog sustava, nastavio je župan, mladima hitno treba posao. „Zalažem se za mjere i programe koji će omogućiti mladima da u roku od 4 mjeseca nakon što izgube posao imaju mogućnost dodatnog obrazovanja ili prekvalifikacije. Program razmjene mladih Erasmus odličan je primjer uspješnog projekta za mlade i s njime treba svakako nastaviti, ali ga i dodatno osnažiti. Osim toga, mladima trebamo osigurati uvjete za ostanak u ruralnim sredinama i zato Europa treba poticati takve programe, kao i one usmjerene na razvoj poduzetničkih inkubatora i financijskih poticaja za mlade poduzetnike. Jednako tako, držim kako je važno poticati zdrav život mladih te financijski podupirati masovnost i amaterizam u sportu, kao i obrazovanje trenera “, rekao je župan Flego i dodao kako ulaganje u mlade treba biti na vrhu prioriteta EU, posebice u ekonomski siromašnijim državama poput Hrvatske. U suprotnome će se nastaviti trend iseljavanja mladih u bogatije zemlje, što nije dobro. Župan Flego je zaključio kako sve navedeno treba oblikovati u konkretnu politiku za mlade koju će se potom i dosljedno primjenjivati.

  Povjerenik Navracsics složio se sa svime što je izložio župan Flego te je kazao kako prihvaća njegova razmišljanja. Također, povjerenik je poručio kako će analizirati sve prijedloge, a posebno jače uključivanje Europske unije u financiranje digitalizacije kulture te izradu programa za mlade.

  U Bruxellesu je župan Flego sudjelovao i na konferenciji na temu „Europske politike u potpori razvoja inovacijskog ekosustava“, organiziranoj u sklopu Dana industrije. Kao najvažnije nelogičnosti iznesene na konferenciji, a koje su prethodno upućene relevantnim tijelima EU, župan Flego je izdvojio smanjenje ulaganja za Socijalni fond i smanjenje sredstava za ruralni razvoj.

  „Ne možemo smanjivati ulaganja u Europski socijalni fond za 7%, a istovremeno govoriti o važnosti cjeloživotnog učenja, novih vještina, reformi obrazovnog sustava kako bi se mladi pripremali za poslove budućnosti. Isto tako, ne možemo smanjivati ulaganja u ruralni razvoj za čak 28%, a istovremeno govoriti o opasnosti od nestanka sela i važnosti novih ulaganja te razvoja pametnih sela“, istaknuo je župan Flego koji pozdravlja novi program za digitalnu Europu za koji se u razdoblju 2021.-2027. izdvaja 8,2 milijarde eura od čega 700 milijuna eura za razvoj novih znanja i vještina.

  Spomenutoj konferenciji prisustvovao je i Mate Rimac, osnivač Rimac Automobili, s kojim je župan Flego razgovarao o mogućnostima suradnje.

  07.02.2019.

  EU projekt BLUE KEP - održan 3. partnerski sastanak

 • Treći partnerski sastanak EU projekta BLUE KEP održan je 23.01.2019. u hotelu Velanera u Šišanu. Projekt BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Na sastanku su bili prisutni predstavnici svih 6 partnera na projektu: INFORMESTA (vodećeg partnera), Istarske županije, Jadransko-jonske euroregije, talijanske regije Marche, Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

  Partneri su na trećem sastanku raspravili o aktivnostima projekta koje slijede u narednom razdoblju, posebice što se tiče organizacije i provedbe mobilnosti odabranih učenika tehničkih škola iz nautičkog sektora. Od ukupno 40 učenika uključenih u projekt, iz Istarske županije u mobilnosti sudjeluje troje učenika Tehničke škole Pula koji uz pratnju svog profesora 1. ožujka 2019. odlaze u partnersku školu ISIS A. Malignani u Udine na period od 45 dana gdje će pohađajući nastavu i stručnu praksu obogatiti i ojačati svoje kompetencije i vještine te se tako pripremiti da budu konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu rada. Tehnička škola Pula također će s istim ciljem ugostiti troje učenika iz spomenute talijanske škole te im uključujući ih u svoj program pružiti nova iskustva. Stručne kompetencije talijanski će učenici steći u tvrtki Tehnomont brodogradilište koja se također uključila u projekt.

  Projekt BLUE KEP započeo je 01.01.2018. i ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €.

  24.01.2019.

  Održana Prva sjednica Radne podskupine za pametne otoke

 • Predstavnici Istarske županije te Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove prisustvovali su Prvoj sjednici Radne podskupine za pametne otoke za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. koja se održala u Zagrebu dana 20. prosinca 2018. godine.

  Tokom sastanka je predstavljen strateški i zakonodavni okvir za razvoj pametnih otoka te globalni trendovi i primjeri najbolje prakse razvoja pametnih otoka, nakon čega je održana radionica Obuhvat ključnih područja Intervencije za razvoj pametnih otoka te su predstavljeni rezultati i sudionici radionice. Također, predstavljeni su i koraci koji će biti poduzeti u narednom razdoblju a neposredno se tiču razvoja pametnih otoka u Republici Hrvatskoj.

  21.12.2018.

  Europska teritorijalna suradnja i regionalni koordinatori

 • U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, 17. prosinca održan je sastanak sa regionalnim koordinatorima i županijama na temu Europske teritorijalne suradnje. Predstavljeni su dosadašnji pokazatelji vezani za učešće hrvatskih partnera u projektima ETS . U Programu prekogranične suradnje IT-HR, Istarska županija je pri samom vrhu po ukupnom broju ugovorenih projekata. Razgovaralo se o prijedlozima i novinama koje će nastupiti nakon 2020.

  Europska teritorijalna suradnja kao drugi cilj kohezijske politike za razdoblje 2014.-2020., odnosi se na stvaranje podloge za razvoj koordinirane, sustavne i strateški usmjerene suradnje na lokalnoj, regionalnoj i središnjoj državnoj razini s partnerima iz susjednih zemalja i ostalih regija Europske unije. Time se kroz zajednički pristup na odgovarajućoj administrativno-teritorijalnoj razini smanjuje negativan utjecaj granica i promovira društveno-gospodarska kohezija. Republika Hrvatska u razdoblju 2014.-2020. sudjeluje u tri komponente europske teritorijalne suradnje: međuregionalnoj, transnacionalnoj i prekograničnoj suradnji.

  20.12.2018.

  Sastanak regionalnih koordinatora Jadranske Hrvatske

  U Rijeci je 7. prosinca održan sastanak regionalnih koordinatora Jadranske Hrvatske gdje se raspravljalo o temama: zajedničkih prijedloga projekata za Razvojni sporazum, pripreme regionalnih koordinatora za projekt Tehničke pomoći te buduće suradnje na projektima.

  Između ostalog, predstavljen je novi Zakon o otocima koji stupa na snagu 01. siječnja 2019. godine koji prepoznaje otočkog koordinatora sa nizom poslova koje obavlja u cilju ravnomjernijeg i bržeg razvoja otoka.

  20.12.2018.

  Održan partnerski sastanak projekta BLUTOURSYSTEM

 • U Puli je 5. prosinca 2018. održan drugi partnerski sastanak projekta BLUTORSYSTEM (Knowledge platform, skills and creative synergies for blue tourism ecosystem Development), sufinanciranog sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

  Sastanku su prisustvovali predstavnici partnera: Sveučilište CA' FOSCARI Venecija, Regija Veneto, Istarska županija, Sveučilište u Splitu- Ekonomski fakultet i Lokalna akcijska grupa „LAG5“ Orebić. Sastanak je u većoj mjeri bio usmjeren na predstavljanje rezultata radnog paketa 3- provedbe istraživanja među dionicima turističkog gospodarstva na regionalnoj razini. Dogovoren je terminski plan provedbe predstojećih aktivnosti te je donesena odluka o upućivanju zahtjeva za produženje projekta nadležnim tijelima Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska dva mjeseca prije službenog roka za provedbu projekta.

  Projekt BLUTOURSYSTEM identificira nove prekogranične turističke scenarije, povećava vještine, znanje i kapacitete sudionika te određuje multiplikativni efekt društveno-gospodarskih kretanja na turistički sektor. S obzirom na značaj turističkog sektora u Istarskoj županiji i multiplikativne efekte na ostale gospodarske sektore, prijenos tehnologije koji će se izvršiti tijekom provedbe projekta, od iznimne je važnosti kako za Istarsku županiju kao partnera, tako i za dionike na turističkom tržištu kao krajnje korisnike rezultata projekta.

  Projekt kapitalizira alate temeljene na znanju razvijenom u projektu Tourmedassets koji je dio partnera proveo u okviru Programa Mediteran. BLUTOURSYSTEM pruža Quadruple Helix platforme organizirane u dvije podružnice: Savjetodavnu Plavu točku i Prekogranični živi laboratorij. Ukupan proračun projekta iznosi 1.037.050,00 €, a proračun Istarske županije iznosi 164.550,00 € od čega 85% sufinancira Program Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014.-2020.

  20.12.2018.

  Održan drugi partnerski sastanak u okviru projekta MOSES

 • U Rijeci je 5. i 6. prosinca 2018. održan drugi partnerski sastanak projekta MOSES (Maritime and multimOdal transport Services based on Ea Sea-way project), sufinanciranog sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

  Sastanku su prisustvovali predstavnici partnerskih institucija: Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (vodećeg partnera), Regije Molise, Primorsko – goranske županije, Instituta za transport i logistiku te Istarske županije. Tijekom sastanka usvojena je odluka Upravnog odbora projekta o upućivanju zahtjeva za produženje projekta nadležnim tijelima Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, predstavljen je terminski plan provedbe projektnih aktivnosti te su utvrđeni predstojeći radni zadaci i obveze projektnih partnera.

  Osim prethodno navedenih aktivnosti, u okviru partnerskog sastanka održan je okrugli stol posvećen održivoj prekograničnoj prometnoj povezanosti te pružanju usluga u Jadranskom moru. U ime Istarske županije, okruglom stolu prisustvovala je v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove, Ivana Dragišić, koja je predstavila dosadašnje projekte naše županije usmjerene na razvoj prekograničnog putničkog pomorskog prometa te predstojeće aktivnosti i planove koji će pridonijeti cjelovitom ostvarenju ciljeva predviđenih strateškim dokumentima Istarske županije u spomenutom sektoru.

  Projekt MOSES usmjeren je na promicanje održivog razvoja putničkog pomorskog prometa, poboljšanjem kvalitete i sigurnosti prijevoznih usluga te promicanjem multimodalnosti u programskom području, temeljem rezultata ostvarenih u provedbi strateškog projekta EA SEA-WAY. Njegov je ukupan proračun 1.175.085,00 eura, dok proračun Istarske županije iznosi 125.525,00 eura.

  10.12.2018.

  U sklopu EU projekta 3D FOR VET održan 2. trening profesora

 • Prošlog je tjedna u austrijskom Villachu održan drugi trening profesora u sklopu EU projekta 3D FOR VET – Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija u kojem sudjeluju Istarska županija, Tehnička škola Pula i Javna ustanova METRIS.

  U 3D tehnologijama prednjači upravo austrijski partner – Koruško sveučilište primjenjivih znanosti, koje su profesori srednjih strukovnih škola iz zemlja partnera posjetili. Tijekom četverodnevnog boravka u Austriji od 1. do 4. prosinca 2018. godine, profesori Tehničke škole Pula imali su prilike s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija kako bi postigli značajne i visoko stručne vještine i kompetencije u primjeni novih 3D tehnologija.

  Sljedeći četverodnevni trening profesora održat će se u organizaciji Javne ustanove METRIS u Puli, na temu ispitivanja kvalitete 3D printanih predmeta.

  Cilj projekta je učenike tehničkih i strukovnih srednjih škola učiniti konkurentnijima na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologije u formalnom obrazovanju.

  Vodeći partner projekta je Istarska županija, a partneri su Fachhochschule Karnten, Vojvodstvo Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS- Centar za istraživanje materijala, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras, Zespol Szkol nr 2 im. Jana Pawla w Miechowie.

  Ukupni proračun projekta je 250.585,00 €

  Program: Erasmus +

  10.12.2018.

  Otvorenje izložbe Teodor Talowski u Rovinju

 • U Mulitmedijalnom centru - MMC Rovinj-Rovigno 27.11.2018. svečano je otvorena izložba Teodor Talowski u Rovinju u organizaciji Istarske županije i Regije Malopolske, te Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. Županija Małopolska i Istarska županija partnerske su regije od 2013. godine surađujući na brojnim projektima, a izložba TEODOR TALOWSKI U ROVINJU - Baština kao prilika u zajedničkoj Europi, vremenski labirint - povijesni i kulturni identitet, susret je posvećen Teodoru Talowskom, jednom od najznačajnijih poljskih arhitekta kraja XIX. i početka XX. stoljeća. Talowski je projektirao brojne crkve, kapele, stambene zgrade i zgrade javne namjene u Srednjoj i Istočnoj Europi, ali i na Jadranu. Njegovo stvaralaštvo u duhu eklektičkog modernizma iskazuje povezanost sa secesijom i historicizmom. Talowski je poznat i kao poljski Gaudi, a razlog tome što je izložba otvorena upravo u Rovinju jest vila koju je Talowski projektirao za poljskog grofa Milevskog, ljubitelja umjetnosti, a nalazi se na otoku Sv. Katarine u Rovinjskom zaljevu.

