HR | IT | EN

Konferencija regija i gradova u Odboru regija: 1.462,72 milijuna eura za projekte kulture

  • U Odboru regija u Bruxellesu danas, 29. siječnja održava se konferencija regija i gradova koji podržavaju europski razvoj kroz projekte kulture. Istarsku županiju na konferenciji predstavljaju pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan te istarski predstavnik pri institucijama Europske unije Dino Babić.

    Konferencija, posvećena kulturi i kreativnom stvaralaštvu, povezala je europske regije čiji je cilj razvoj projekata u sektoru kulture kroz nove programe Europske unije u Programskom razdoblju 2014.-2020. Sektor kulture znatno doprinosi ekonomskom razvoju Unije – 4,5% europskog BDP-a te 4% zaposlenih u Europi proizlaze iz kulturnih djelatnosti.

    Europske regije znatno doprinose tom razvoju. Prosječno su odgovorne za 65% sredstava koji se troše na kulturne aktivnosti, a njihov udio u podršci poduzetništvu iz sektora kulture procjenjuje se na više od 30%. Svaka regija u Europi ima stratešku važnost u očuvanju i promicanju kulturno-umjetničkog dobra, a Europska unija je u novom programu «Creative Europe» uvrstila sve prioritete koje mogu doprinijeti stvaranju dodatnih vrijednosti kroz kulturu na europskoj razini. Budžet tog programa za razdoblje 2014.-2020. je 1.462,72 milijuna eura, čime se otvaraju znatne mogućnosti za razvoj kulture diljem Europe te za poticanje ekonomskog razvoja kroz kreativnu industriju.

    Istarska županija pokazala se vrlo uspješnom u korištenju EU sredstava na području kulture tijekom proteklog programskog razdoblja te je u budućnosti spremna maksimalno iskoristiti prilike stvaranja partnerstva s ostalim regijama na projektima od zajedničkog značaja.

    29.01.2014.