HR | IT | EN

Kaštel u Svetvinčentu obnavlja se zahvaljujući programu REVITAS

 • U Svetvinčentu je 29. ožujka 2012. godine uz nazočnost brojnih suradnika, projektnih partnera, predstavnika lokalne i regionalne samouprave, predstavnika institucija u kulturi i turizmu predstavljen projekt REVITAS. Prisutnima se obratio domaćin, načelnik Dalibor Macan istaknuvši iskustvo i značaj projekta REVITAS za Općinu Svetvinčenat. U sklopu projekta obnovljeno je južno stubište, kvadratna kula kaštela Morosini-Grimani s čijeg se vrha pruža jedinstveni pogled na Svetvinčenat i okolicu, te je uređen i otvoren turistički informativni centar - info punkt koji postaje nezaobilazna točka svih posjetitelja. Izrađen je i izvedbeni projekt javne rasvjete trga i dekorativne rasvjete kaštela. Izvođač radova je tvrtka Macuka d.o.o. iz Svetog Petra u šumi.

  Ukupna vrijednost radova iznosi 150.000,00 eura, koja se sufinanciraju 85% od strane IPA programa, a 15% iz vlastitih izvora. Projekt i dobivena sredstva od značaja su za Svetvinčenat; za obnovu „srca ovog malog gradića“, ali i za budući rad u pripremi i provođenju projekata pri EU fondovima temeljem stečenog iskustva.

  Revitalizacija istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu projekt je koji je u suradnji s Gradskom općinom Kopar (vodeći partner), Općinama Izolom i Piranom, Zavodom za zaštitu kulturne baštine Slovenije - ispostava Piran, gradovima Porečom, Buzetom i Vodnjanom te Turističkom zajednicom Istarske županije i Općinom Svetvinčenat uspješno provela Istarska županija.

  Realizirane ili su pred finalizacijom sve aktivnosti, nakon otvorenja Vinskog podruma u Poreču danas su predstavljene i aktivnosti partnera Općine Svetvinčenat.

  U ime Konzervatorskog odjela u Puli, konzervatorica Sandra Čelić Višnjić tako je pojasnila dugotrajan i kompleksan proces obnove spomeničke baštine – kaštela, naglasila važnost što vjernije rekonstrukcije obnove spomenika, pri čemu je nužno zadržati sve povijesne elemente i konstatirala kako je obnova kaštela Morosini-Grimani dobar primjer odnosa prošlosti i sadašnjosti.

  Župan Istarske županije, Ivan Jakovčić čestitao je načelniku, suradnicima i suradnicama Istarske županije koji su radili na projektu, zahvalio se slovenskim partnerima i Ministarstvu kulture RH, te istaknuo međunarodnu dimenziju ovog projekta. Naglasio je važnost kulturne baštine, kao i privilegiranost Istre s obzirom na mogućnosti i bogatstvo istarske kulture i turizma, izrazivši zadovoljstvo današnjim stanjem i preobrazbom središnje Istre, općinama Svetvinčentom, Motovunom i Grožnjanom koja su postala središta kulturnih manifestacija i događanja.

  Program se nastavio u crkvi Sv. Vincenta predavanjem Željka Bistrovića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Rijeci, na temu Nove spoznaje o freskoslikarstvu u Istri.

  Istarska županija kao partner s najviše iskustva s hrvatske strane koordinirala je rad svih hrvatskih partnera, te doprinjela uklanjanju administrativnih prepreka i smanjenju rizika koja donose kompleksna partnerstva širenjem znanja o provođenju projekta.

  30.03.2012.