HR | IT | EN

Konferencija o specifičnostima Istre na Sveučilištu u Trstu

 • Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije Oriano Otočan sudjelovao je u utorak, 11. prosinca, na konferenciji pod nazivom „Istra: specifičnosti pogranične regije“, koju je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Trstu organizirao Klub istarskih studenata u Trstu. Na konferenciji su sudjelovali i Raoul Pupo, profesor suvremene povijesti i povijesti regije Friuli Venezia Giulia s tamošnjeg Fakulteta političkih znanosti te Sergio Bartole, profesor emeritus i profesor ustavnog i regionalnog prava s Pravog fakulteta.

  Otočan je rekao da će, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, nakon što je 2004. „nestala“ granica između Slovenije i Italije, u manje od deset godina u Istri „nestati“ još jedna granica koja u povijesti nije postojala. Predstavio je specifičnosti istarskog identiteta, gdje je uz brojne povijesne, geografske, kulturne, jezične i druge posebnosti, Istra u posljednjih dvadeset godina postala prepoznatljiva kao regija izvrsnosti i lider u brojnim područjima gospodarskog i društvenog života, što je postalo obilježje njezinog modernog identiteta. Istarska županije je u usporedbi s ostalim hrvatskim županijama najrazvijenija, ima najveći prosječni BDP po stanovniku, ako izuzmemo grad Zagreb, najmanju stopu nezaposlenosti te prednjači u turizmu i drugim gospodarskim granama. Govorio je i o fazama razvoja regionalnog identiteta i zaštiti kulturnog naslijeđa Istre kao multietničke regije, te o „Istrijanstvu“ kao manifestaciji istarskog identiteta.

  - Ulaskom u Europsku uniju Istra će se susresti s novim mogućnostima te će promicati regionalizam, decentralizaciju državne uprave i tražiti autonomiju, naglasio je. Istaknuo je da bi decentralizacija trebala biti provedena i u području upravljanja strukturnim fondovima EU po uzoru na druge zemlje.

  Pupo je Istru je okarakterizirao kao prijelaz između slavenskog i latinskog svijeta, lingvistički prijelaz te prijelaz između urbanog i ruralnog svijeta, a rezultat povijesnih događanja je prostor u kojem već stoljećima Slaveni i Talijani žive u harmoničnoj zajednici. Bartole je, s druge strane, usporedio regionalne identitete u regiji Friuli Venezia Giulia i Istri, u kojoj postoji želja za većom autonomijom. Napomenuo je da je odlučivanje o pravima građana u Hrvatskoj u rukama države, a ne županija koje nemaju zakonodavne ovlasti, pa stoga Istra ne može u dovoljnoj mjeri zaštititi svoje manjine ni identitet „Istrijanstva“.

  - Cilj konferencije bio je upoznavanje studenata s posebnostima Istre i težnjama njenih stanovnika, posebno mladih, za većim stupnjem autonomije, po uzoru na regiju Friuli Venezia Giulia. Nadamo se da je cilj ispunjen i nastaviti ćemo u istom duhu, u nadi da Istra i njena autonomija postanu nezaobilazne teme među mladima. Ulazak Hrvatske u EU postaje nova prekretnica za ostvarivanje takvih ambicija, rekao je Marcello Rosanda, dopredsjednik Kluba istarskih studenata u Trstu.

  12.12.2012.