HR | IT | EN

Istarski iseljenici doživjeli povijesne događaje Istre kroz projekt Istra Inspirit

  • Istarska županija njeguje odnose sa svojim iseljenicima već dugi niz godina. Tijekom godina organizirano je više susreta istarskih iseljenika na području županije, kojima se nastojalo okupiti iseljenike iz svijeta te im predstaviti i pokazati Istru drugačiju od one kakva je bila kada su otišli. I ove je godine Istarska županija okupila iseljenike koji se u ljetnim mjesecima nalaze u Istri te je za one koji žele doživjeti Istru na poseban način ponudila nešto novo, i to kroz projekt Istra Inspirit, koji oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama obogaćuje kulturno-turističku ponudu Istre.

    Iseljenici su imali priliku svjedočiti teškom životu nekadašnjih rudara posjetom rudniku u Raši u oživljenoj Rudarskoj republici. Iseljenici su u rudarskoj opremi uz stručno vodstvo obišli rudnik 150 metara ispod površine zemlje. Bili su oduševljeni posjetom hladnom i vlažnom rudniku koje je za njih bilo jedinstveno iskustvo i koje je probudilo emocije koje ih vežu za Istru. Nakon dva sata prevedena u rudniku, primila ih je raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein kojoj su oduševljeno prenijeli svoje dojmove.

    Osim posjeta rudniku, iseljenici su u posebnom paketu Istra Inspirita imali priliku doživjeti Buzet po starinski i osjetiti duh vremena s početka 20. stoljeća kroz stare zvukove, mirise i okuse. Slijedio je Bijeg iz Kaštela u Pazinu, gdje je po romanu Julesa Vernea „Mathias Sandorf“ uprizoren bijeg osuđenih urotnika za odcjepljenje Mađarske od Austro-Ugarske Monarhije, koji su uspjeli pobjeći iz tamnice te su se po zidovima kaštela spustili u ponor Pazinske jame i nestali. I na kraju, otkriti su kako su vrijeme provodili rovinjski ribari i težaci na kraju radnog dana družeći se u konobama i vozeći tipičnim brodicama batanama duž rovinjskog poluotoka.

    Na ovaj je način Istarska županija svojim iseljenicima predstavila nov i kreativan program kojim se želi očuvati i valorizirati vrijednu kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu oživljavanjem legendi i priča kroz jedinstveno putovanje kroz vrijeme.

    12.08.2014.