HR | IT | EN

Istra uspješno iskorištava sredstva iz Programa teritorijalne suradnje EU

  • Prema statistikama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ukupna vrijednost projekata u Istarskoj županiji ostvarenih putem Programa teritorijalne suradnje, u razdoblju od 2007. do 2013. godine, iznosi više od 12,5 milijuna eura, od čega je 10,6 milijuna eura financirano iz IPA fonda Europske unije.

    Radi se o projektima financiranim putem četiri programa koji se provode s državama članicama EU - IPA program Jadranska prekogranična suradnja (Adriatic), IPA prekogranični program Slovenija-Hrvatska te Transnacionalni programi Mediteran i Jugoistočna Europa.

    Od ukupno 69 projekata u Istri financiranih iz navedenih programa, najviše ih je ostvareno u programu Adriatic, čak 33 projekta, za čiju je provedbu iz IPA fonda povučeno oko 7,4 milijuna eura. Slijedi Prekogranični program Slovenija-Hrvatska s oko 2,8 milijuna eura sredstava Europske unije i 30 ostvarenih projekata. U Transnacionalnom programu Jugoistočna Europa ugovoreno je oko 350 tisuća eura EU sredstava za četiri projekta, a za dva projekta programa Mediteran iz IPA fonda dobiveno je 103 tisuće eura.

    U usporedbi hrvatskih županija, Istarska se s projektima u vrijednosti od 12,5 milijuna eura nalazi na drugom mjestu, a na prvom je Osječko-baranjska županija s preko 16 milijuna eura sredstava uloženih u EU projekte. Slijede Primorsko-goranska s preko 8 milijuna eura, te Splitsko-dalmatinska i Međimurska županija s oko 7 milijuna eura sredstava uloženih u projekte iz Programa teritorijalne suradnje.

    14.02.2013.