HR | IT | EN

EU projekt BLUE KEP - održan 3. partnerski sastanak

  • Treći partnerski sastanak EU projekta BLUE KEP održan je 23.01.2019. u hotelu Velanera u Šišanu. Projekt BLUE Knowledge Exchange Program and integration of education systems in the cross border area sufinanciran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Na sastanku su bili prisutni predstavnici svih 6 partnera na projektu: INFORMESTA (vodećeg partnera), Istarske županije, Jadransko-jonske euroregije, talijanske regije Marche, Javne ustanove Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

    Partneri su na trećem sastanku raspravili o aktivnostima projekta koje slijede u narednom razdoblju, posebice što se tiče organizacije i provedbe mobilnosti odabranih učenika tehničkih škola iz nautičkog sektora. Od ukupno 40 učenika uključenih u projekt, iz Istarske županije u mobilnosti sudjeluje troje učenika Tehničke škole Pula koji uz pratnju svog profesora 1. ožujka 2019. odlaze u partnersku školu ISIS A. Malignani u Udine na period od 45 dana gdje će pohađajući nastavu i stručnu praksu obogatiti i ojačati svoje kompetencije i vještine te se tako pripremiti da budu konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu rada. Tehnička škola Pula također će s istim ciljem ugostiti troje učenika iz spomenute talijanske škole te im uključujući ih u svoj program pružiti nova iskustva. Stručne kompetencije talijanski će učenici steći u tvrtki Tehnomont brodogradilište koja se također uključila u projekt.

    Projekt BLUE KEP započeo je 01.01.2018. i ima za cilj poboljšanje okvirnih uvjeta za inovacije u nautičkom i pomorskom sektoru unutar područja suradnje jačanjem integracije obrazovnih sustava u prekograničnom području kroz usklađivanje tehničkih sustava obrazovanja. Cilj će se postići standardizacijom školskih kurikuluma tehničkih škola između talijanskog i hrvatskog sustava obrazovanja i bolju integraciju s proizvodnim sektorom i metoda za procjenu i priznavanje obrazovnog i stručnog znanja učenika. Očekuje se da će projekt doprinijeti stvaranju integriranog obrazovnog i stručnog okvira u području djelovanja partnera, što će dovesti do povećane mobilnosti znanja i radne snage te povećati korištenje ekonomskog potencijala područja. Ukupan proračun projekta je 921.134,00 €, dok proračun Istarske županije iznosi 109.000,00 €.

    24.01.2019.