  Izložbu je uvodnim riječima otvorila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja-Rovigno Dubravka Svetličić, nakon čega je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom između Istarske županije i Regije Malopolska iskazao pročelnik Odjela za kulturu i nacionalnu baštinu Krzysztof Markiel. Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su i predstavnici Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica i v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić. O samoj ideji i temi izložbe „Teodor Talowski u Rovinju” govorio je kurator i autor izložbe Tadeusz Bystrzak, prikazavši projekciju svog filma „2 kwartał Talowskiego“ te predstavivši i svoju knjigu o Talowskom koja je u Poljskoj proglašena knjigom godine. Nakon uvodnog dijela posjetitelji su mogli razgledati fotografije zgrada Talowskog te uživati u koncertu na klaviru dvoje mladih umjetnika s pulske Muzičke akademije, Ane Žalac i Andree Rojnića.

  Izložbu je moguće posjetiti do 30.11.2018.

  28.11.2018.

  Sastanak regionalnih koordinatora u Zagrebu

 • Dana 21.11.2018. u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održan je sastanak sa županima i regionalnim koordinatorima kojem su nazočili i predstavnici Istarske županije.

  Na sastanku se razgovaralo o razvojnim sporazumima, Fondovima za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te rezultatima druge faze procesa izrade Nacionalne razvojne strategije 2030.

  Istaknuto je kako je situacija u ugovaranju projekata financiranih iz EU fondova bitno drugačija nego 2017. Naime, tada je u Fondu za sufinanciranje bilo dovoljno sredstava obzirom da nije bilo toliko prijava. Ove godine je u tom Fondu osigurano gotovo 260 milijuna kuna koji će biti iskorišteni u potpunosti, što podrazumijeva uspostavljanje mehanizama kojima bi se moglo upravljati razvojem u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Okupljenima je predstavljen i status izrade Nacionalne razvojne strategije u čiju izradu su uključeni i brojni dionici iz regionalne samouprave, a govorilo se i o budućim razvojnim sporazumima kojima je cilj potaknuti gospodarski rast u lokalnoj zajednici

  27.11.2018.

  Radionica Investicijske platforme: pametni gradovi i pametni otoci u Republici Hrvatskoj

 • U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Europske investicijske banke te uz potporu Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU), dana 21.11.2018. u Gradskoj vijećnici u Rijeci održana je radionica pod nazivom „Investicijske platforme: pametni gradovi i pametni otoci u Republici Hrvatskoj“, a kojoj su prisustvovali i predstavnici Istarske županije.

  Glavne teme koje su obuhvaćene ovom radionicom jesu pametni gradovi/pametni otoci - nacionalna strategija, Europski savjetodavni centar za ulaganja i Investicijske platforme te koncept pametnih gradova i otoka.

  Tijekom radionice su također predstavljeni strateški prioriteti teritorijalnog razvoja u okviru Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine koji se odnose na razvoj pametnih gradova i razvoj pametnih otoka te praktični primjeri projekata iz drugih zemalja usmjerenih na razvoj pametnih gradova i pametnih otoka.

  Cilj radionice je informirati lokalne dionike o financijskim instrumentima i investicijskim platformama te potaknuti predstavnike javnog, poslovnog, znanstveno istraživačkog i civilnog sektora na dijalog i pronalaženje mogućih rješenja za financiranje projekata iz sektora pametnih gradova i pametnih otoka, a koji bi potencijalno mogli biti podržani putem ovih investicijskih platformi.

  27.11.2018.

  Potpisan ugovor za projekt GeoIST3A

 • Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnateljica Nature Histrice Silvia Buttignoni potpisale su 26. studenog 2018. u Novigradu ugovor za projekt “GeoIST3A - Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude ”. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 10 milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna kuna iz Europske unije, a njegova provedba rezultirat će raznovrsnijom turističkom ponudom županije te povećanjem broja posjeta. U sklopu projekta planirano je uređenje geološkog parka Kamenoloma “Fantazija” u blizini Rovinja i provedba predradnji za budući ornitološki park kod Novigrada, na samom ušću rijeke Mirne. Uređenjem kamenoloma, koji je geološki spomenik prirode, osigurat će se bolja tržišna prepoznatljivost i povećati atraktivnost turističke ponude. Planiraju se izgraditi edukativne staze, centar za posjetitelje i drugi sadržaji.

  Nositelj projekta je Natura Histrica, javna ustanova koja upravlja zaštićenim područjima na istarskom poluotoku. Dvogodišnja provedba cjelokupnog projekta za cilj ima prezentirati mogućnosti održivog turizma, kao i razvijanje svijesti o očuvanju bioraznolikosti te promicanje zaštićenih dijelova prirode.

  27.11.2018.

  U sklopu EU projekta BLUE KEP održana studijska putovanja

 • Priprema mobilnosti EU projekta BLUE KEP nastavlja se brojnim aktivnostima te su, između ostalog, održana i studijska putovanja dviju partnerskih škola – Tehničke škole Pula i srednje škole I.S.I.S. Arturo Malignani iz Udina. Naime, projekt BLUE KEP ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Zbog toga su kao korisnici projekta odabrane srednje tehničke škole koje u mobilnost uključuju svoje učenike i profesore.

  Istarska županija kao projektni partner organizirala je 22.11.2018. studijsko putovanje u Udine na kojem su uz predstavnike županije sudjelovali i predstavnici Tehničke škole Pula. U Udinama su posjetili partnersku školu I.S.I.S. Arturo Malignani koja će u proljeće 2019. ugostiti troje odabranih učenika Tehničke škole Pula te im omogućiti stjecanje teorijskih znanja pohađanjem redovne nastave ali i stjecanje praktičnih kompetencija odrađivanjem prakse u talijanskoj tvrtki.

  Profesori su imali priliku posjetiti školske kabinete, radione i učionice te se upoznati s programom i kurikulumom škole. Rezultat mobilnosti će, uz jačanje kompetencija i znanja učenika, biti i izrada međunarodnog obrazovnog modula kojeg će zajedno sastaviti profesori i vanjski stručni suradnici iz Istarske županije i regije Friuli Venezia Giulia.

  Predstavnici škole I.S.I.S. Arturo Malignani posjetili su 26.11.2018. Tehničku školu Pula i praktikume u sklopu Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će njihovi učenici pohađati nastavu, te tvrtku Tehnomont u kojoj će troje talijanskih učenika imati praksu. Provedbom mobilnosti učenici će steći nova iskustva te znatno poboljšati svoja znanja i vještine, te na taj način postati konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu rada.

  Projekt BLUE KEP započeo je u siječnju 2018., a provodi se u sklopu Programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. u trajanju od 18 mjeseci. Projektni partneri su, uz Istarsku županiju, Informest iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, regija Marche, Jadransko-jonska euroregija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

  27.11.2018.

  Održana konferencija povodom 40 godina Saveza Alpe - Jadran

 • Istarski župan Valter Flego sudjelovao je, uz ostale čelnike deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, na međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja 40 godina Saveza Alpe – Jadran te suradnje država i regija na prostoru Središnje Europe koji je održan u Varaždinu 20. studenog 2018.

  Varaždinska županija, koja je predsjedavateljica Saveza Alpe – Jadran, bila je domaćin konferencije na kojoj je iznesen pregled dosadašnjih postignuća, a čelnici regija su ujedno raspravljali o daljnjem smjeru razvoja Saveza. Bio je to lokalni događaj u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, ključnog događaja o regionalnoj politici Europske unije.

  Uz domaćina, predsjednika Vijeća Saveza i župana Varaždinske županije Radimira Čačića, na konferenciji su sudjelovali Christian Illedits, predsjednik parlamenta Savezne pokrajine Gradišće, László Majthényi, predsjednik Vijeća županije Vas, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Valter Flego, župan Istarske županije, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Herwig Seiser, član parlamenta Savezne pokrajine Koruške i Stefan Börger, pročelnik Odjela za europska pitanja i međunarodnu suradnju austrijske pokrajine Štajerske.

  Savez je pod imenom Radna zajednica Alpe – Jadran osnovan 1978. godine, čime su predsjednici regionalnih vlada tada neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju.

  - Na današnji dan prije 40 godina potpisan je sporazum o suradnji regija i država koje obuhvaćaju područje Alpa i Jadrana. Nakon što su sve države postale članice Europske unije, zajednica je 2013. godine pretvorena u Savez, čije su članice danas regije iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske u kojima živi pet milijuna ljudi. Sve nas povezuju povijest i mentalitet, obrazovni i gospodarski sustav, kao i stoljeća zajedničkog života i rada. Ovaj Savez je odličan temelj za sutra, pri čemu moramo mijenjati formu te omogućiti da na brži i snažniji način sudjelujemo u EU projektima. To je naš cilj i zadatak - rekao je predsjednik Vijeća Saveza i župan Čačić.

  Državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić je istaknula iznimno zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji.

  - Drago mi je što sam osobno mogla uveličati ovo veliko događanje, 40. godišnjicu nekadašnje Radne zajednice Alpe – Jadran, a danas Saveza. Za Hrvatsku je Radna zajednica bila od izuzetnog značaja, jer smo u doba bivše države imali mogućnost surađivati s prijateljskim, zapadnoeuropskim regijama. Čak i u doba podjela, kad je postojao Berlinski zid, Radna zajednica je bila mjesto susreta, prijateljstva i suradnje. Nakon našeg ulaska u EU, bilo je vrijeme da članice postanu naše županije. Posebno nam je drago da naše županije razvijaju plodonosnu suradnju na nizu područja i čine finu vezu sa susjednim regijama, što je dobar temelj za razvitak gospodarstva, kao i kulture – rekla je Andreja Metelko-Zgombić.

  Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner iznio je presjek rada Saveza Alpe – Jadran u posljednja četiri desetljeća i istaknuo da je ova međuregionalna organizacija preskočila granice različitih podjela u vrijeme prije nego što smo imali europske kohezijske instrumente. – U 40 godina krug članica se promijenio, ali mijenjaju se i zadaće te težište rada u organizaciji trebamo prilagoditi događajima u Europi – istaknuo je Thomas Pseiner.

  Članice Saveza Alpe – Jadran su pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Skupnost občin Slovenije u kojoj su okupljene sve slovenske općine i gradovi, županija Vas iz Mađarske, te Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija.

  Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić je na konferenciji govorila o nacionalnim državama i međuregionalnim organizacijama, a izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje o pravnom aspektu međuregionalnih organizacija u Europi. Prezentirani su i primjeri dobre prakse - projekti koje provode članice Saveza.

  Na konferenciji je predstavljena „Strategija alpsko-jadranskog zemljopisnog područja“, a predstavnici članica Saveza Alpe – Jadran su raspravljali o smjernicama budućeg razvoja Saveza.

  21.11.2018.

  U Varaždinu održan upravni odbor Saveza Alpe-Jadran

 • Istarska županija sudjelovala je na sastanku upravnog odbora Saveza Alpe-Jadran koji se 8.11.2018. održao u Varaždinu. Savez Alpe-Jadran osnovan je krajem 2013. godine u Klagenfurtu čime je nastavljena dugogodišnja bogata suradnja Radne zajednice Alpe-Jadran s ciljem poticanja međuregionalne suradnje na području Alpe-Jadrana. Članice Saveza su, uz Istarsku županiju, austrijske regije Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarska regija Vas, slovenske općine okupljene u Skupnost občin Slovenije, te hrvatske županije Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

  Na sastanku su bili prisutni predstavnici regija članica, regionalni koordinatori i predstavnici tematskih koordinacijskih točaka regija članica Saveza. Tom je prigodom najavljena politička konferencija „40 godina suradnje na Alpsko-jadranskom području – jučer, danas, sutra“ koja će se održati 20. studenog 2018. u Varaždinu. Od trenutnih aktivnosti Saveza, uz organizaciju političke konferencije valja istaknuti osnivanje udruge koja će u ime članica Saveza provoditi projekte financirane iz EU fondova te izrada zajedničke Strategije Saveza Alpe-Jadran koja će povezati članice Saveza u zajedničkim razvojnim projektima, te omogućiti veću transparentnost, ali i prepoznatljivost Saveza. Više informacija o Savezu Alpe-Jadran dostupno je na http://www.alps-adriatic-alliance.org/

  12.11.2018.

  Vrijedna oprema za Tehničku školu Pula financirana EU sredstvima

 • U sklopu Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Tehničkoj školi Pula održana je 6. studenog 2018. konferencija za novinare s ciljem predstavljanja EU projekata u koje je škola uključena i informiranja javnosti o programima i radu škole. Istarska županija i Tehnička škola Pula trenutno surađuju u provedbi aktivnosti dvaju europskih projekata, a to su 3D FOR VET – Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija, financiranog iz programa Erasmus+ te projekt BLUE KEP – integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području koji je sufinanciran iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020.

  Ravnateljica Tehničke škole Pula Sandra Balde iskazala je zadovoljstvo aktivnostima i rezultatima proizišlim iz EU projekata u koje je škola uključena. „Najveći doprinos projektnih aktivnosti je modernizacija škole u tehnološkom smislu“ – naglasila je Balde - „obzirom da je u sklopu projekta 3D FOR VET škola dobila 3D printer i 3D skener, a u sklopu projekta BLUE KEP školski je kabinet opremljen s dvanaest sofisticiranih računala.“

  V.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić ovom je prigodom istaknula važnost uključivanja Tehničke škole Pula u europske projekte – „Sudjelovanjem u europskim projektima škola je dobila priliku modernizirati svoje kabinete te svojim učenicima omogućiti jačanje kompetencija i vještina te ih tako pripremiti da budu konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu rada.“ Projekti 3D FOR VET i BLUE KEP također pružaju učenicima mogućnost za sudjelovanje u razmjenama sa vršnjacima iz drugih europskih zemalja čime će unaprijediti svoje vještine i steći dragocjena iskustva u korištenju novih tehnologija, temeljenim na praktičnom radu.

