HR | IT | EN

Investicijama u infrastrukturu do razvoja ruralnih sredina Istre

 • Moderna i razvijena infrastruktura pretpostavka je daljnjeg gospodarskog rasta i razvoja Istre, posebno njenih ruralnih krajeva. Današnjim potpisivanjem Ugovora o financiranju za ulaganje u gradnju sustava navodnjavanja Červat Porat-Bašarinka, kao i Ugovora o o financiranju za projekte opskrbe i odvodnje s istarskim komunalnim poduzećima napravili smo veliki korak u tom smjeru, i to na području poljoprivrede i vodoopskrbe“, izjavio je istarski župan tijekom svečanog potpisivanja ugovora, u Gradu Poreču.

  Potpisivanju oba ugovora nazočili su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnateljica Agencije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava – IVS Daniel Maurović, direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, direktor Vodovoda Pula Dean Starčić te direktor 6. maja odvodnje Krešimir Vedo.

  Govoreći o sustavu javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, župan Flego istaknuo je kako se radi o prvom pilot projektu navodnjavanja na području Poreštine te prvim u Istarskoj županiji čija će se izgradnja financirati sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Radi se o investiciji vrijednoj 106,3 milijuna kuna, od čega bespovratna potpora iznosi gotovo 104,2 milijuna kuna.

  Ministar Tolušić istaknuo je kako se u Republici Hrvatskoj navodnjava tek nešto više od 2 posto poljoprivrednih površina, pri čemu zaostajemo za europskim prosjekom, te kako su sustavi navodnjavanja posebno bitni za povećanje ukupne proizvodnje te uslijed dugotrajnih suša.

  S Agencijom za plaćanja ugovore su danas potpisali i direktori istarskih komunalnih poduzeća koji su za svojih 12 projekata opskrbe i odvodnje dobili ukupno 65 milijuna kuna.

  Ravnateljica Agencije čestitala je Istarskoj županiji na marljivosti i trudu koji ulaže u pripremu razvojnih projekata, kao i vrlo uspješnom povezivanju poljoprivrede i turizma što može biti primjer ostatku zemlje.

  „Ove vrijedne investicije ulaganje su u život i razvoj Istre koje će omogućiti našim poljoprivrednicima veću količinu konkurentnijih proizvoda, kao i unaprijediti kvalitetu života u ruralnim sredinama, u smislu zaštite izvorišta pitke vode od onečišćenja, kao i zaštite okoliša. Naravno, ne stajemo samo na ovim aktivnostima već se spremamo za nove natječaje koji se otvaraju najesen“, zaključio je istarski župan ujedno se zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektima kao i Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji na podršci.

  Izrada idejne i detaljne projektne dokumentacije, studijske dokumentacije, kao i pripremne dokumentacije u svrhu apliciranja projekta SN Červar Porat-Bašarinka na Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. trajala je gotovo 10 godina, te ulaganje u projektnu dokumentaciju iznosi preko 4.000.000,00 kn (Hrvatske vode, IŽ, Grad Poreč, Općina Tar Vabriga). Planirano vrijeme realizacije Sustava je odnosno druga polovica 2021. godine. Sustav će pokrivati 17 ha zemljišta (većinsko vlasništvo RH - šume), zapremine do 1 mil.m3.

  20.07.2017.