HR | IT | EN

Istarska županija u Radnoj grupi europskih regija za maslinarstvo

 • U Bruxellesu, 07. ožujka 2012., održana je Skupština Asocijacije AREPO (Europska udruga regija za izvorne proizvode) na kojoj su predstavnici Istarske županije i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) sudjelovali kao promatrači.

  Cilj Istarske županije je postati član te asocijacije koja štiti interese europskih regija i njihovih proizvoda nositelja Zemljopisnih oznaka u odnosima sa relevantnim europskim institucijama.

  Teme plenarne Skupštine bile su: reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) u periodu 2014.-2020, paket Kvalitete u sklopu ZPP u koji spadaju Zemljopisne oznake (Oznaka Izvornosti, Oznaka Geografskog Porijekla, Oznaka Tradicionalnog Ugleda) te promocija poljoprivredno prehrambenih proizvoda i potencijalni tradicionalni proizvodi koji bi u skoroj budućnosti mogli zatražiti registraciju za Zemljopisne oznake.

  Istog je dana održan i Europski Foruma Regija proizvođača maslinovog ulja organiziran u suorganizaciji AREPO-a i AREFLH-a (Skupština europskih regija voća, povrća i hortikulture).

  Tijekom zasjedanja Foruma konstituirala se Radna grupa europskih regija za maslinarstvo, a Istarska županija je među osnivačima te grupe, što će sigurno doprinijeti učinkovitijem razvoju istarskog maslinarstva i boljoj promociji istarskih ulja diljem cijele Europe.

  U radnoj grupi sudjeluju regije: Istra, Katalonija, Korzika, Dubrovnik-Neretva, Toscana, Andaluzija, Emilia-Romagna, Rhone-Alpes, Puglia, Kreta, Languedoc Rousillon, Sterea Ellada i Corcega.

  Cilj ove Europske mreže regija je promocija važnosti maslinovog ulja u mediteranskoj prehrani, poticanje lokalnih i međunarodnih partnerstva te koncentraciju ponude, stvaranje mehanizma za kontrolu cijena i troškova, vrednovanje organoleptičkih svojstva maslinovog ulja i njegoih pozitivnih učinka za zdravlje te ojačati istraživanje i razvoj analitičkih metoda i kontrole kako bi se osigurala bolja sigurnost za proizvođače i potrošače ulja.

  Istarsku je županiju zastupao Dino Babić, službeni predstavnik Istre pri Europskim institucijama, a sektor maslinarstva u Istri prezentirala je Jasenka Kapuralin, voditeljica razvojnih programa AZRRI-a. Forum je zaključen degustacijom extra-djevičanskih maslinovih ulja na kojemu su istarska ulja privukla posebnu pozornost.

  Sljedeće će se zasjedanje Radne skupine europskih regija za maslinarstvo održati u Barceloni 26. ožujka 2012 povodom najvećeg Europskog sajma prehrambenih proizvoda i pića pod nazivom Alimentaria.

  08.03.2012.