  U projektu 3D FOR VET sudjeluje 8 partnera iz 4 EU zemlje (Austrija, Hrvatska, Poljska, Litva) od kojih je Istarska županija vodeći partner. Projekt traje 3 godine, a ukupna vrijednost projekta je 250.585,00 EUR.

  Cilj projekta je učenike tehničkih i strukovnih srednjih škola učiniti konkurentnijima na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologije u formalnom obrazovanju. Radi toga su nastavnici Tehničke škole već sudjelovali na edukaciji održanoj na koruškom sveučilištu te učenici na razmjeni u litvanskom Panevežysu.

  Projekt BLUE KEP provodi Istarska županija u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., te je kao korisnik projekta uključena Tehnička škola Pula. Ukupan proračun projekta iznosi 921.134,00 €, a proračun Istarske županije je 109.000,00 € od čega 85% sufinancira EU putem spomenutog programa. Projekt je započeo u siječnju 2018. te se trenutno radi na odabiru učenika Tehničke škole Pula koji će na proljeće 2019. 45 dana boraviti u Udinama pohađajući tamo nastavu i praksu.

  Nakon konferencije učitelji i učenici Tehničke škole Pula spremno su demonstrirali svoj rad te su posjetitelji, između ostalog, imali priliku vidjeti na koji način radi 3D printer, kako programirati robota, upravljati dronom, vršiti geodetske izmjere ili pripremiti projekt izgradnje nekog objekta.

  Osim novinara i predstavnika Istarske županije, školu su posjetili i učenici Gimnazije Pula te učenici pulskih osnovnih škola Tone Peruško i Monte Zaro.

  06.11.2018.

  U Umagu održana konferencija Regionalni dani EU fondova

 • Informativno-edukativna manifestacija “Regionalni dani EU fondova” održana je u Umagu u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Manifestacija se planira održati u 30-ak gradova Hrvatske, s ciljem da se široj javnosti i svim zainteresiranima, na razumljiv i pristupačan način pruže informacije i besplatna edukacija kako bi stekli uvid u sve mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije, a sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

  U uvodnom djelu državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac osvrnuo se na trenutnu situaciju u Istarskoj županiji u pogledu EU fondova: U Istarskoj je županiji do sada ugovoreno otprilike preko milijardu kuna za projekte na prostoru cijele Istarske županije i to kroz 7203 potpisana ugovora, a najčešći su za ulaganja u komunalnu infrastrukturu, odvodnju, aglomeracije, pojačane aglomeracije, izgradnju smještajnih kapaciteta za studente u Puli, projekte asistenata u nastavi i slično.

  Konferencija se nastavila zanimljivom panel diskusijom pod nazivom „Razvoj Istre kroz EU fondove“ na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Bassanese, v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić, voditeljica Odjela za strateško planiranje i provedbu programa i projekata EU pri ministarstvu turizma Jelena Pavičić te umaški poduzetnici s iskustvom korištenja sredstava iz fondova Europske unije Jadranka Sever (Ordino Garden Umag) i Dean Jurdana (OPG Jurdana Farnažine, Umag).

  V.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić na pitanje oko provedbe EU projekata u Istarskoj županiji kazala je kako se u svakom od razvojnih programa Istarske županije odnosno konkretnim mjerama Županijske razvojne strategije nastoji dio realizacije ostvariti kroz EU izvore financiranja. Dosad je u Istarskoj županiji realizirano više od 110 EU projekata, a svi ti projekti iziskuju temeljitu pripremu i stručnu podršku kroz projektne timove. Osvrnula se na neke od projekata koji su trenutno u provedbi: U tijeku je provedba projekta ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, a koji će se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije. Radi se o jednom od najvažnijih projekata iz područja obnove prirodne baštine Istarske županije, a čija je ukupna vrijednost 15 milijuna kuna. Osim Javne ustanove Kamenjak kao korisnika sredstava, u projekt su kao partneri uključeni Istarska županija i općina Medulin. Osnovni cilj projekta jest održivo korištenje prirodne baštine ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu te obogaćivanje atrakcijske osnove kroz prezentaciju prirodne i kulturne baštine, kao i povećanje stupnja zaštite okoliša kvalitetnijim sustavom zbrinjavanja otpada. U provedbi je i nekoliko projekta koje se odnose na sektor obrazovanja u iznosu od preko 18 milijuna kuna: „Projekt poboljšanja energetske učinkovitosti OŠ Ivana Batelića Raša, projekt „MOZAIK 3“ kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u školama kojima je osnivač Istarska županija, projekt „3D FOR VET-Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija“ kojem je cilj staviti učenike tehničkih strukovnih srednjih škola u bolju poziciju na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologije u formalnom obrazovanju, primjenu njihovog znanja u praksi i zajednički rad sa svojim kolegama iz drugih zemalja EU te projekt BLUEKEP koji se ostvaruje u suradnji s Tehničkom školom Pula, a kojim se unapređuje znanje i vještine učenika nautičkog smjera.

  Naposljetku su uslijedila stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojima su predstavljeni aktualni i budući natječaji te interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike“.

  29.10.2018.

  Javni poziv za dodjelu sredstava udrugama

  Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu sredstava udrugama za sufinanciranje projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Europske unije i drugih programa međunarodne suradnje za 2018. godinu

  REPUBLIKA HRVATSKA

  ISTARSKA ŽUPANIJA

  Upravni odjel za međunarodnu

  suradnju i europske poslove

  KLASA: 023-01/18-01/06

  URBROJ: 2163/1-23/5-18-06

  Pula, 24. listopada 2018.

  Temeljem članka 6. stavka 1. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“, br. 26/15), članka 19. Pravilnika o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Istarske županije („Službene novine Istarske županije“, br. 16/17 i 19/17) te Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Istarske županije za 2018. godinu namijenjenih sufinanciranju projekata udruga odobrenih za financiranje u okviru programa Europske unije i drugih programa međunarodne suradnje, Klasa: 402-01/18-01/30, Urbroj: 2163/1-01/8-18-03 od 22.listopada 2018. godine, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije, raspisuje

  JAVNI POZIV

  za podnošenje prijava za dodjelu sredstava udrugama za sufinanciranje projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Europske unije i drugih programa međunarodne suradnje za 2018. godinu

  1. Istarska županija, Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove, poziva udruge koje su programski usmjerene na pripremu i provedbu projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije i drugih programa međunarodne suradnje, da se prijave na ovaj javni poziv za dodjelu sredstava udrugama za sufinanciranje projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Europske unije i drugih programa međunarodne suradnje za 2018. godinu (u daljnjem tekstu: Javni poziv).

  2. Ukupno planirana vrijednost Javnog poziva iznosi 120.000,00 kuna.

  Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 5.000,00 kuna, a najveći iznos 25.000,00 kuna.

  3. Rok za podnošenje prijava projekata po ovom Javnom pozivu je 30 dana od dana objave Javnog poziva na mrežnim stranicama Istarske županije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a završava 26. studenoga 2018. godine.

  4. U okviru ovog Javnog poziva prijavitelji mogu podnijeti samo jednu prijavu za sufinanciranje projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Europske unije i drugih programa međunarodne suradnje

  5. Prijavu projekata na ovaj Javni poziv može podnijeti udruga koja ispunjava sljedeće uvjete:

  ◦upisana je u Registar udruga,

  ◦u svom temeljnom aktu ima definirano neprofitno djelovanje, odnosno upisna je u Registar neprofitnih organizacija;

  ◦svojim statutom se opredijelila za obavljanje aktivnosti koje su predmet financiranja u okviru ovog Javnog poziva, kojima se promiču ciljevi koji nisu u suprotnosti s Ustavom i zakonom;

  ◦projekt koji se prijavljuje na Javni poziv mora biti ocijenjen kao značajan (kvalitetan, inovativan i koristan) za razvoj civilnoga društva i zadovoljenje javnih potreba Županije definiranih razvojnim i strateškim dokumentima, odnosno uvjetima Javnog poziva;

  ◦ima uredno ispunjene obveze iz svih prethodno sklopljenih ugovora o financiranju iz Proračuna Istarske županije i drugih javnih izvora;

  ◦nema dugovanja s osnova plaćanja poreza, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te drugih davanja prema Državnom proračunu, Proračunu Istarske županije i proračunima jedinica lokalne samouprave;

  ◦protiv korisnika financiranja, odnosno osobe ovlaštene za zastupanje udruge i voditelja projekta ne vodi se kazneni postupak i nije pravomoćno osuđen/a za prekršaj određen člankom 48. st. 2. alinejom c) Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“ br. 26/15.), odnosno pravomoćno osuđen/a za počinjenje kaznenog djela određenog člankom 48. stavkom 2. alinejom d) Uredbe;

  ◦ima općim aktom uspostavljen model dobrog financijskog upravljanja i kontrola te način sprječavanja sukoba interesa pri raspolaganju javnim sredstvima;

  ◦ima utvrđen način javnog objavljivanja programskog i financijskog izvješća o radu za proteklu godinu (mrežne stranice udruge ili drugi prikladan način);

  ◦ima uređen sustav prikupljanja članarina;

  ◦ima zadovoljavajuće organizacijske kapacitete i ljudske resurse za provedbu projekta;

  ◦projekt koji je predmet prijave odobren je za financiranje od strane ovlaštenog tijela određenog programa Europske unije ili drugih programa međunarodne suradnje.

  6. Prijava projekta podnosi se u papirnatom i elektroničkom obliku (CD, DVD ili USB stick), kao privitku dokumentacije u papirnatom obliku, sukladno uvjetnima utvrđenim u Uputama za prijavitelje koje su dostupne na mrežnim stranicama Istarske županije www.istra-istria.hr.

  Popunjena, potpisana i ovjerena prijava sa svim obveznim prilozima dostavlja se u papirnatom i elektroničkom obliku u zatvorenoj omotnici preporučenom pošiljkom, uz napomenu (naziv javnog poziva – ne otvarati) na sljedeću adresu:

  ISTARSKA ŽUPANIJA

  Upravni odjel za međunarodnu

  suradnju i europske poslove

  Riva 8

  52 100 Pula

  Prijavu projekta moguće je osobno ili putem dostavljača predati u Pisarnici Istarske županije u Puli, Riva 8, isključivo u uredovno vrijeme tj. ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9,00 do 12,00 sati, te utorkom i četvrtkom od 13,00 do 15,30 sati.

  Na vanjskom dijelu omotnice potrebno je navesti puni naziv i adresu prijavitelja.

  Ukoliko se isti prijavitelj javlja na istovremeno raspisne javne pozive/natječaje više upravnih tijela Istarske županije, traženu dokumentaciju dostavlja jednom upravnom tijelu u izvorniku, dok je ostalim upravnim tijelima dužan dostaviti presliku dokumentacije uz navođenje naziva natječaja/javnog poziva i upravnog tijela Istarske županije gdje se izvornik nalazi.

  7. Uz prijavu se obvezno prilaže sljedeća dokumentacija:

  ◦preslika izvatka iz Registra udruga (može ga zamijeniti i ispis on-line obrasca sa svim podacima iz Registra udruga);

  ◦preslika potvrde o upisu u Registar neprofitnih organizacija (može je zamijeniti ispis potvrde s web stranica Ministarstva financija Republike Hrvatske);

  ◦preslika ovjerenog Statuta udruge;

  ◦potvrda Porezne uprave o nepostojanju javnih dugovanja ne starija od 30 dana od dana objave Javnog poziva (u obliku elektroničkog zapisa putem Jedinstvenog portala Porezne uprave – ePorezna ili putem nadležne ispostave Porezne uprave);

  ◦uvjerenja nadležnog suda, ne starija od 6 mjeseci od dana objave Javnog poziva, da se protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge i voditelja projekta ne vodi kazneni postupak i da nisu pravomoćno osuđeni/e za prekršaj određen člankom 48. stavkom 2. alineja c), odnosno da nisu pravomoćno osuđeni/e za počinjenje kaznenog djela određenog člankom 48. stavkom 2. alinejom d) Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“ br. 26/15.);

  ◦preslika Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (Subsidy Contract) ili drugog odgovarajućeg ugovora/sporazuma, kojim se dokazuje da je prijavljeni projekt odobren za financiranje od strane ovlaštenog tijela u okviru programa Europske unije ili drugih programa međunarodne suradnje;

  ◦preslika proračuna projekta odobrenog za financiranje od strane ovlaštenog tijela u okviru programa Europske unije ili drugih programa međunarodne suradnje ili preslika drugog odgovarajućeg akta u kojem je naveden iznos sufinanciranja koji je prijavitelj projekta dužan osigurati iz vlastitih sredstava;

  ◦ispunjen i ovjeren Obrazac izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja;

  ◦ispunjen i ovjeren Obrazac izjave o projektima udruge financiranim iz javnih izvora;

  ◦ispunjen i ovjeren Obrazac popisa priloga uz prijavu,

  ◦ispunjen i ovjeren Obrazac suglasnosti za obradu osobnih podataka osobe ovlaštene za zastupanje u organizaciji prijavitelja;

  ◦ispunjen i ovjeren Obrazac suglasnosti za obradu osobnih podataka voditelja projekta.

