HR | IT | EN

Istarska županija i gradovi Novigrad i Buzet potpisali Sporazum o suradnji na projektu Alterenergy

  • U Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama danas, 23. rujna, održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o suradnji Istarske županije s gradovima Buzetom i Novigradom na projektu Alterenergy, kojim se promiče energetska održivost s naglaskom na male zajednice Jadrana, kroz integrirano i održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnju obnovljive energije.

    Svečanost potpisivanja Sporazuma otvorio je pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan, koji je ukratko predstavio županijske aktivnosti u pripremi i provedbi EU projekata, s naglaskom na projekt Alternergy. Slijedila je kratka prezentacija projekta, nakon koje su Sporazum o suradnji potpisali župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos te gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Potpisnici su se zatim obratili prisutnima te izrazili veliko zadovoljstvo započetom suradnjom i aktivnostima koje se planiraju provesti u polju energetike.

    Istarska županija je u sklopu projekta Alterenergy u veljači objavila Javni poziv za iskaz interesa od strane gradova i općina te odabrala gradove Buzet i Novigrad kao ciljane zajednice u kojima će se provoditi aktivnosti projekta. Radi se o edukacijama za stanovništvo i poduzetnike o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima financiranja iz fondova EU, izradi integriranog plana energetske učinkovitosti (SEAP), izradi studije izvedivosti nekoliko specifičnih energetski učinkovitih konverzijskih shema i izradi studije energetske procjene. Investicija u iznosu od 200.000,00 eura investirat će se u pokazne modele energetske učinkovitosti ili obnovljivih izvora energije.

    Projekt Alterenergy prvi je strateški projekt financiran iz programa IPA Jadranska prekogranična suradnja. Traje 48 mjeseci, vrijednost mu je 12.499.600,00 eura, a za Istarsku županiju predviđen je budžet od 498.200,00 eura.

    23.09.2013.