HR | IT | EN

Delegacija Okruga Konstanz u posjetu Istarskoj županiji

  • Delegacija Okruga Konstanz, predvođena predsjednikom Okruga Frankom Hämmerleom, u službenom je posjetu Istarskoj županiji od 6. do 8. ožujka. Tom je prilikom u četvrtak 7. ožujka u sjedištu Istarske županije u Puli održan prijem istarskog župana Valtera Flega i suradnika, na kojem su predstavnici dviju regija imali priliku osvrnuti se na dosadašnji prijateljski odnos i suradnju, kao i na aktualnu situaciju u Istri i Konstanzu. Posebna je pažnja prilikom susreta posvećena nadolazećim izborima za Europski parlament, sličnostima zdravstvenog sustava u dvije države te mogućnostima suradnje u području obrazovanja i strukovnog osposobljavanja, zdravstava te socijalne skrbi. Naime, s obzirom na sličnosti između hrvatskog i njemačkog obrazovnog sustava, jedan je od ciljeva suradnje dviju regija potaknuti razmjenu i obuku učenika u području socijalne skrbi, kao i širenje servisa i usluga njege i skrbi u ruralnim područjima te uspostaviti osnovu za povezivanje našeg zdravstvenog sustava s onim okruga Konstanz.

    Nakon službenog prijema, njemačka je delegacija, zajedno s istarskim predstavnicima, posjetila Opću bolnicu Pula, Centar za istraživanje materijala Istarske županije (METRIS) te Politehniku – Visoku tehničko-poslovnu školu Pula.

    U petak, 8. ožujka, njemački su delegati u pratnji istarskih kolega obišli Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat u Rovinju, razgledali rovinjsku starogradsku jezgru te imali priliku upoznati brojne kulturne i povijesne znamenitosti Rovinja.

    Istarska županija i Okrug Konstanz, njemačke savezne države Baden-Württemberg, potpisale su Sporazum o suradnji 2014. godine, čime je formalizirana namjera o uspostavljanju konkretne suradnje na područjima održivog razvoja, turizma, kulture, znanosti i obrazovanja.

    08.03.2019.