  8. Postupak provjere ispunjavanja formalnih uvjeta Javnog poziva, ocjena prijava, donošenje odluke o dodjeli financijskih sredstava, podnošenje prigovora, ugovaranje, praćenje provedbe projekta, okvirni kalendar provedbe Javnog poziva detaljno su opisani u Uputama za prijavitelje.

  9. Sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se postavljati isključivo elektroničkom putem, slanjem upita na adresu elektroničke pošte: interregional@istra-istria.hr , najkasnije 10 dana prije isteka Javnog poziva.

  Odgovori na pojedine upite u najkraćem mogućem roku poslat će se izravno na adrese onih koji su pitanja postavili, a odgovori na najčešće postavljena pitanja objavit će se na sljedećoj mrežnoj stranici: www.istra-istria.hr , najkasnije 7 dana prije isteka Javnog poziva.

  Natječajna dokumentacija:

  1.Tekst Pravilnika o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Istarske županije („Službene novine Istarske županije“, br. 16/17 i 19/17)

  2.Upute za prijavitelje

  3.Obrasci za prijavu projekta:

  a) obrazac opisa projekta

  b) obrazac proračuna projekta

  4.Obrazac popisa priloga uz prijavu

  5.Obrazac za procjenu kvalitete prijava

  6.Obrazac izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja

  7.Obrazac izjave o projektima udruge financiranim iz javnih izvora

  8.Obrazac ugovora o dodjeli financijskih sredstava

  9.Obrasci za izvještavanje:

  a) obrazac opisnog izvještaja provedbe projekta,

  b) obrazac financijskog izvještaja provedbe projekta

  10.Obrazac suglasnosti za obradu osobnih podataka osobe ovlaštene za zastupanje u organizaciji prijavitelja

  11.Obrazac suglasnosti za obradu osobnih podataka voditelja projekta

  Više informacija možete naći na www.istra-istria.hr

  25.10.2018.

  U Litvi održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta 3D FOR VET

 • U sklopu provedbe projekta 3D FOR VET (Strategic partnership for development of 3D competences), od 15. – 16. listopada 2018. godine u Litvi, održan je drugi transnacionalni partnerski sastanak. Predstavnici UO za međunarodnu suradnju i EU poslove u ulozi vodećeg partnera, zajedno s predstavnicima iz Tehničke škole Pula i Ustanove METRIS, prisustvovali su sastanku. Na sastanku se raspravljalo o dosadašnjem tijeku, provedenim te nadolazećim aktivnostima a dio sastanka bio je posvećen administrativnim i financijskim pitanjima vezanim za projekt. Projektni partneri imali su prilike posjetiti Centar strukovnog obrazovanja i osposobljavanja – Panevezio profesinio rengimo centras, koji je ujedano i partner projekta.

  Projekt je započeo s provedbom na jesen 2017. godine, a projektni partneri dosada sudjelovali u provedbi nekoliko projektnih aktivnosti. U studenom 2017. godine dvoje profesore iz Tehničke škole Pula, zajedno s još 6 litvanskih i poljskih kolega sudjelovalo je na Treningu profesora održanog u Villachu (Austrija). Tijekom četverodnevnog treninga profesori su imali prilike usavršiti svoje znanje i vještine o 3D tehnologijama kako bi isto mogli prenijeti svojim učenicima. Do kraja trajanja projekta, profesori će sudjelovati na još dva takva treninga. Sljedeći trening profesora održati će se u početkom prosinca 2018. godine u Austriji, dok će se posljednji održati u Ustanovi METRIS na jesen 2019.

  U sklopu projekta planirane su mobilnosti učenika, koje će učenicima škola partnera omogućiti da usavrše znanja o 3D tehnologijama te povećaju svoju konkurentnost, temeljenim na praktičnom radu na radionicama i razmjeni prakse sa vršnjacima. Prva takva mobilnost održana je u travnju ove godine, na kojoj je sudjelovalo dvadeset učenika iz Tehničke škole Pula u pratnji dvoje profesora i predstavnice Istarske županije. Tijekom petodnevnog boravka u Litvi, učenici su imali prilike zajedno s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija, posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere, te međusobno razmijeniti novostečena iskustva. Sljedeće će godine učenici iz Litve i Poljske posjetiti Pulu te kroz trening u Tehničkoj školi i Centru za istraživanje materijala Metris savladati korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu.

  Tehnička škola Pula, i ostale škole partneri opremljeni su s novim 3D printerom i skenerom, koji će koristiti profesorima i učenicima za usavršavanje znanje i daljnji rad na 3D tehnologijama.

  Vodeći partner projekta je Istarska županija, a partneri su Fachhochschule Karnten, Vojvodstvo Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS- Centar za istraživanje materijala, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras, Zespol Szkol nr 2 im. Jana Pawla w Miechowie.

  Opći cilj projekta je postaviti učenike iz strukovnih tehničkih škola u bolju poziciju na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologija u formalnom obrazovanju, primjenom njihovog znanja u praksi i suradnjom s vršnjacima iz drugih Zemalja EU.

  Ukupna vrijednost projekta je 250.000,00 EUR financiranih kroz ERASMUS+ program.

  18.10.2018.

  Info dani za udruge u Istri od 15. – 20. listopada 2018.

 • Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva poziva sve udruge s područja Istarske županije, njihove članove i članice te ostale organizacije civilnog društva i zainteresirane za civilni sektor te one koji razmišljanju pokrenuti udrugu i aktivirati se u društvu kroz djelovanje udruge da sudjeluju na Info danima za udruge u Istri 2018.

  Kao i svake godine Info dani organiziraju se kako bi se udruge i druge organizacije civilnog društva upoznale s aktualnim događanjima u civilnom sektoru te će obuhvatiti niz tema.

  Predstavnici Ministarstava i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske predstavit će aktualne natječaje iz ESF-a, ali i drugih programa, kao i one u najavi.

  Jedan će dan biti posvećen uvjetima i zakonskim obvezama kod prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći koje će predstaviti Ured državne uprave, dok će nekoliko udruga predstaviti svoja iskustva i primjere dobre prakse.

  Važno je istaknuti i predavanje predstavnika Porezne uprave koje će biti usmjereno poreznom statusu udruga, s posebnim naglaskom na obavljanje gospodarske djelatnosti, a čemu će prethoditi predavanje namijenjeno svima koji se dvoume između osnivanja udruge i tvrtke.

  Datoteke vezane uz novost
 • http://www.istra-europa.eu/uploads/files/Program_Info_dani_2018_detalji.pdf
 • 12.10.2018.

  U Puli održana radionica u sklopu EU projekta BLUE KEP

 • 03. i 04.10.2018. u hotelu Park Plaza Histria u Puli održana je radionica za predstavnike 12 škola iz Hrvatske i Italije koje su odabrane za sudjelovanje u aktivnostima projekta BLUE KEP. Riječ je o Tehničkoj školi Pula iz Istarske županije, Tehničkoj školi Šibenik, Prometno-tehničkoj školi Šibenik, Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik iz Šibensko-kninske županije, Pomorskoj školi Split iz Splitsko-dalmatinske županije, Pomorskoj školi „Tomaso di Savoia Duca di Genova-Luigi Galvani, ISIS A. Malignani, ENAIP Friuli Venezia Giulia iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, te I.I.S. Fazzini Mercantini, BISIS „Brignoli-Einaudi-Marconi, I.T.T. “G. e M. Montani” i IIS ″Volterra – Elia″ iz talijanske regije Marche.

  Na radionici su sudionicima, kojih je ukupno bilo 40, predstavljeni hrvatski i talijanski obrazovni sustavi, te su održane kratke prezentacije svih dvanaestero škola uključenih u projekt kako bi se na temelju uočenih podudarnosti u školskim programima i kurikulumima povezalo talijanske i hrvatske škole u vidu suradnje na zajedničkim obrazovnim modulima i razmjeni učenika uključenih u mobilnost projekta.

  Partner Tehničkoj školi Pula bit će tako srednja škola ISIS A. Malignani iz Udina koja će iduće godine na 45 dana primiti troje naših učenika te im omogućiti pohađanje nastave i odrađivanje stručne prakse u odabranoj talijanskoj tvtrci. Isto tako Tehnička će škola Pula ugostiti troje talijanskih učenika iz spomenute škole.

  Aktivnosti koje predhode do kraja ove godine su studijsko putovanje učitelja u partnersku školu, odabir učenika, tečaj talijanskog jezika za odabrane učenike i priprema mobilnosti koja se planira ostvariti u proljeće iduće godine.

  U sklopu projekta BLUE KEP također je za potrebe Tehničke škole Pula nabavljeno 12 sofisticiranih računala kojima je opremljen školski kabinet.

  Projekt je započeo 01.01.2018., a provodi se u sklopu Programa Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. u trajanju od 18 mjeseci. Projektni partneri su uz Istarsku županiju, Informest iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia, regija Marche, Jadransko-jonska euroregija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije te Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

  05.10.2018.

  Održan trening profesora u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK

 • U sklopu aktivnosti europskog projekta WALK THE GLOBAL WALK, u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Puli, jučer je održan trening za profesore istarskih srednjih škola. Profesori su imali priliku upoznati se s metodologijom edukativnih radionica o Ciljevima održivog razvoja (COR) te dobiti informacije na temu ovogodišnjeg COR-a u fokusu „Održivi gradovi i zajednice“.

  Trening je održan u organizaciji Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Istarske županije u suradnji s Udrugom Suncokret iz Pule, a sudjelovalo je 15 profesora iz jedanaest škola.

  Edukativne radionice, koje će edukatori iz Udruge Suncokret uz podršku profesora održati u školama sastoje se od niza različitih aktivnosti na temelju (neformalne) aktivne i participativne metodologije učenja radi poticanja angažmana učenika.

  Provedbom edukativnih radionica i ostalih projektnih aktivnosti želi se razviti kritička svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima. U planu je u tri godine trajanja projekta u projekt uključiti 45 profesora te 900 srednjoškolaca iz Istarske županije.

  Projekt WALK THE GLOBAL WALK financiran je iz programa Europske komisije EuropeAid - “Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union”, a traje od prosinca 2017. do prosinca 2020. godine. Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 185.000,00 € za Istarsku županiju. Predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji sa 19 partnera iz 11 zemalja.

  03.10.2018.

  Delegacija kineske pokrajine Zhejiang posjetila Istarsku županiju

 • U Istri deseti put za redom boravila je delegacija iz prijateljske pokrajine Zhejiang iz Kine, s kojom Istarska županija i Grad Pula njeguju dobru suradnju. Delegaciju predvođenu zamjenikom guvernera pokrajine, Zhu Congjiumom, u Gradskoj palači primili su predstavnici Istarske županije i Grada Pule.

  Zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, potpredsjednica skupštine Istarske županije Tamara Brussich i v.d. Pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić pozdravili su prisutne te zaželjeli dobrodošlicu u ime istarskog župana Valtera Flega. Uvodnim govorima naglasili su važnost međusobne suradnje kako bi zajedničkim snagama ostvarili konkretne projekte.

  Ivana Dragišić predstavila je provedene projekte sufinancirane sredstvima Europske unije; one koji su u tijeku te one koji se planiraju u budućnosti kako bi sama delegacija dobila uvid o mogućnostima koje postoje na našem tržištu, dok je Tamara Brussich, potpredsjednica skupštine Istarske županije, naglasila kako je Istra regija vina i ulja, s naglaskom na sociološkoj osjetljivosti. Zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin osvrnuo se na povijest suradnje napomenuvši važnost uspostave zajedničkih planova.

  Zu Congjiu i delegacija zahvalili su se na gostoprimstvu istaknuvši zajedničke karakteristike Istre i pokrajine Zhejiang zbog čega će se truditi uspostaviti još uspješniju suradnju, dok je zamjenik ravnatelja Ureda za strane i inozemne kineske poslove, Gu Jianxin, istaknuo kako treba poraditi na jačoj promociji Istre u Zhejiangu s ciljem jačanja interesa kineskih turista za Istru.

  Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang su Sporazum o suradnji potpisale 2006. godine. Predstavnici Istarske županije sudjelovali su na međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajmu "China - CEEC Investment and Trade Expo 2015" na kojem se predstavilo 16 zemalja srednje i istočne Europe, dok su Hrvatska i Poljska bile u ulozi zemalja partnera manifestacije. Prilikom posjeta Kini, dogovoreno je proširenje suradnje s pokrajinom Zhejiang u sektoru turizma, prijevoza, trgovine i investicija.

  Pokrajina Zhejiang, s glavnim gradom Hangzhou, jedna je od najmanjih i najgušće naseljenih pokrajina u Kini s ukupnom površinom od 101.800 kvadratnih kilometara i populacijom od 54.426.900 stanovnika odličnog geografskog položaja s razvijenim i aktivnim gospodarstvom s više od 3.000 otoka duž svoje obale što je ističe kao pokrajinu s najviše otoka u Kini.

  24.09.2018.

  Predstavljen novi EU projekt +RESILIENT

 • U sjedištu Istarske županije u Puli održana je 20.09.2018. konferencija za novinare s ciljem predstavljanja novog EU projekta "+RESILIENT: Otvoreni Resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo“, kojeg će zajednički provoditi Istarska županija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt je odobren za financiranje kroz Program Interreg Mediteran 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i financijskih sredstava IPA.

  Prema riječima v.d. pročelnice UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivane Dragišić, Program Interreg Mediteran okuplja 13 zemalja Mediterana, od kojih 10 zemalja članica EU-a, a ukupna sredstva na raspolaganju iznose gotovo 2 milijarde kuna. Trenutno se na području Istarske županije iz navedenog Programa provodi ukupno 9 projekata.

