HR | IT | EN

Istarska županija u radnoj grupi Europskih regija za projekte održivog turizma

 • U Bruxellesu, 9. svibnja, održana je Generalna godišnja sjednica mreže Europskih regija za održivi i konkurentni turizam - NECSTouR, u kojoj od ove godine sudjeluje i Istarska županija.

  NECSTouR povezuje 26 regija iz 10 država članica Europske unije a Istarska županija je jedina regija članica izvan zajednice .

  U aktivnostima NECSTouR-a uključeno je i 18 predstavnika akademskog sektora, 6 predstavnika privatnog sektora i 7 predstavnika različitih asocijacija za održivi turizam.

  Ovogodišnja je sjednica otvorena okruglim stolom o mogućnostima financiranja turističkih projekata kroz strukturne fondove kojeg je inicirala Istarska županija. Branko Curić, istarski pročelnik za turizam, otvorio je raspravu tijekom koje su svoja iskustava predstavile regije Toskana, Kornval, Katalonija te Provence-Alpes-Cote d Azur.

  Najuspješnije Europske turističke regije u programskom razdoblju 2007-2013 financiraju svoje turističke projekte pretežito kombinirajući programe zajednice i strukturne fondove.

  Pročelnik Curić prezentirao je Istarsku županiju i projekte turističkog sektora koji su od iznimnog značaja za razvoj Istre pogotovo u vidu skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Curić je naglasio kako ulaskom u EU, Istri se otvaraju ogromne mogučnosti, a jedino kvalitetnim pristupom u iskorištavanju strukturnih fondova Istarska županija može iskoračati među svijetskim destinacijama gdje se turizam razvija na održivi način.

  Aktivnim radom u mreži NECSTouR, Istarska županija želi izvuči najbolje od dobrih praksi koje su najuspješnije regije razvile, te stvoriti strateška partnerstva za buduće projekte.

  Na sjednici je odlučeno osnivanje radne grupe koja će lobirati pri Europskim institucijama za bolje uvjete razvoja turističkih projekata u novom programskom razdoblju 2014-2020.

  Kao član te grupe, Istarska županija ima priliku planirati razvoj turističkog sektora u skladu sa politikama i prioritetima Europske unije.

  Tijekom sjednice održali su se i izbori za izvršni odbor mreže ishodom kojih je Istarska županija odabrana kao nositelj interesa regija iz Istočne Europe.

  09.05.2012.