HR | IT | EN

Italija ratificirala pristupanje Hrvatske Europskoj uniji

Nakon Slovačke, Bugarske i Mađarske, talijanski Parlament je 28. veljače na plenarnoj sjednici ratificirao sporazum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Budući da je sporazum već ranije ratificiran u Zastupničkom domu talijanskog Parlamenta, Italija je senatskim glasanjem definitivno ratificirala taj ugovor, kao prva među velikim zemljama članicama Europske unije.

Predsjednik Gornjeg doma odnosno Senata, Renato Schifani je naglasio da su ugovor željeli ratificirati što prije jer to smatraju važnim, a prema Hrvatskoj gaje prijateljstvo i bratske osjećaje. “Nadamo se da će to biti znak i za druge zemlje da ubrzaju postupak ratifikacije’, kazao je Schifani i naglasio da će Hrvatska u EU i regiji biti stabilizirajući faktor te dodao kako je na putu prema EU, kada je riječ o Hrvatskoj, situacija bila jasna.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, koji je prisustvovao sjednici, zahvalio je na brzoj ratifikaciji s obzirom da je procedura donošenja odluka u talijanskom parlamentu složena i dugo traje. ‘Današnjim svečanim činom ratifikacije prijateljstvo talijanskog naroda prema hrvatskom doživljava vrhunac’, ocijenio je Šprem.

29.02.2012.