  „Što se tiče samog projekta +RESILIENT, on je trenutno u početnoj fazi, a trajat će četiri godine, odnosno do početka 2022. godine. Ukupna mu je vrijednost 24,4 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna kuna namijenjeno za korisnike iz Istre“, istaknula je Dragišić dodajući kako u projektu sudjeluje 14 partnera, od kojih je Regija Veneto vodeći partner.

  „Projektom +RESILIENT umrežit će se 8 mediteranskih zemalja kako bi se potaknula klima inovacija s ciljem jačanja konkurentnosti društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća te otvaranje novih radnih mjesta s naglaskom na poduzetnike koje posluju u domeni društvenog poduzetništva“, kazala je Dragišić pojasnivši kako se projektom želi potaknuti tema društvenog poduzetništva, kojE pokriva 10% svih poslova u Europi, a broji 11 milijuna zaposlenih radnika.

  Društveno poduzetništvo, nadovezala se Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, može značajno doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva, posebice društvenoj koheziji, borbi protiv siromaštva, povećanom zapošljavanju, kreiranju novih proizvoda, konkurentnosti, očuvanju resursa, vrednovanju baštine i bioraznolikosti te unapređenju kvalitete života kroz poslovanje za društvenu dobrobit.

  Projektne aktivnosti provode se kroz 3 modula:

  Modul 1 (Istraživanje): pronalaženje najboljih praksi u području društvenih inovacija i razvoja te stvaranje baze podataka na temelju dobivenih rezultata, u skladu s potrebama društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća;

  Modul 2 (Testiranje modela): identifikacije društveno odgovornih klastera s ciljem provedbe testiranja i vanjske procjene;

  Modul 3 (Kapitalizacija rezultata): olakšan prijenos rezultata dobivenih iz prethodnog modula na regionalnu ekonomsku strukturu, prioriteti Strategije pametne specijalizacije.

  21.09.2018.

  Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

 • Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istru, a takvih je još šest u Hrvatskoj. O opremanju Centra suvremenim praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te kabinetima za strane jezike bilo je govora tijekom današnjeg radnog sastanka kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva turizma, Istarske županije, Grada Pule, strukovnih škola u Istri, Sveučilišta Jurja Dobrile, istarskih hotelijera i Obrtničke komore Istarske županije.

  Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon sastanka, u budućem Centru kompetentnosti na Stoji obrazovat će se i usavršavati učenici ugostiteljsko-turističkih škola u Istri, ali dodatno educirati i njihovi profesori i mentori kod poslodavaca, već zaposleni kuhari, konobari i slastičari te nezaposleni na prekvalifikaciji.

  Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je Istra regija s najrazvijenijim turizmom, ali da konkurencija u tom sektoru nikad ne spava. Stoga, treba ulagati u znanje, vještine i kompetencije

  "Želimo li biti konkurenti, moramo osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, stoga je nužna još snažnija sinergija s obrazovnim sustavom. Upravo je zato stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju“, poručio je sitarski župan.

  Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pohvalila je veliki napor svih uključenih dionika prilikom pripreme i organizacije ovog projekta.

  "Kada govorimo o turizmu, u Puli i ove godine bilježimo rekord dolazaka gostiju i broja noćenja te je stoga iznimno bitno da i radna snaga prati ovaj razvoj i turistički napredak. Već duži niz godina imamo uspješnu i pozitivnu suradnju sa Školom za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu te vjerujem kako ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti", rekla je zamjenica Puh Belci

  Državni tajnik Frano Matušić poručio je kako mu je iznimno drago što se danas nalazi u novom regionalnom centru kompetentnosti.

  "Čovjek je svakako ključ uspjeha u turizmu te vjerujem kako će ovaj centar opravdati očekivanja i kreirati novu izvrsnost i poboljšati educiranost novih kadrova na radnom tržišnu koja nam je potrebna", kazao je državni tajnik.

  Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Orhideja Petković istaknula je, pak, kako je bit Centra daljnja suradnja svih uključenih dionika što predstavlja korak dalje pri izlasku iz školskih okvira i koji će pomoći pri izradi novih kurikuluma koji će odgovoriti na potrebe tržišta.

  CEKOM je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje te usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

  Regionalni centri kompetentnosti (CEKOM-i) financiraju se iz dva poziva različite namjene: jedan je za infrastrukturu i opremu i predstavlja "kostur" CEKOM-a, a drugi, kojim se financiraju "soft" aktivnosti i dijelom oprema, okosnica je organizacije i razvoja CEKOM-a.

  14.09.2018.

  Uspješno završena još jedna razmjena mladih Eurodyssée/Eurodyssey u IŽ

 • Istarska županija uspješno je privela kraju još jedan ciklus u okviru međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey koji mladim ljudima omogućava stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu. Ove je godine Istarska županija ugostila tri djevojke iz Španjolske i jednog mladića iz Belgije koji su u Puli boravili tri mjeseca od 7. lipnja 2018. do 7. rujna 2018. godine. U okviru programa sudionici su uz obavljanje stručne prakse također posjetili brojne povijesne znamenitosti Pule, upoznali prirodne i kulturne ljepote Istre te kušali tradicionalnu istarsku kuhinju.

  Ovogodišnji sudionici programa u Istarskoj županiji su Alexia Poveda Alvarez koja je diplomirala Povijest umjetnosti na Sveučilištu u Valenciji, a stručnu praksu odradila je u Turističkoj zajednici grada Pule kao turistički informator, Yasmina Vera Barbadillo koja je radila kao asistent u Kući istarskog maslinovog ulja - Museum Olei Histriae, Tony McDowell okušao kao radijski voditelj i novinar na Radio Maestralu i Teresa Herrera Sanchez koja je u Španjolskoj studirala govornu terapiju, a stručnu praksu provela je kao socijalni radnik u Domu za djecu Ruža Petrović.

  Svatko od njih saznao je za program Eurodyssée/Eurodyssey na drugačiji način i svatko se razmjeni priključio iz različitih razloga no ono što je jednako svim sudionicima jest iskustvo koje im je na ovaj način omogućeno.

  Ovo je već 22 grupa mladih koja u Istru dolazi kontinuirano od 1996. godine otkako Istarska županija provodi ovaj program razmjene mladih. Od početka provođenja programa do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovao 180 kandidata, dok je u Istri boravilo 130 sudionika programa iz raznih europskih regija. Iz Istarske županije u programu trenutno sudjeluje četvero mladih. Petra Glavina, Karlo Ivančić i Mirjam Milohanić svoje šestomjesečno jezično i profesionalno usavršavanje obavljaju u španjolskoj regiji Catalunya, te Ana Jovanović koja boravi u portugalskoj regiji Açores.

  12.09.2018.

  Projekt +Resilient potiče društvene inovacije na području Mediterana

 • Istarska županija i Zaklada za razvoj partnerstva i civilnog društva partneri su u provedbi projekta +RESILIENT- Mediterranean Open REsources for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises u okviru kojeg se u naredne četiri godine na području Istarske županije provodi niz aktivnosti usmjerenih na poticanje razvoja održivih društvenih inovacija. Provedba projekta započela je 01. veljače 2018.g. potpisom ugovora o financiranju vrijednosti 3.578.529,80 Eura i Sporazuma o partnerstvu trinaest institucija iz osam zemalja s područja Mediterana.

  Projektom +Resilient se umrežavanju partnerstva u svakom od područja djelovanja partnera projekta kako bi se potaknula svijest o potrebi za inovacijama i provedba društvenih inovacija koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozivitan utjecaj na prilagodbu, izmjenu ili uvođenje različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokim društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou.

  Tijekom 2018.g. aktivnosti projekta na području Istarske županije bit će usmjerene na kreiranje grupe zainteresiranih dionika u području socijalnih i društvenih usluga te istraživanja mogućnosti širenja postojećih i stvaranja novih inovativnih socijalnih i društvenih usluga u zajednici sukladno utvrđenim potrebama. Provode se faze proučavanja postojećih modela, prilagodbe i testiranja s ciljem njihove kapitalizacije na području Mediterana. Pojedini partneri projekta dijelom provode takve usluge u svojim sredinama te su spremni tijekom provedbe aktivnosti razmjene primjera dobre prakse podijeliti svoja iskustva i predstaviti uspješno provedene procese primjene društvenih inovacija u praksi. Nakon faze istraživanja mogućnosti provedbe inovacija u domeni društvenih i socijalnih usluga, u narednom periodu provedbe projekta uslijedit će testiranje pilot usluga njihovom provedbom te analize uspješnosti testiranih modela.

  +Resilient je integrirani projekt kojim se uspostavlja strukturni pristup upravljačkom i praktičnom poboljšanju dinamike kretanja društvenih inovacija temeljen na korištenju otvorenih baza podataka i kreiranju transnacionalnog društveno odgovornog lanca vrijednosti.

  Projekt je 85% sufinanciran sredstvima Programa transnacionalne suradnje INTERREG Mediteran (MED) dok 15% sufinanciraju partneri projekta. Proračun Istarske županije iznosi 181.950,00 Eura, a proračun Zaklade za razvoj partnerstva i civilnog društva je 188.383,00 Eura.

  Vremensko razdoblje trajanja projekta: 01.02.2018.-31.01.2022.

  Nositelj projekta: Regija Veneto

  Partneri: AIX-Marseille University, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Istarska županija, RCDI – Development and Innovation Network, Region of East Macedonia and Thrace (REMTH) - Regional Development Fund, Treviso and Belluno Chamber of Commerce, Technological Institute of Aragon, Greek Free Open Source Software Society, Barcelona Activa SA SPM, OPEN University of Catalonia- UOC, Foundation for Improvement of Employment Possibilities PRIZMA, National Association of Italian Municipalities.

  12.09.2018.

  U Istru stiže 32 milijuna kuna iz EU fondova

 • Dobiti gotovo 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova veliki je uspjeh i potvrda da imamo potrebne resurse, znanje i potencijal“, naglasio je istarski župan Valter Flego prilikom današnjeg predstavljanja rezultata javnog poziva za dostavu „standard“ projektnih prijedloga u sklopu Programa INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA 2014.-2020. na području Istarske županije. Kako je objasnio, projekti su kandidirani prošle godine, a rezultati su pristigli prije mjesec dana. Od ukupno 50 odobrenih projekata, subjektima s područja Istre odobreno je njih 17, što iznosi visokih 36%. Naime, na javni poziv mogle su se prijaviti područja na Jadranu iz Hrvatske i Italije, odnosno 25 talijanskih pokrajina i 8 hrvatskih županija.

  „Od navedenih 17 projekata, njih 11 odobreno je Istarskoj županiji, te razvojnim agencijama i ustanovama Istarske županije, dok su ostali subjekti gradovi Labin, Buje i Poreč, Zračna luka Pula, Lučka uprava Rovinj, te Udruga „Kuća o batani”, rekao je župan Flego dodajući kako će Istarska županija za svoja 2 projekta dobiti 3,5 milijuna kuna, a njezine razvojne agencije i ustanove 13,5 milijuna kuna. Područja djelovanja projekata, nastavio je župan, odnose se na: Inovacije u plavoj ekonomiji; Sigurnost i zaštitu od prirodnih katastrofa; Prirodnu i kulturnu baštinu u funkciji turizma; Zaštitu biološke raznolikosti; Ekologiju mora i Pomorski promet.

  Istarski se župan ukratko osvrnuo na dva županijska projekta, dok će ostale, kako je najavio, pojedinačno predstaviti ostali korisnici. Putem projekta „E-CITIJENS“ , planirano je daljnje investiranje u opremu Vatrogasne zajednice Istarske županije, kao i razvijanje sustava hitnih intervencija koji će omogućiti da građani putem društvenih mreža detektiraju prirodne katastrofe. Putem edukacija u sklopu projekta „SmArtFish“ omogućit će se ribarima lakša prilagodba EU propisima, kao i plasman ribe na tržište.

  „Posebno mi je drago što su subjekti iz Istre, točnije Istarska regionalna energetska agencija - IRENA i Zračna luka Pula, vodeći partneri u dva projekta“, naglasio je istarski župan podsjetivši i na veliki prošlogodišnji uspjeh kad je na istom Programu INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA 2014.-2020., za projekte „standard +“ u Istru stiglo 15 milijuna kuna iz EU fondova.

  Odobreni projekti kreću u implementaciju koncem ove ili početkom iduće godine, a njihova provedba trajat će do 30 mjeseci.

  11.09.2018.

  U Puli svečano potpisani ugovori vrijedni 100 milijuna kuna

 • U Komunalnoj palači Grada Pule danas je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije, kojemu su prisustvovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric.

  Riječ je o projektima ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna za obnovu prirodne baštine, nabavu autobusa i izgradnju hospicija, od čega je 49 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Potpisani su tako Ugovori za projekt „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“ prijavitelja Pulapromet d.o.o., projekt „Izgradnja ustanove za palijativnu skrb - Hospicij u Puli“ prijavitelja Porečko i Pulske biskupije, zatim projekt prijavitelja Javne ustanove Kamenjak „ORKA - Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag“ te projekt Općine Vrsar „KLIM Kontija-Limski zaljev-Održivo upravljanje zaštićenim područjima“.

  Na projektima ORKA i KLIM Istarska je županija jedan od partnera, na što se osvrnuo i župan Flego.

