HR | IT | EN

Belgija na šest mjeseci preuzela kormilo EU

 • Belgija je od 1. srpnja od Španjolske preuzela kormilo Europske unije na šest mjeseci. Bit će to prvo rotirajuće predsjedništvo u skladu s Lisabonskim ugovorom, prema kojemu će zemlja predsjedateljica biti u drugome planu i iz pozadine opsluživati predsjednika Europskoga vijeća Hermana van Rompuya, također Belgijca, i “ministricu vanjskih poslova” britansku barunicu Catherine Ashton. No, Belgija je ipak istaknula pet skupina prioriteta, za koje će se zalagati tijekom svojega predsjedanja Unijom.

  Društvenogospodarski prioriteti su obnova gospodarskoga rasta, prihvaćanje paketa mjera za pojačani nadzor novčarskih tržišta te promicanje zelenih radnih mjesta, inovacija i prelaska na “zeleno gospodarstvo znanja”.

  Društveni prioriteti su promicanje kohezije borbom protiv siromaštva, poboljšanje usluga od opće važnosti, te naglašavanje dodane vrijednosti EU na polju zdravlja i starenja, što uključuje preobrazbu mirovinskih sustava. Glede okoliša i promjene klime prioriteti su prijelaz na zeleno gospodarstvo, priprema prosinačke UN-ove konferencije o promjeni klime u meksičkome Cancunu, te usklađivanje poreznoga sustava sa ciljevima EU na polju zapošljavanja, energetike, prijevoza i smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova.

  U pravosuđu i unutarnjim poslovima prioriteti su primjena tzv. Stockholmskoga programa, koji treba odrediti okvir za suradnju policija, carina i spasilačklih služba, kao i za suradnju na poljima kaznenoga i građanskoga prava, azila, migracija i vizne politike. Također je belgijski cilj postizanje uzajamnoga priznavanja sudskih presuda među zemljama članicama.

  U vanjskim odnosima belgijsko predsjedništvo namjerava nastaviti politiku proširenja EU. Sa Hrvatskom bi 27. ovoga mjeseca Belgijci zatvorili tri pregovaračka poglavlja, još bi četiri zatvorili u listopadu, a preostalih šest u prosincu, iako ne jamče da zatvaranje jednoga ili dva neće preostati za veljaču 2011. godine.

  05.07.2010.