HR | IT | EN

Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani posjetio Istarsku županiju

  • Generalni konzul Talijanske Republike u Hrvatskoj Renato Cianfarani posjetio je u srijedu, 20. veljače, sjedište Istarske županije u Puli. Konzula sa suradnicama, pomoćnicom Ileanom Jančić i gospodarskim atašeom Irenne Sannom, primili su zamjenica župana Viviana Benussi, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i Patrizia Bosich, viša stručna suradnica za međunarodne projekte. Tema sastanka bila je suradnja Istarske županije s talijanskim partnerima na EU projektima te bilateralna i multilateralna suradnja s talijanskim regijama.

    Dožupanica Benussi izrazila je zahvalnost i nadu da će se suradnja s Italijom i dalje nastaviti. Od projekata financiranih iz EU fondova izdvojila je projekt S.I.M.P.L.E., čiji je cilj dodatno doprinijeti dvojezičnosti u Istri. Otočan je istaknuo da je Istarska županija dosad sudjelovala na dvjestotinjak EU projekata s raznim europskim partnerima, od čega je oko 80 projekata ostvareno s talijanskim regijama, posebice s regijama Veneto, Toskana, Liguria, Friuli Venezia Giulia, Puglia, Emilia Romagana i drugima. Najavio je i novi europski program prekogranične suradnje Hrvatska-Italija, koji se smatra vrlo značajnim za Istarsku županiju.

    - S talijanskim partnerima smo počeli još 1994. godine, najprije s Toscanom, potom Venetom i Fruili Veneziom Giuliom, s kojima imamo potpisane sporazume. Valja spomenuti i Jadransku euroregiju, a nedavno je osnovana i europska grupa za teritorijalnu suradnju Euroregija bez granica (Euroregione senza confini) u koju će ući i Istarska županija nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekao je na sastanku.

    Konzul Cianfarani najavio je da će u budućnosti suradnja talijanskih regija s Istarskom županijom biti još veća, posebice nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju kad će Istra na raspolaganju imati više sredstava iz europskih fondova. Naveo je da Istarska županija ima podršku talijanske vlade te istaknuo da se jedino zajedničkim radom mogu ostvariti najbolji rezultati.

    21.02.2013.