  „Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati današnjem popisivanju ugovora za dva nova EU projekta, čija ukupna vrijednost iznosi 19,2 milijuna kuna. Održivi razvoj u svim sferama ljudskog djelovanja, pa tako i kad govorimo o prirodnoj baštini jedan je od prioriteta Istarske županije“, kazao je istarski župan te se zahvalio ministrici i njezinom timu što su to i prepoznali.

  Župan se osvrnuo i na radni sastanak s ministricom i suradnicima, koji je prethodio potpisivanju ugovara, naglasivši kako je bilo govora o budućim projektima, posebice onih na temu ruralnog razvoja. Također, kazao je župan, u pripremi su i projekti za programe prekogranične suradnje Hrvatska-Slovenija i Hrvatska-Italija.

  Gradonačelnik Miletić je današnji dan ocijenio značajnim ne samo za grad Pulu nego i za čitavo Urbano područje Pule jer će se ugovorenim projektima

  „Nakon puno rada i priprema danas potpisujemo sporazume koji znače osiguravanje sredstava za kvalitetniji život i veći društveni standard za Urbano područje Pule. Zahvaljujem ministrici što je ovim pristupom realizaciji ITU mehanizma omogućila direktnu decentralizaciju financijskih sredstava iz EU fondova“, rekao je gradonačelnik Pule.

  Zadovoljstvo potpisanim ugovorima izrazila je i ministrica Žalac koja je pak zaključila kako će projekti zaštićenih prirodnih vrijednosti doprinijeti boljoj objedinjenoj turističkoj ponudi, ali i cjelokupnom gospodarstvu.

  30.07.2018.

  Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti

 • Dana 20.srpnja 2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, a među 25 strukovnih škola koje su imenovane nalazi se i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i to u podsektoru turizam i ugostiteljstvo.

  Imenovane će škole djelovati kao regionalni centri kompetentnosti, koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koja je održana 23. srpnja 2018.

  Izabrane na javnom pozivu između 42 kandidature, te škole sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

  Sredstva, u iznosu oko milijardu kuna, osigurana su u operativnim programima „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020".

  Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da su imenovanja tih 25 regionalnih centara svojevrsne ulaznice u dva fonda, za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara u pet prioritetnih područja - Turizam i ugostiteljstvo, Strojarstvo, Elektrotehnika i računalstvo, Zdravstvo i Poljoprivreda.

  Osim broja bodova prema kvaliteti prijava kod odabira škola, uzet je u obzir i broj učenika u pojedinom sektoru, ali i regionalna rasprostranjenost - vodilo se računa da se, koliko je moguće, u svakoj županiji uspostavi centar kompetentnosti.

  Predstoji prijava imenovanih Centara kompetentnosti na natječaje iz dva EU fonda.

  26.07.2018.

  U Splitu održan drugi projektni sastanak u sklopu EU projekta BLUTOURSYSTEM

 • U Splitu se od 10.-12. ožujka 2018. održavao drugi partnerski sastanak projekta BLUTOURSYSTEM financiranog iz sredstava Programa Interreg V-A Italija- Hrvatska 2014.- 2020. u okviru prioritetne osi 1- Plave inovacije, specifičnog cilja 1.1 – Unaprijediti okvirne uvjete za inovacije u relevantnim sektorima plavog gospodarstva u programskom području.

  Partneri su na drugom sastanku raspravili o procesu kapitalizacije ranijih projekata TOURMEDASSETS-a i SHAPETOURISM-a, kroz naredne aktivnosti projekta BLUTOURSYSTEM. Neke od važnijih tema rasprave odnose se na analizu socio-ekonomskog konteksta hrvatskoga turizma s ciljem stvaranja novih turističkih ponuda kako bi se doprinijelo elementu održivosti turizma temeljenom na strateškoj viziji turističkih inovacija.

  Projekt BLUTOURSYSTEM doprinosi unaprjeđenju okvira za održivi rast u skladu sa sektorskim politikama Europske unije i EUSAIR strategije.

  Prijavitelj projekta je Sveučilište CA' FOSCARI Venecija, a partneri su: Regija Veneto, Regija Puglia, Istarska županija, Sveučilište u Splitu- Ekonomski fakultet i Lokalna akcijska grupa „LAG5“ Orebić. Ukupan proračun projekta iznosi 1.037.050,00 €, a proračun Istarske županije iznosi 164.550,00 € od čega 85% sufinancira EU.

  Specifični ciljevi projekta BLUTOURSYSTEM su: razvoj nove tržišne inteligencije temeljene na alatima baziranim na znanju kao potpori prekograničnoj turističkoj mreži; poboljšanje vještima i kapaciteta za razvoj prekograničnih turističkih mreža i ekosistema plavog gospodarstva; omogućiti dionicima korištenje otvorene platforme i naprednih usluga za poticanje prekograničnog plavog turizma.

  13.07.2018.

  U Veneciji održan prvi transnacionalni sastanak projekta +REsilient

 • Predstavnice Istarske županije sudjelovale su na trodnevnom kick-off meetingu projekta „+REsilient: Otvoreni Resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo“. Na sastanku, koji se održao u Veneciji od 27. do 29. lipnja 2018., predstavljeni su ciljevi, rezultati, radne grupe i plan rada za provedbu aktivnosti projekta.

  U projektu, uz Istarsku županiju i Zakladu za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, sudjeluje još 12 partnera iz osam zemalja s područja Mediterana koji dolaze iz različitih sektora kako bi udružili snage i podržali korištenje društvenih inovacija za bolji razvoj lokalnih zajednica. Glavni cilj projekta je potaknuti proces promjene javnih politika, poticati društvene inovacije i formirati klastere društvene odgovornosti i osjetljivosti kako bi se učinkovitije odgovorilo na društvene potrebe i pozitivno utjecalo na ekonomski održiv i pametan rast i razvoj povećanjem broja radnih mjesta, zapošljavanjem marginaliziranih skupina, povećanjem broja socijalnih poduzeća te stvaranjem politika koje će omogućiti sve navedeno.

  Projekt će uskoro biti predstavljen i u Puli, a konkretne aktivnosti u našoj županiji počet će se provoditi najesen.

  05.07.2018.

  Upriličen prijem za delegaciju AP Vojvodine

 • U Puli je danas započela trodnevna manifestacija Dani Vojvodine u Istri, povodom čega je u sjedištu Istarske županije upriličen prijem za delegaciju Autonomne Pokrajine Vojvodine na čelu s predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

  Zaželjevši dobrodošlicu gostima, istarski župan Valter Flego se osvrnuo na dugogodišnje prijateljstvo, koje je 2006. godine formalizirano i potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

  „Istra i Vojvodina, slične su po mnogočemu, a prvenstveno po vrijednostima koje dijelimo i svakodnevno živimo, a već tradicionalni „Dani Istre u Vojvodini“ i uzvratni „Dani Vojvodine u Istri“, mogu poslužiti kao primjerom dobre regionalne suradnje. Pred nama je još puno prostora za suradnju, posebice po pitanju pripreme i kandidiranja europskih projekata iz područja zdravstva, socijalne skrbi i kulture “, naglasio je župan Flego podsjetivši i na susret Zajedničkog savjetodavnog odbora Odbora regija, koji je koncem prošle godine, na njegov prijedlog, održan u Novom Sadu.

  Tijekom susreta bilo je govora i o jačem povezivanju poduzetnika i obrtnika te poljoprivrednika, budući da su upravo spomenute grane snaga kako Istre, tako i Vojvodine.

  „Naše regije nisu si konkurencija, već suprotno, sinergijskim učinkom možemo učiniti daljnje iskorake na dobrobit naših građana“, smatra župan Flego s čime se složio i predsjednik pokrajinske Vlade Igor Mirović.

  „Osjećamo se uistinu kao prijatelji i sve što radimo, radimo zbog ljudi. Želimo da se naši obrtnici, poljoprivrednici, kulturnjaci povezuju i uspostavljaju odnose“, istaknuo je predsjednik Mirović spomenuvši i kako se ovih dana u Novom Sadu održava 15. međunarodni festival vina Interfest na kojem izlažu i istarski vinari.

  Gradonačelnik Pule Boris Miletić je istaknuo kako su Istra i Vojvodina oaze mira, što je posebno važno u kontekstu sve učestalijeg jačanja netrpeljivosti i ekstremizama diljem Europe.

  „Ponosni smo na naše prijateljske odnose i zajedničke nam vrijednosti, koje želimo i dalje održavati i baštiniti“, rekao je gradonačelnik Miletić.

  Prijemu su prisustvovali i zamjenica župana Sandra Ćakić-Kuhar, v.d. pročelnice za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, a u sastavu delegacije AP Vojvodine bili su i potpredsjednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, sekretar za zdravstvo dr. Zoran Gojković, sekretar za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević te generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović.

  Pri završetku prijema župan Flego i delegacija obišli su štandove na pulskim Giradinima, na kojima svoju turističku ponudu predstavlja deset vojvođanskih gradova i općina.

  18.06.2018.

  Festivalom multikulturalnosti nastavlja se proslava europskih vrijednosti

 • I ove godine povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Istarska županija putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine organizira Festival multikulturalnosti. Jubilarni 5. Festival multikulturalnosti započeo je u četvrtak 7. lipnja i trajat će do subote 9. lipnja 2018., a održava se na otvorenome u Titovom parku, podno Arene. Na Festivalu se predstavlja i EDIC - Informacijski centar Europe Direct Pula-Pola čija je svrha izgradnja novih modela međuinstitucionalne javne komunikacije po pitanju Europske unije, a u cilju pružanja učinkovite potpore građanima za razvoj boljih gospodarsko-društvenih uvjeta u Puli i na cijelom istarskom poluotoku.

  Festival multikulturalnosti održava se u svrhu promocije istarskog kulturnog bogatstva i obogaćivanja turističke ponude u predsezoni s ciljem međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Kao i prethodnih godina, na Festivalu udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije kroz trodnevni prigodni program predstavljaju svoje kulturno stvaralaštvo, dio tradicije, svoje pjesme, običaje i kulturu svoga naroda. Festival pruža mogućnost da se na jednome mjestu susretnu i predstave različite kulture te se njime slave ideali multikulturalnosti i tolerancije.

  08.06.2018.

  Istarska županija ugostila nove sudionike programa Eurodyssée/Eurodyssey

 • Ove godine Istarska županija je u okviru međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey, koji mladim ljudima omogućava stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu, ponovo ugostila četvero mladih koji će u Puli boraviti od 07. lipnja do 07. rujna 2018. godine. Ovogodišnji sudionici programa dolaze iz različitih europskih regija, a to su Alexia Poveda Álvarez i Teresa Herrera Sánchez iz španjolske regije Valencia, Yasmina Vera Barbadillo iz španjolske regije Catalunya i Tony McDowell iz belgijske regije Bruxelles-Capitale. Sudionici programa upravo su započeli s intenzivnim tečajem hrvatskog jezika u organizaciji škole stranih jezika Vox Viva s profesoricom Suzanom Orlić u trajanju od mjesec dana. Nakon jezičnog usavršavanja započet će s obavljanjem stručne prakse koja će trajati dva mjeseca u tvrtkama i institucijama u Istarskoj županiji, u Turističkoj zajednici Grada Pule, Dječjem domu Ruža Petrović, Kući istarskog maslinovog ulja – Museum Olei Histriae i Radio Maestralu u Puli. U okviru programa sudionici će imati priliku upoznati prirodne i kulturne ljepote Istre. Ovo je već 22 grupa mladih koja u Istru dolazi kontinuirano od 1996. godine otkad Istarska županija provodi ovaj program razmjene mladih. Od početka provođenja programa do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovao 179 kandidata, dok je u Istri boravilo 130 sudionika programa iz raznih europskih regija. Iz Istarske županije u programu trenutno sudjeluje troje mladih (Pera Glavina, Karlo Ivančić i Mirjam Milohanić) koji svoje šestomjesečno jezično i profesionalno usavršavanje obavljaju u španjolskoj regiji Catalunya.

  08.06.2018.

  U Šibeniku održan drugi projektni sastanak u sklopu EU projekta BLUE KEP

 • U Šibeniku su se 05. lipnja 2018. godine sastali partneri EU projekta BLUE KEP - BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area, sufinanciranog sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Na sastanku su bili prisutni predstavnici svih 6 partnera na projektu: INFORMESTA (vodećeg partnera), Istarske županije, Jadransko-jonske euroregije, talijanske regije Marche, Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

  Projekt BLUE KEP ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €. Projekt je započeo 01. siječnja 2018. i traje do 30.06. 2019. godine.

  Partneri su na drugom sastanku raspravili o aktivnostima projekta koje slijede u narednom razdoblju, posebice program mobilnosti učenika tehničkih škola iz nautičkog sektora te način rada tehničke komisije i tehničke radne grupe koje, između ostalih aktivnosti na projektu, imaju kao cilj stvaranje triju međunarodnih modula koji će biti integrirani u redovne školske kurikulume doprinoseći tako uspostavi standardiziranog prekograničnog obrazovnog sustava. Očekuje se da će troje učenika iz Istarske županije sudjelovati u mobilnosti u jednu od talijanskih regija koje sudjeluju u projektu (Friuli Venezia Giulia i Marche), a mobilnost će uključivati intenzivan jezični tečaj talijanskog jezika, sudjelovanje u nastavi u školi, te učeničku praksu u nautičkoj tvrtki u gradu gdje se bude odvijala mobilnost.

  06.06.2018.

