HR | IT | EN

Istarska županija ugostila sastanak ARLEM-a

 • U Istarskoj sabornici u Poreču 08.srpnja 2011. održan je treći sastanak Komisije Ecoter – za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove asocijacije ARLEM - Skupštine regionalnih i lokalnih vlasti Euro-Mediterana. Na sastanku, čiji su domaćini i predsjedatelji bili župan Istarske županije Ivan Jakovčić i potpredsjednik ARLEM-a Luc Van den Brande, okupilo se pedesetak sudionika iz 15 zemalja iz Europe i Afrike. Gospodin Luc Van den Brande je čestitao Hrvatskoj na završetku pristupnih pregovora i istaknuo važnost uloge Istarske županije u tom procesu.

  ARLEM je vrlo važan čimbenik, jer okuplja i spaja lokalne i regionalne vlasti iz 43 zemlje Europe i južnog Mediterana, te pomaže stvaranju sinergije i suradnje različitih zemalja, što doprinosi stvaranju zone stabilnosti, prosperiteta i mira na Mediteranu, istaknuo je istarski župan Ivan Jakovčić.

  Na dvjema su sjednicama obrađene teme „Uloge malog i srednjeg poduzetništva na Mediteranu“ i „Očuvanje i unaprjeđenje kulturne baštine Mediterana“. Na njima su sudjelovali uglednici, poput gospođe. Linde Gillham predsjedavajuće Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Hrvatska, gospodina Fatallah Oualalou gradonačelnika marokanskog grada Rabata, gospođe. Marie Corman izaslanice Europske Komisije za područje poduzetništva i industrije te međunarodne poslove, gospodina Asima Gϋsebija, gradonačelnika turskog grada Gaziantepa, prof. dr. Josepha Mifsuda predsjednika Euro-Mediteranskog sveučilišta, gospođe Costanze de Simone predstavnice UNESCO-a iz Regionalnog ureda za znanost arapskih država, Ashraf Mohamed Hassan Helala, guvernera Monofije iz Egipta i druge.

  U raspravi oko uloge malog i srednjeg poduzetništva na Mediteranu naglašeno je da su mala i srednja poduzeća od iznimne važnosti za ekonomski razvoj. Mala i srednja poduzeća su stupovi ekonomije, izjavio je Ashraf Mohamed Hassan Helal, guverner Monofije iz Egipta i naglasio kako se pristup financijama mora poboljšati kao i dostupnost edukacije.

  Rasprava o kulturnom nasljeđu je pokazala da očuvanje kulturne baštine pomaže očuvanju i poboljšanju kvalitete života građana te može pridonijeti ekonomskom razvoju. Članovi ARLEM – a su istaknuli da EU mora imati veći utjecaj i fokus na kulturu. Potrebno je također stvoriti sinergiju različitih aktera i inicijativa, a svakako i privatni sektor mora biti uključen.

  11.07.2011.