HR | IT | EN

Konferencija o doprinosu Jadransko-jonske euroregije razvoju EUSAIR strategije održana u Ateni

  • U Ateni je 6. i 7. veljače u održana konferencija o doprinosu Jadransko-jonske euroregije razvoju EUSAIR strategije, na inicijativu Europske komisije te Vijeća Europske unije, kojim predsjeda Grčka. Glavni cilj ovog događanja bio je razmotriti napredak procesa razvoja makroregionalne strategije, koji je započeo u studenom 2012. kada je Europska komisija prihvatila zaključak o usvajanju makroregionalne strategije, a danas ta strategija mora stajati uz bok Baltičkoj i Dunavskoj.

    Na konferenciji je sudjelovalo osam zemalja, od kojih četiri zemlje članice Europske unije - Grčka, Hrvatska, Slovenija i Italija, četiri nečlanice - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija te dva povjerenika Europske komisije: povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn i povjerenica za ribarstvo i pomorstvo Maria Damanaki. Sudjelovalo je i petstotinjak predstavnika lokalnh i regionalnih vlasti.

    Područja na koja su zemlje posebno usredotočene su inovativno upravljanje pomorskim sektorom i razvoj morske povezanosti regija, očuvanje, zaštita i poboljšanje kakvoće okoliša te regionalni razvoj. Zaključak je da će ovih osam zemalja i Jadransko-jonska euroregija i dalje raditi na promociji gospodarskog i društvenog rasta regije.

    07.02.2014.