  Transnacionalni sastanak partnera projekta DYNAMIC u Politehnici Pula

 • U sklopu projekta DYNAMIC – Towards responsive engineering curricula through Europeanisation of dual higher education, u kojemu Politehnika Pula sudjeluje kao partner 05.i 06. lipnja održava se transnacionalni sastanak uz sudjelovanje svih 15 partnera na projektu iz pet država. Cilj ovog dvodnevnog sastanka je usporediti dosadašnja (projekt je u sedmom mjesecu provedbe) iskustva u Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj u cilju pronalaženja najboljeg rješenja uvođenja dualnog studija u visoko školstvo unatoč nedostacima zakonske regulative.

  Projekt je odobren u sklopu natječaja Erasmus+ Udruženje znanja i traje 36 mjeseci. Na spomenutom projektu partner iz Hrvatske je POLITEHNIKA PULA – Visoka tehničko-poslovna škola zajedno sa Uljanik Brodogradilštem d.d. i Holcim Hrvatskom d.o.o. a partneri suradnici su Istarska Županija i Hrvatska Gospodarska komora – Županijska komora Pula. Ostali partneri su visokoškolske ustanove i gospodarstvenici iz Njemačke, Austrije, Bugarske i Rumunjske: Hochschule Wismar, Njemačka; Fachhoschule Joanneum, Graz, Austrija; University „Lucian Blaga“, Sibiu, Rumunjska; Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu, Rumunjska; Continental Automotive Systems Sibiu, Rumunjska; German-Bulgarian Chamber of Commerce and Industry, Bugarska; Technical University Varna, Bugarska; Keppel FELS Baltech Ltd, Bugarska; MTG-Dolphin PLC, Bugarska i RAABE Bulgaria Ltd, Bugarska.

  05.06.2018.

  Visoka delegacija Županije Zapadnohercegovačke u posjeti Istarskoj županiji

 • U utorak, 5. lipnja 2018. godine upriličen je u sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli prijem za visoku delegaciju Županije Zapadnohercegovačke, predvođenu Predsjednikom Vlade Zdenkom Ćosićem.

  Gostima su se uvodno obratili predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić i direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti te su izrazili zadovoljstvo što Županija Zapadnohercegovačka već treći put bira Istarsku županiju i njezine jedinice lokalne samouprave kao primjer dobre prakse za posjetu te su istaknuli spremnost na suradnju u razvojnim projektima kao i u razmjeni znanja i iskustva.

  Dr.sc. Ezio Pinzan, v.d. pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu detaljnije je predstavio razvojne programe s naglaskom na Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, dok je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada Pule istaknuo značaj razvojnih planova Grada Pule, posebno onih u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU).

  Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti predstavio je nadalje detaljnije programe podrške koje IDA pruža poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave u Istarskoj županiji, dok se direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić osvrnuo na razvojne planove i programe AZRRI-a, posebice u pogledu revitalizacije autohtonih istarskih pasmina poput boškarina i magarca te rada Centra za maslinarstvo.

  Delegacija će u sklopu posjete boraviti i u Gradu Labinu, gdje će se upoznati s razvojnim planovima i programima, s naglaskom na gospodarstvo te će posjetiti tamošnju poduzetničku zonu.

  05.06.2018.

  Predstavljen EU projekt REI II

 • „Nakon uspješne provedbe prve inačice istoimenog projekta, drago mi je što smo kandidirali i njegov nastavak te osigurali dodatna sredstva iz EU fondova za poticanje razvoja poduzetništva i samozapošljavanja“, naglasio je istarski župan Valter Flego prilikom današnjeg predstavljanja projekta REI II (Raising employment in Istria), održanom u sjedištu Istarske županije, u Puli.

  „Uz sve mjere i programe koje provodimo u Istarskoj županiji, i aktivnosti predviđene projektom REI svakako će doprinijeti nastavku pozitivnih trendova koje Istra bilježi. Jedan od njih je značajan rast zaposlenosti kojeg želimo i dalje poticati. Naime, kad usporedimo podatke iz travnja 2018. s onima u 2017., Istra u ovoj godini bilježi rast zaposlenosti od 4%“, nastavio je župan Flego ujedno podsjetivši i na posljednji Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji putem kojeg je osigurano više od milijun kuna.

  Prema riječima v.d. pročelnice za gospodarstvo Lorene Brgić, projekt REI II financira se iz Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u financijskom razdoblju 2014.-2020., u sklopu Poziva "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III" u okviru Komponente 2.

  Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove pružio je pomoć i podršku pri pripremi i pisanju projekta, na što se osvrnula v.d. pročelnice Ivana Dragišić istaknuvši kako je REI II primjer sustavnog i ciljanog rada na jednome EU projektu.

  Vodeći partner je Istarska županija, a ostali partneri su: Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Pula, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, Sveučilište Jurja Dobrile, Politehnika Pula, Sveučilište Jurja Dobrile - Studentski centar Pula i Istarska razvojna agencija IDA d.o.o.

  Vrijednost projekta je 1.943.942,76 kuna, a vrijeme provedbe 30 mjeseci (14.05.2018.-14.11.2020.)

  Osnovni cilj projekta je razvoj tržišta rada i jačanje ljudskih potencijala u Istarskoj županiji.

  Najvažniji elementi projekta su:

  1. Provedba mjera akcijskog plana Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2016.-2020.

  2. Održivo funkcioniranje Vijeća tržišta rada Istarske županije

  3. Izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2021. – 2027.

  4. Poticanje razvoja poduzetništva i samozapošljavanja.

  30.05.2018.

  U Puli održana radionica za korisnike programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

 • U ponedjeljak 21.05.2018. u hotelu Park Plaza Histria u Puli održana je radionica „Prihvatljivost troškova i izvještavanje“, namijenjena korisnicima projekata potvrđenih u okviru Standard+ poziva za dostavu projektnih prijedloga Programa suradnje Interreg V-A Italija–Hrvatska 2014. – 2020. Radionica je bila namijenjena projektnim partnerima s područja Primorsko-goranske, Istarske županije te Grada Zagreba. Na radionici su sudjelovale i službenice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije u sklopu triju projekata iz Programa Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014. – 2020. koje trenutno provodi Istarska županija. Riječ je o projektima BLUE KEP, BLUTOURSYSTEM i MOSES.

  Radionicu su otvorili predstavnici Agencije za regionalni razvoj RH pregledom programskih i nacionalnih pravila prihvatljivosti troškova za hrvatske korisnike te izlaganjem o Sprječavanju nepravilnosti i prijevara. Nakon uvodnih izlaganja riječ su preuzeli predstavnici Zajedničkog tajništva i Upravljačkog tijela Programa Interreg Italija-Hrvatska 2014. – 2020. prezentacijom o načinu, metodama i dinamici izvještavanja putem informatičkog sustava SIU (Sistema Informativo Unificato).

  22.05.2018.

  Dvodnevni posjet delegacije skupštine Istarske županije Vojvodini

 • Delegacija Skupštine Istarske županije, predvođena predsjednikom Valterom Drandićem boravila je u dvodnevnom posjetu Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodini u Novom Sadu.

  Održan je sastanak s Odborom za poljoprivredu Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine na kojem je pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, dr.sc. Ezio Pinzan predstavio razvoj pojedinih grana poljoprivrede u Istri, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Igor Merlić osvrnuo se na zaštitu autohtonih istarskih pasmina s posebnim naglaskom na zaštitu istarskog goveda – boškarina, dok je predsjednica Odbora za gospodarstvo i turizam, dr. sc. Sanja Radolović istaknula važnost povezivanja poljoprivrede s turizmom. Cinzia Počeko Kranjec, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju i voditeljica Grupe prijateljstva Skupštine Istarske županije i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine zaključila je da je suradnja koja temelje ima na prijateljskoj suradnji, najčvršća suradnja i polazište za osnaživanje i unaprjeđivanje suradnje prvenstveno kroz gospodarstvo, turizam i obrazovanje.

  Predsjednik István Pásztor istaknuo je da kroz suradnju Istarske županije i AP Vojvodine, osim suradnje na zajedničkim projektima, možemo doprinijeti i uspostavi bolje suradnje na državnoj razini.

  Predsjednik Valter Drandić složio se da imamo mnogo otvorenih pitanja, ali se ta pitanja odnose na težnju da budemo bolji, kako da se bolje povežemo, da zajednički stvaramo razvoj, rast i prosperitet.

  Delegacija Istarske županije posjetila je BIOSENS – istraživački razvojni Institut za informacijske tehnologije biosistema, gdje je direktor Istarske razvojne agencije – IDA dr.sc. Boris Sabatti istaknuo da postoji velika mogućnost za suradnju institucija posebno kroz program Horizon, program Europske unije za istraživanje i inovacije. Dogovoreno je da se, u narednom razdoblju, zajedno sa Centrom METRIS, suradnja konkretizira.

  Nakon Biosensa, delegacija je posjetila 85. Međunarodni poljoprivredni sajam.

  Održan je sastanak s predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na kojem su također izmijenjena iskustva u poljoprivredi obiju regija, te je zaključeno da su mjere u Istri i u Vojvodini vrlo slične, a sve teže cilju da što više mladih ljudi ostaje u poljoprivredi i kvalitetno od toga živi.

  Na kraju, organizirana je posjeta privatnom gospodarstvu koji se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i vinariji DEURIĆ na obroncima Fruške gore koji raspolaže suvremenim proizvodnim pogonom za proizvodnju jabuka i vina.

  22.05.2018.

  Održana 4. regionalna fokusna grupa projekta DYNAMIC

 • U prostorijama Visoke tehničko-poslovne škole Politehnika Pula 17.05.2018 je održana 4. regionalna fokusna grupa u sklopu projekta DYNAMIC – implementacija dualnog načina obrazovanja.

  Sastanku su prisustvovali predstavnici Politehnike Pula, Uljanik brodogradilišta, Holcim Hrvatske, HGK-Županijske komore Pula i Istarske županije.

  Projekt DYNAMIC izdvojen je od strane Europske komisije kao prva inicijativa uvođenja dualnog načina studiranja u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Politehnika Pula putem ovog pilot projekta prva je visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja je započela sa provođenjem implementacije dualnog načina studiranja u visokom obrazovanju.

  22.05.2018.

  Odobrena tri nova EU projekta iz Europskog socijalnog fonda prijaviteljima iz Istarske županije

 • Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ u okviru Komponenti 1 i 2 iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ održano je 14. svibnja 2018. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

  Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijuna kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja.

  Prijaviteljima iz Istarske županije odobrena su tri projekta i to projekt REI II Istarske županije u iznosu od 1.943.942,76 kn, projekt „EduIT – Jačanjem informatičkih vještina do zanimanja budućnosti“ Politehnike Pula – Visoke tehničko-poslovne škole s pravom javnosti u iznosu 835.609,74 kn te projekt „Istarska mreža znanja“ Otvorenog učilišta Diopter Pula u iznosu od 994.350,36 kn.

  Na projektu REI II Istarskoj županiji projektni su partneri Istarska razvojna agencija IDA d.o.o., Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Politehnika Pula – Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti te Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Studentski centar Pula. Partneri Politehnici Pula na projektu „EduIT – Jačanjem informatičkih vještina do zanimanja budućnosti“ su: Istarska županija, Istarska razvojna agencija d.o.o., Studentski centar Pula i Hrvatska obrtnička komora Pula.

  Program "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja" usmjeren je na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje u cilju prevladavanja regionalnih i lokalnih različitosti te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezanih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama na tržištu rada.

  16.05.2018.

  Susret delegacije Skupštine AP Vojvodine i delegacije Istarske županije

 • Predsjednik Skupštine Istarske županije, Valter Drandić je, u petak, 11. svibnja 2018. godine, u sjedištu Skupštine Istarske županije u Pazinu, primio delegaciju Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine predvođenu predsjednikom Istvánom Pásztorom.

  Tema susreta bila je produbljivanje suradnje predstavničkih tijela na razvijanju prijateljskih, kulturnih, gospodarskih i drugih odnosa dviju regija.

  Na jednom od prijašnjih susreta dvaju predsjednika skupština, dogovoreno je da se, u cilju jačanja suradnje između predstavničkih tijela osnuju Grupe prijateljstva pri skupštinama, pa su slijedom navedenog nadležna radna tijela obiju skupština donijele odluke o osnivanju Grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine i Skupštine Istarske županije.

  Razmijenjene su informacije o ustroju dviju Skupština i načinu njihova djelovanja, kao i o dosadašnjim aktivnostima koje posljednjih 15-tak godina ulažu Istarska županija i AP Vojvodina u suradnju koja je temeljena na međusobnom uvažavanju i poštivanju različitosti, te načelima koje obje regije podjednako njeguju, a odnose se na multikulturalnost, višejezičnost i poštivanje prava manjina.

  Predsjednik Drandić podcrtao je prijateljstvo kao osnovu na kojoj se puno toga može zajednički realizirati, obogatiti suradnju i pretvoriti u konkretnije sadržaje. Otvarali smo vrata suradnje kada je bilo vrlo teško, a sada je vrijeme da učinimo korak više.

  Predsjednik Pastor istaknuo je da Vojvodina ima 20-tak regionalnih oblika suradnje, međutim prvi takav oblik suradnje ostvaren je upravo s Istrom. Dolazeći u Istru dešava se nešto neobjašnjivo, neuhvatljivo, nešto što lebdi u zraku, što pridonosi da se čovjek ovdje osjeća kao kod kuće.

