HR | IT | EN

Bruxelles - Sudjelovanje župana u radu 94. plenarne sjedenice Odbora regija Europske unije

 • Župan Istarske županije Ivan Jakovčić je 15. veljače 2012. godine u Briselu, kao član Izaslanstva promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u - Odboru regija Europske unije/Committee of Regions of the Europen Union – bio na prijemu kod predsjednice Odbora regija Mercedes Bresso.

  Već na prvoj sjednici na kojoj sudjeluje hrvatsko izaslanstvo promatrača lokalnih i regionalnih vlasti, na dvodnevnoj 94. Plenarnoj sjednici Odbora regija koja se u Briselu održava 15. i 16. veljače 2012. godine, uz sudjelovanje brojnih europskih uglednika, župan Istarske županije Ivan Jakovčić imao je izlaganje na temu Europskih gradova, prijestolnica kulture te je naglasio kako će se Istarska županija aktivno uključiti u ovaj program.

  Istarski je župan dao inicijativu Odboru regija Europske unije da se po uzoru na program za europske gradove prijestolnice kulture, osmisli godišnji program za regije kulture Europe. Istaknuo je kako je kultura važna poveznica među ljudima, gradovima i regijama te predstavlja izuzetno važan potencijal za razvoj europskog gospodarstva, osobito turizma, stoga je zatražio i veće financiranje ovih programa.

  U Izaslanstvo promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u Odbor regija Europske unije imenovani su gradonačelnik Grada Rijeke i predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske Vojko Obersnel za predsjednika, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić za zamjenika, te župan Istarske županije Ivan Jakovčić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Krapinsko-zagorske županije mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Grada Kutine i potpredsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske mr.sc. Davor Žmegač za članove.

  Drugog dana 94. plenarne sjednice Odbora regija Europske unije koja je održana u Bruxellessu 15. i 16. veljače 2012. godine, župan Istarske županije Ivan Jakovčić i izaslanstvo promatrača hrvatskih lokalnih i regionalnih vlasti u Odboru regija, imali su kratak razgovor s predsjednikom Europske komisije Jose Manuel Barrosom. Predsjedniku Europske komisije župan Jakovčić zahvalio se na podršci za ulazak Hrvatske u Europsku uniju te je najavio aktivno članstvo u Odboru regija.

  Između ostalog, župan Jakovčić razgovarao je i s Lukom Van den Brandeom, bivšim predsjednikom Flamanske zajednice u Belgiji, te s predsjednikom španjolske regije Baskija Franciscom Javier Lópezom. Također, bila je to prilika za niz kraćih bilateralnih susreta te je župan još razgovarao s predsjednikom talijanske regije Trentino Alto Adige Lorenzom Dellaijem kao i s Istvánom Sérto-Radicsom, gradonačelnikom mađarskog grada Uszka.

  Na 94. plenarnoj sjednici Odbora regija Europske unije prigodno je obilježena i 20. obljetnica osnutka Odbora regija EU, koji je osnovan Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine.

  16.02.2012.