HR | IT | EN

Alterenergy: Počeli radovi na implementaciji geotermalne dizalice topline na Dječjem vrtiću Grdelin

  • Istarska županija je, uz stručnu pomoć Istarske regionalne energetske agencije IRENA-e, započela radove na implementaciji geotermalne dizalice topline na Dječjem vrtiću „Grdelin“ u Buzetu. Radovi se odvijaju u sklopu projekta Alterenergy, financiranog iz programa IPA Adriatic prekogranične suradnje 2007-2013.

    Prva faza obuhvaća izgradnju testnog betonskog vodenog spremnika na kojem će se mjeriti njegova termalna svojstva. Na temelju dobivenih mjerenja Istarska županija će ugovoriti projektiranje cijelog polja vodenih spremnika koji će biti spojen na geotermalnu toplinsku pumpu radi zadovoljenja potreba za grijanjem Dječjeg vrtića „Grdelin“.

    Izgradnja prvog spremnika predviđena je u roku od 25 dana, dok će se mjerenja odvijati sljedećih 30 dana radi dobivanja što preciznijih podataka. Po završetku projekta Dječji vrtić „Grdelin“ u Buzetu će se grijati energijom zemlje koja će zamijeniti postojeći sustav grijanja na lož ulje, a mališani u vrtiću i njihovi roditelji će se moći upoznati sa mogućnostima i prednostima obnovljivih izvora energije i energetskom učinkovitosti.

    13.03.2015.