  Vojvođani su sa Valterom Drandićem i pročelnikom za poljoprivredu šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Eziom Pinzanom, posjetili Institut za razvoj poljoprivrede i turizama u Poreču, gdje im je ravnatelj Instituta dr.sc. Dean Ban predstavio Institut i proveo ih kroz podrum. Posjetili su Agenciju za ruralni razvoj Istre - AZRRI, koju je, sa suradnicima, predstavio direktor Igor Merlić u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu u Pazinu, kao i VINISTRU.

  14.05.2018.

  Održan okrugli stol na temu „Uspješnost korištenja ESI fondova u RH i Istarskoj županiji“

 • U sklopu obilježavanja europskog tjedna je 10. svibnja 2018. održan okrugli stol na temu „Uspješnost korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj i Istarskoj županiji“, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na čelu s načelnicom Eminom Štefičić, v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, stručna savjetnica iz Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić te ispred Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Juričić.

  Prisutni govornici ukratko su predstavili svoje institucije i njihove uloge u kontekstu privlačenja bespovratnih sredstava, kao i aktualne projekte koje trenutno provode. Pročelnik Matić osvrnuo se tako na aktualni ITU mehanizam za kojega je konstatirao da predstavlja veliku razvojnu šansu za cijelo Urbano područje Pula. „Grad Pula, u partnerstvu sa još šest gradova i općina ima mogućnost realizirati niz strateških i ostalih projekta koji će doprinijeti rastu i procvatu urbanog područja“ zaključio je Matić nadodavši kako je za navedeno Urbanom području Pula alociran indikativan iznos od 229 milijuna kuna.

  Ivana Dragišić studente je upoznala s aktualnostima iz djelokruga Istarske županije. „Na području Istarske županije do danas provelo se ukupno 827 projekata sveukupne vrijednosti od 357 milijuna eura“ istaknula je Dragišić koja je ovaj podatak potkrijepila i primjerima najznačajnijih projekata. Predstavnica Istarske razvojne agencije, kao produžene ruke županije nadovezala se s informacijom o tome kako iza njih stoji 44 projekata neto vrijednosti 45 milijuna kuna. Ove podatke pohvalili su predstavnici Ministarstva koji su konstatirali da, iako je Istarska županija predvodnik u povlačenju Europskih sredstava, očekuju da će se do kraja 2023. te brojke još i povećati.

  Ovom prilikom raspravile su se aktualne teme koje se usko dotiču uspješnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova koje su potkrijepljene primjerima iz prakse. Ujedno, govornici su se dotaknuli i prepreka, poput složenosti procedura popraćenih obilnom dokumentacijom i sporosti sustava, a s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

  14.05.2018.

  Radionica „Prihvatljivost troškova i izvještavanje” poziva Standard+ Interreg V-A Italija-Hrvatska

 • Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, u suradnji s tijelima Programa suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014. - 2020., poziva Vas na radionicu „Prihvatljivost troškova i izvještavanje“, namijenjenu korisnicima projekata potvrđenih u okviru Standard+ poziva za dostavu projektnih prijedloga Programa suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014. - 2020.

  Radionica će se održati za korisnike (projektne partnere) s područja Primorsko-goranske, Istarske županije te Grada Zagreba, dana 21. svibnja 2018. u Hotelu Park Plaza Histria, Verudela 17, Pula s početkom u 09:30. Molimo Vas da potvrdite svoje sudjelovanje najkasnije do 17. svibnja 2018. pomoću internetskog obrasca, koji je dostupan na poveznici https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdj8giyiBlaRsrUQcQQefpNir2D_s-suqECImPK8G-8e9YLew/viewform. S obzirom da je broj mjesta ograničen, za sudjelovanje na radionici može se prijaviti najviše dvije osobe iz iste partnerske organizacije.

  10.05.2018.

  Na Dan Europe otvoren ured ITU mehanizma Urbanog područja Pula

 • Povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 09. svibnja 2018. svečano je otvoren novi ured Grada Pule, u kojima će biti smješteni Odsjek za provedbu ITU mehanizma i Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje. Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, gradonačelnici i načelnici Urbanog područja Pula, ostali predstavnici korisnika, članovi Partnerskog vijeća te drugi uvaženi gosti.

  Župan Flego tom je prilikom čestitao gradovima Puli i Vodnjanu, te općinama Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban, koji su prepoznali važnost ovog projekta.

  „ITU mehanizam Pula omogućit će urbanoj sredini okupljenoj oko Grada Pule novi razvojni zamah. Naime, on će doprinijeti podizanju društvene i infrastrukturne dimenzije ovog urbanog područja“, naglasio je župan podsjetivši ujedno na važnost kohezijske politike EU.

  „U vremenu kada se priča o novom proračunskom razdoblju EU 2020.-2027. želimo reći da je kohezijska politika jedna od temeljnih politika Unije. Bez obzira na izlazak Velike Britanije želimo i tražimo da se sredstva za kohezijsku politiku ne smanjuju“, kazao je župan Flego.

  ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Urbana područja se inače ustrojavaju radi učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije.

  Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo je Pulu područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja, a konkretne aktivnosti ovisit će o Strategiji razvoja urbanog područja s osnovnim ciljem osiguranja gospodarskog razvoja.

  Aktivnosti ITU mehanizma mogu se financirati iz tri različita europska fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.

  Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura.

  09.05.2018.

  U sklopu EU tjedna predstavljen projekt DYNAMIC

 • U utorak, 08. svibnja 2018. godine, u organizaciji Politehnike Pula, novinarima je predstavljen pilot projekt pod nazivom „Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education in sectors of Innovation & Smart Specialization - DYNAMIC“ . Riječ je o projektu dualnog obrazovanja koji podrazumijeva studiranje uz stjecanje teorijskih znanja na visokoškolskim ustanovama te praktičnih znanja i vještina u poduzećima tijekom nastavnog procesa.

  Projekt je odobren u sklopu natječaja Erasmus+ Udruženje znanja i traje 36 mjeseci. Na spomenutom projektu partner iz Hrvatske je POLITEHNIKA PULA – Visoka tehničko-poslovna škola zajedno sa Uljanik Brodogradilštem d.d. i Holcim Hrvatskom d.o.o. a partneri suradnici su Istarska Županija i Hrvatska Gospodarska komora – Županijska komora Pula. Ostali partneri su visokoškolske ustanove i gospodarstvenici iz Njemačke, Austrije, Bugarske i Rumunjske: Hochschule Wismar, Njemačka; Fachhoschule Joanneum, Graz, Austrija; University „Lucian Blaga“, Sibiu, Rumunjska; Marquardt Schaltsysteme SCS Sibiu, Rumunjska; Continental Automotive Systems Sibiu, Rumunjska; German-Bulgarian Chamber of Commerce and Industry, Bugarska; Technical University Varna, Bugarska; Keppel FELS Baltech Ltd, Bugarska; MTG-Dolphin PLC, Bugarska i RAABE Bulgaria Ltd, Bugarska.

  Projekt su predstavili dekan Davor Mišković i Tamara Žufić Košara sa Politehnike Pula, Denis Jambrošić iz Uljanik Brodogradilišta d.d. i Dalibor Fable iz Holcim Hrvatske d.o.o. U sklopu projekta su u Hrvatskoj održane tri regionalne fokus grupe koje bi trebale definirati modalitete praktičnog dijela dualnog načina obrazovanja. Pet studenata sa Politehnike Pula uključeno je u pilot aktivnosti projekta. Na predstavljanju je najavljen i transnacionalni sastanak svih partnera projekta početkom lipnja 2018. u Puli.

  Projekt DYNAMIC izdvojen je od strane Europske komisije kao prva inicijativa uvođenja dualnog načina studiranja u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Politehnika Pula putem ovog pilot projekta prva je visokoškolska ustanova u Hrvatskoj koja je započela sa provođenjem implementacije dualnog načina studiranja u visokom obrazovanju.

  08.05.2018.

  Brojni građani na obilježavanju Dana Europe na pulskoj Gradskoj tržnici

 • Na pulskoj Gradskoj tržnici protekle je subote, 5. svibnja, održana već tradicionalna centralna manifestacija gdje je uz bogat program obilježen Dana Europe (9. svibnja). U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Pula-Pola u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Pula-Pola, Istarskom razvojnom agencijom i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, već niz godina tradicionalno se organiziraju brojne manifestacije povodom obilježavanja Europskog tjedna na području Istarske županije.

  Građani su u velikoj broju iskoristili ugodno i sunčano vrijeme te su se pridružili obilježavanju koje se odvijalo na tri informativna štanda. Djelatnici partnerskih institucija družili su se s građanima te ih informirali o brojnim temama vezanim uz Europsku uniju, dijelili prigodne promotivne materijale i publikacije o EU, a sve kako bi im približili europske vrijednosti. Građani su bili zainteresirani i za publikacije o EU projektima u Istarskoj županiji, kao i o mogućnostima ostvarivanja svojih prava kao građana Europske unije.

  Ova godina, ujedno je Europska godina kulturne baštine kojom slavimo multikulturalnost i međusobno uvažavanje kroz jačanje suživota koje je u središtu europskog načina života. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.

  07.05.2018.

  Mobilnost učenika Tehničke škole Pula kroz projekt 3D FOR VET

 • Dvadeset učenika Tehničke škole Pula je u pratnji dvoje profesora i predstavnice Istarske županije od 23. do 27. travnja 2018. godine sudjelovalo na razmjeni učenika u gradu Panevežysu u Litvi. Razmjena je realizirana putem EU projekta 3D FOR VET financiranog kroz program Erasmus+, Ključna aktivnost: Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi

  Tijekom petodnevnog boravka u Litvi, učenici su imali prilike zajedno s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija, posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere, te međusobno razmijeniti novostečena iskustva. Sljedeće će godine učenici iz Litve i Poljske posjetiti Pulu te kroz trening u Tehničkoj školi, Zajednici tehničke kulture Pula i Centru za istraživanje materijala Metris savladati korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu.

  U sklopu projekta Tehnička škola Pula će opremiti školske kabinete najmodernijom tehnologijom, nabavom 3D printera i skenera, što će zasigurno doprinijeti razvoju novih kvalitetnih kadrova u Istarskoj županiji.

  Projektom će profesori i učenici iz partnerskih zemalja naučiti koristiti 3D tehnologiju kako bi svoja strukovna znanja mogli prilagoditi potrebama u industriji i gospodarstvu.

  Svi sudionici projektnih aktivnosti tako imaju priliku upoznati različite sustave strukovnog obrazovanja u više europskih država, te kroz radionice vidjeti najbolje prakse vezane uz korištenje 3D tehnologija u različitim školama. Time će ojačati svoje kompetencije vezane uz tehnologije, ali i socijalne vještine te unaprijediti znanje engleskog jezika.

  Pri kraju provedbe projekta u Puli je planirana organizacija manifestacije pod nazivom „Dan 3D tehnologija“ s ciljem promicanja korištenja suvremenih tehnologija temeljenih na iskustvima u partnerskim institucijama te širenje rezultata projekta drugim školama.

  Vrijednost projekta je 250.585,00 €, a partneri su: Istarska županija (vodeći partner) Koruški fakultet primijenjenih znanosti, Regija Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS - Centar za istraživanje materijala, Javni institut strukovnog obrazovanja i usavršavanja Panevežys iz Litve te Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske.

  03.05.2018.

  Bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 2018. u Istarskoj županiji

 • Informacijski centar Europe Direct (EDIC) Pula-Pola u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Pula-Pola, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre već niz godina tradicionalno organiziraju brojne manifestacije povodom obilježavanja Europskog tjedna na području Istarske županije.

  Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započeti će već tradicionalnom centralnom manifestacijom u subotu, 5. svibnja 2018. u vremenu od 9 do 12 sati, na Gradskoj tržnici Pula, gdje će se uz prigodni program svečano obilježiti Dan Europe 2018. godine u sklopu Europskog tjedna 2018.

  U utorak, 08. svibnja 2018. godine, u organizaciji Politehnike Pula, biti će predstavljen EU pilot projekt pod nazivom „Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education in sectors of Innovation & Smart Specialization - DYNAMIC“ financiran putem Erasmus+ programa. To je projekt dualnog obrazovanja koji podrazumijeva studiranje uz stjecanje teorijskih znanja na visokoškolskim ustanovama te praktičnih znanja i vještina u poduzećima tijekom nastavnog procesa.

  Bogat program povodom Europskog tjedna nastavit će na Dan Europe, u srijedu, 09. svibnja 2018. godine na pulskom Forumu, u organizaciji Grada Pule-Pola, svečanim otvorenjem novih prostora, na adresi Forum 13/III gdje će biti smještena dva odsjeka - Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje te novoustrojeni Odsjek za provedbu ITU mehanizma. Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine.

  U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, održati će se okrugli stol "Uspješnost korištenja ESIF-a“ na kojem će sudjelovati predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te predstavnici regionalne i lokalne razine. Na okruglom stolu biti će govora o projektima iz ESI fondova u Istarskoj županiji, te o poteškoćama s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

  Europski mjesec svečano će se zaključiti krajem svibnja, Festivalom multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije povodom proglašenja 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine, a čiji je cilj promoviranje istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu. U sklopu programa festivala, nacionalne manjinske zajednice s područja Istre predstavit će literarna bogatstva, likovne i umjetničke radove, narodne nošnje, nacionalna jela te ostala nacionalna obilježja.

  Naime, svake se godine diljem Europske unije obilježava Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe, 9. svibnja, u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova u Francuskoj tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

  Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve europske institucije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

  Datoteke vezane uz novost
 • http://www.istra-europa.eu/uploads/files/Program_Europski_tjedan_2018._-_EDIC_Pula-Pola.pdf
 • 27.04.2018.