HR | IT | EN

Istarski učenici u Firenci sudjelovali na 20. Susretu ljudskih prava

  • Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, u sportskoj dvorani Nelson Mandela Forum, u Firenci je 13. prosinca 2016. održano 20. izdanje manifestacije Susret ljudskih prava, organizirano u sklopu projekta Do the Right(s) Thing! od strane regije Toskana i organizacije Oxfam Italia. Na Susretu, čija je tema bila „Ljudska prava u digitalno doba“, sudjelovalo je oko 8.000 učenika, među kojima i istarski srednjoškolci.

    Po troje učenika i jedna profesorica iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin (prof. TinaTežak i učenice Katarina Bratulić, Samanta Terlević i Katarina Bosanac) i Gimnazije Pula (prof. Tanja Čereka i učenici Ana Ivančić, Ivan Levak i Nora Čulić Matošić), koji su prema mišljenju talijanskih učenika snimili najbolje video uratke i dobili najviše komentara na platformi OxfamEdu, nagrađeni su putovanjem u Firencu te su, uz nacionalnu koordinatoricu projekta, predstavljali Istarsku županiju na ovoj manifestaciji.

    Na manifestaciji su sudjelovali učenici i razni gosti iz Italije i drugih zemalja, poput Libije i regije Kurdistan, koji su govorili o ljudskim pravima na Internetu, kršenjima prava pojedinaca, cenzuri te digitalnom nasilju, a publici su se obratili i predstavnici lokalne i regionalne vlasti, među kojima i predsjednik regije Toskana Enrico Rossi, koji je naglasio važnost društvenih medija, posebno Facebooka, u suvremenom društvu ali i u svojoj političkoj karijeri, jer putem njih dopire do najšire publike.

    Istarski su se učenici sutradan, 14. prosinca, susreli s učenicima 3. razreda škole Liceo Scientifico Guido Castelnuovo u Firenci, s kojima je održana radionica na temu ljudskih prava u digitalno doba, moderirana od strane predstavnika Oxfam-a Italia. Učenici su se aktivno uključili u raspravu o koristima i nedostacima Interneta u suvremeno doba te su prikazali svoje video uratke i međusobno ih komentirali. Domaćini su istarske učenike odveli u obilazak škole te su učenici imali priliku razgovarati i o sličnostima i razlikama obrazovnih sustava u Italiji i Hrvatskoj i razmijeniti svoja iskustva.

    19.12.2016.