HR | IT | EN

Manifestacija „Pace in bici” u Istri

 • U povodu 67. obljetnice bombardiranja Hirošime i Nagasakija atomskim bombama, manifestacija za mir u svijetu bez nuklearnog i drugog oružja “Pace in bici” (Mir biciklom), koju organizira udruga Beati costruttori di pace (Blaženi graditelji mira) prvi je put izašla izvan teritorija Republike Italije te je, u koordinaciji Agencije lokalne demokracije iz Brtonigle, proširena na hrvatski i slovenski dio Istre.

  Manifestacija ujedno promovira učlanjenje u svjetsku udrugu Mayors for peace (Gradonačelnici za mir), čiji je koordinator gradonačelnik Hirošime.

  Pedesetak je talijanskih biciklista svih generacija, na biciklima ukrašenim zastavama u duginim bojama, s natpisom “Pace” (Mir), u nedjelju 05. kolovoza 2012. krenulo iz Poreča prema Vižinadi, Oprtlju, Grožnjanu i Bujama, dijelom trase Parenzane.

  Sudionici su 06. kolovoza nastavili put iz Buja, gdje je na Trgu Josipa Broza Tita točno u 8 sati održana komemoracija u sjećanje žrtava iz Hirošime, prema Piranu, Izoli, Kopru i Trstu.

  Biciklistima i grupici okupljenih gađana obratili su se pročelnik županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije i predsjednik Asocijacije agencija lokalne demokracije ALDA, Oriano Otočan, bujski gradonačelnik Edi Andreašić, predsjednik Blaženih graditelja mira Albino Bizzoto, Marino Vocci i delegat ALD-a Umberto Ademollo.

  U događaju su sudjelovali i aktivistica za mir i predstavnica udruge Mayors for Peace Lisa Clark te načelnici Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja, Doriano Labinjan, Rino Duniš i Aleksander Krt.

  Iz Buja je povorka krenula prema Kopru i Trstu, da bi nakon prolaska nekim mjestima u regiji Friuli Venezia Giuli, bila okončana u četvrtak, 9. kolovoza završnom svečanošću u Avianu ispred baze USAF-a.

  07.08.2012.