HR | IT | EN

Do the right(s) Thing! - Istarski srednjoškolci ispunili Žatiku povodom 2. Susreta ljudskih prava

 • „Pravo na obrazovanje - obrazovanjem protiv siromaštva i isključenosti“ tema je drugog izdanja međunarodne manifestacije „Susret ljudskih prava“, održane danas u porečkoj dvorani Žatika pred oko 1.300 učenika iz gotovo svih istarskih srednjih škola.

  Na samome početku, kratkim je govorom učenike, profesore i ravnatelje srednjih škola te goste Susreta ljudskih prava pozdravio istarski župan Valter Flego istaknuvši veliku važnost obrazovanja za svakog pojedinca, ali i za čitavo društvo i njegovu budućnost.

  „Obrazovanje je kotač razvoja društva i samo obrazovana društva su razvijena i prosperitetna. Dostupno i kvalitetno obrazovanje pravo je svakog pojedinca i jedno je od temeljnih ljudskih prava“, rekao je župan Flego dodajući kako je znanje danas neizostavan faktor ekonomskog rasta i razvoja, te najisplativija investicija i naš ulog u budućnost.

  Učenici su na „Susretu ljudskih prava“, od relevantnih predavača slušali o temi prava na obrazovanje kroz tri podteme: obrazovanje kao temeljno ljudsko pravo, obrazovanje kao sredstvo za borbu protiv siromaštva i podrške održivom razvoju te obrazovanje kao sredstvo izgradnje tolerantnog i uključivog društva.

  Osim edukativnog dijela, manifestacija je imala i zabavni karakter – u glazbeno-scenskom dijelu nastupile su porečke plesne skupine USB i DND, učenici pulske Škole za odgoj i obrazovanje s koreografijom te školski bend Talijanske srednje škole Rovinj.

  Manifestacija u organizaciji Istarske županije održana je u sklopu EU projekta „Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u XXI. stoljeću“, koji provodi županijski Odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove.

  „Susret ljudskih prava“ središnji je događaj projekta Do the Right(s) Thing!, te se održava u tri partnerske regije - Toskani, Istarskoj županiji i Normandiji svake godine provedbe projekta. Ova manifestacija namijenjena je mladim srednjoškolcima, s ciljem poticanja kulture usmjerene na promociju univerzalnih ljudskih prava, kako bi se svima osigurala budućnost s više jednakosti i slobode od nepravde siromaštva i gladi.

  15.04.2016.