HR | IT | EN

Lobiranjem do EU sredstva za održivi turizam

 • Branko Curić, pročelnik za turizam Istarske županije i službeni predstavnik županije pri EU, Dino Babić, sudjelovali su u Bruxellesu, 3. srpnja, na radnom sastanku radne grupe za turizam Konferencije periferijskih pomorskih regija – CPMR.

  CPMR, podijeljena u šest geografskih komisija, ima za cilj socijalnu, ekonomsku i teritorijalnu koheziju, integriranu pomorsku politiku te prometne dostupnosti zastupanih područja. Među 160 regija koje čine CPMR, osim Istre, prisutna je i Primorsko-goranska županija dok radna grupa o održivom turizmu jedna je od 14 koje čine CPMR.

  Nakon što je sastanak započeo dobrodošlicom predsjednika radne grupe i glavnog tajnika CPRM-a, rasprava se je usredotočila na europsku financijsku pomoć turizmu, u vidu osiguravanja rasta i zapošljavanja. Regionalnim strategijama i prikupljenim podacima teži se stvaranju i oblikovanju europskih turističkih politika.

  Cilj svi dionika turističkog sektora je uvrštenje turizma u popis prioritetnih mjera koje će se financirati iz europskih sredstava u budućem programskom razdoblju.

  Prisutnima obratili su se predstavnici Općih uprava pomorstva i ribarstva te poduzetništva i industrije Europske komisije koji su doprinijeli aktivnom dijalogu sa sudionicima te konkretno odgovorili na njihove upite u području turizma.

  Nakon sastanka, Istarska se je delegacija dodatno sastala s predstavnicima Europske komisije kako bi na dubinski način razmotrili i istražili mogućnosti financiranja i poboljšanja turizma u našoj Županiji. Dogovoreno je i da će se krajem rujna, u Europskom parlamentu, održati visokorangirani okrugli stol upravo na temu turizma te je Istarska županija za tu inicijativa već dobila podršku Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Odbora regija, mreže Europskih regija za održivi i konkurentni turizam - NESCSTouR, CPMR-a te raznih predstavnika Europske komisije i članova Europskog parlamenta.

  Tijekom boravka pročelnika u Bruxellesu, održan je i sastanak s članicom kabineta njemačke europarlamentarke Nadje Hirsch. Hirsch prepoznaje važnost amandmana koje bi se predložilo za izmjenu teksta prijedloga Europske komisije o kohezijskom fondu i višegodišnjem financijskim okvirom za razdoblje 2014. - 2020. godine o kojemu se trenutno raspravlja u Europskom parlamentu.

  Potrebno je uvrstiti financiranje turističkog sektora u novu regulativu kako bi se projekti održive turističke infrastrukture mogli realizirati kroz strukturne fondove, što je od iznimnog značaja za razvoj hrvatskog turizma.

  Curić naglasio je kako turizam treba biti zastupan i prisutan u većoj mjeri u europskoj regulativi te iznio svoje prijedloge ka tom pravcu.

  Istarska županija, koja predstavlja 35% ukupnog hrvartskog turizma, zalaže se za uvrštenje turističke industrije kao prioritetan sektor za europski razvoj. Europa je prepoznata na međunarodnoj razini kao vrhunska turistička i kulturna destinacija te Europska unija treba pronaći pravi put ka vrednovanju svoje baštine.

  04.07.2012.