HR | IT | EN

Dan Istre u Belgiji

  • Povodom zatvaranja Otvorenih dana europskih regija i gradova 13. listopada, u Bruxellesu se održao i Dan Istre u Belgiji. Tema ovogodišnje manifestacije bila je promocija izvornih istarskih proizvoda.

    U istarskom predstavništvu u Bruxellesu je održan okrugli stol “Istarski proizvodi u osvajanju Europskog tržišta – put do Europske oznake izvornosti na kojemu su se okupili predstavnici Europske komisije, Hrvatske misije pri EU, AREPO – Europske udruge regija za izvorne proizvode, Talijanske udruge poljoprivrednih proizvođača, predstavnici Istarske županije: pročelnici Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan, Odjela za gospodarstvo, Alen Damijanić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre- AZRRI Graciano Prekalj, predsjednica HGK županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, voditeljica predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu Dragica Martinović, te ostali. Na okruglom stolu prezentirani su modeli za zaštitu izvornosti poljoprivrednih proizvoda na europskoj razini te prednosti geografske zaštite i zaštite izvornosti proizvoda. Istarska županija je pokrenula zaštitu izvornosti istarskog pršuta na europskoj razini kao prvog hrvatski proizvoda koji bi mogao dobiti takvu razinu zaštite, a uslijediti će još nekoliko proizvoda.

    U sklopu Dana Istre u Belgiji je u organizaciji Istarske županije, AZRRI-a, te uz suradnju belgijske tvrtke S.V.I consulting održana prezentacija istarskih tipičnih proizvoda na kojoj je sudjelovalo 300-tinjak predstavnika raznih europskih i regionalnih institucija, medija. Gosti su bili i hrvatski veleposlanik pri EU Branko Baričević i hrvatski veleposlanik pri Kraljevini Belgiji Boris Grigić.

    U istarskom je predstavništvu održana i prezentacija knjige Istria- the White Pearl of Europe Dirk de Sterka, belgijanca koji više godina živi i radi u Istri te aktivno radi na prezentaciji i uvozu tipičnih istarskih proizvoda na tržište zemalja Beneluxa. Knjiga uz promociju enogastronomije Istre ima za cilj i promociju istarskog turizma na francuskom , flamanskom i engleskom jeziku.

    14.10.2011.