HR | IT | EN

Delegacija kineskog grada Shenzhena posjetila Istarsku županiju

 • Delegacija kineskog grada Shenzhena, koju predvodi direktor administracije za kulturu, sport i turizam Yue Chuanjiang, susrela se u ponedjeljak, 19. kolovoza u porečkom hotelu Palazzo s predstavnicima Istarske županije, na čelu sa zamjenikom župana Miodragom Čerinom. Uz njega su bili županijski pročelnici za kulturu i turizam Vladimir Torbica i Branko Curić te direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević.

  Gosti iz Kine prvi su put posjetili Hrvatsku. Uz Poreč i Istru, koje su razgledali u posljednja četiri dana, dosad su imali prigodu vidjeti Plitvička jezera, a svoj grad predstavit će i u hotelu Westin u Zagrebu.

  - Našim je gostima posebno zanimljiva upravo Istra, što nije čudno budući da su zainteresirani za turizam, kulturu i sport. Ovom smo prigodom dogovorili prve korake za uspostavljanje prijateljstva i suradnje na tim područjima, mada smo razgovarali i o mogućnostima u tekstilnoj industriji. Kina i posebno Shenzhen, grad s više od deset milijuna stanovnika, jako su nam zanimljivi te očekujemo da će se Istra nakon ovog susreta više otvoriti za to tržište, rekao je Čerina te najavio uzvratni posjet.

  Yue Chuanjiang rekao je da su zadivljeni onim što su dosad vidjeli. "Istra je prelijepa, a njeni su ljudi izuzetno ljubazni. Želja nam je da je posjete brojni turisti iz našeg grada, a građane Istre i Hrvatske pozivamo u Shenzhen," poručio je. Za ovaj susret i zbližavanje Istre i Shenzhena zaslužna je predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra i poduzetnica Liu Pilato Liying, Kineskinja koja već dugi niz godina živi i radi u Poreču.

  Shenzhen je najmlađi kineski grad, tu je titulu dobio 1979., a godinu kasnije je proglašen posebnom gospodarskom zonom, prvom u Kini. Danas se predstavlja kao zanimljiva turistička destinacija koja nudi romantičnu obalu, tematske parkove, kulturne inovacije, sport, razonodu i privlačnost metropole, grad parkova i golfa te središte inovacija, dizajna i mode. Smješten je na obali Tihog oceana, uz istočnu obalu Biserne rijeke u blizini Hong Konga.

  20.08.2013.