HR | IT | EN

Informiranje građana Istre kroz projekt SEED

  • U sklopu projekta SEED, u četvrtak 14. veljače 2013. godine, u Puli i Pazinu pokrenuti su LCD ekrani namijenjeni svim građanima Istarske županije. Objedinjujući informacije i e-usluge na jednom mjestu SEED omogućava svojim korisnicima pravodobne lokalne i europske vijesti. Pokretanje LCD ekrana i sam projekt SEED je predstavio Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i EU integracije rječima: “Istarska županija je još jednom dokazala da je u stanju osigurati sredstva iz EU-a za ovakve projekte, kojih je inače još 215 u tijeku. Ovim projektima je i dokazana opravdanost otvaranja ureda IŽ u Bruxellesu, odakle se lakše dolazi do pripreme i realizacije projekata.”

    Događaju je prisustvovao i Direktor pulske Tržnice, Renato Perc izražavajući svoje zadovoljstvo time da je baš tržnica odabrana za postavljanje ovakvog displaya te je naveo da mu je drago što će se građani moći informirati o svim informacijama koje ih zanimaju na jednom mjestu. Ravnateljica Gradske knjižnice gđa. Nela Načinović, načelnik Županijske uprave Istarske županije g. Valerio Drandić te g. Valter Boljunčić sa pulskog sveučilišta također su iskazali svoje zadovoljstvo ovim projektom i njegovom važnošću za Istru.

    Projekt SEED „Speeding Every European Digital“ provodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, od 1. siječnja 2012. godine, a provoditi će se do lipnja 2014. godine. U projektu sudjeluje 12 europskih partnera iz 7 država: Bugarske, Cipra, Hrvatske, Češke, Latvije, Rumunjske i Španjolske. Projekt, ukupne vrijednosti 5,12 milijuna eura, financiran je iz Programa potpore politikama informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) unutar okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP). Vrijednost za Istarsku županiju iznosi 273.670,00 eura.

    Glavni cilj SEED-a je podizanje razine svijesti građana o postojećim e-sadržajima i e-uslugama koje pružaju javne institucije, a koje su dostupne on-line i koje građani mogu koristiti. Specifični cilj SEED-a je komunikacija između Istre i Europe te smanjenje troškova javne uprave jeftinijim javnim oglašavanjem i lakšim pristupom informacijama. Građani će također moći pregledavati vijesti zemalja partnera, što bi moglo biti značajno za domaći turizam. U sklopu provedbe, info kiosci i LCD ekrani na kojima će se emitirati vijesti postavljeni su na 5 lokacija u Puli: Gradskoj knjižnici i čitaonici, Domu umirovljenika, Općoj bolnici, Tržnici, Sveučilištu „Jurja Dobrile“ te Spomen Domu u Pazinu, kao najfrekventnijim gradskim točkama.

    14.02.2013.