HR | IT | EN

Istarska županija dobrodošla u NECSTouR -Mrežu europskih regija za konkurentni i održivi turizam

Istarska je županija prva hrvatska županija i prva iz zemalja izvan EU, kojoj su dobrodošlicu u NECSTouR - Mrežu europskih regija za konkurentni i održivi turizam, zaželjeli sudionici konferencije te asocijacije, održane 14. prosinca u talijanskoj Firenci. Na inicijativu Ureda Istarske Županije u Bruxellesu, zahtjev za punopravno članstvo podnio je županijski pročelnik za turizam Branko Curić, koji je predstavio Istarsku županiju, s posebnim osvrtom na njezine gospodarske mogućnosti, u kojima turizam ima značajno mjesto.

Otvarajući Konferenciju, pročelnica za turizam, gospodarstvo i kulturu Regije Veneto Cristina Scaletti, govorila je o značaju NECSTouR –a, koji pridonosi poboljšanju konkurentnosti i održivosti turizma u europskim turističkim regijama.

NECSTouR je osnovan na temelju komunikacije Europske Komisije koja je objavljenja 2007. godine pod nazivom “Agenda za razvoj konkurentnog i održivog turizma”, a osnovana je kao neprofitna udruga 2009. godine s usvajanjem Lisabonskog sporazuma. Osnivači si bile tri jake europske regije – Toscana, Provance i Catalunya.

Sudjelujući u radu konferencije, koordinatorica mreže NECSTouR-a Alice Jude, izrazila je interes za Istru zbog velikog potencijala i mnogobrojnih planiranih investicija i implementiranih projekata u području turizma i održivog razvoja. Istarska bi županija kao punopravna članica mreže mogla utjecati na europske turističke politike, biti dio međunarodne mreže stručnjaka, imati izravan pristup informacijama i kontaktima u sektoru održivog turizma, promicati regionalne turističke politike unutar mreže stručnjaka te prema europskoj i međunarodnoj publici kao i pronalaženje kvalitetnih partnera za projekte u ovoj oblasti.

Primanje u društvo europskih regija za konkurentni i održivi turizam dat će daljnji poticaj razvoju te djelatnosti u Istri. NECSTouR je asocijacija koja ima članice iz 14 europskih zemalja, i na regionalnoj razini promiče interese turizma, te u tom segmentu omogućuje razmjenu iskustava, povećanje znanja i porast osvješčivanja konkurentnog i održivog turizma na europskoj razini. Uz jačanje i promicanje koordinacije među europskim regijama na području turizma, ima značajnu ulogu regionalnih vlasti u budućoj europskoj turističkoj politici.Istarski turizam imat će tako više šanse da se nametne na izbirljivom europskom tržištu, i da u konkurenciji jačih turističkih regija gradi svoju prepoznatljivost.

19.12.2011.