HR | IT | EN

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Istarskoj županiji

 • Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisala tri ugovora vrijedna 90-ak milijuna kuna kojim će se bespovratnim sredstvima financirati pulski Studentski dom, dva istarska kaštela te izrada projekte dokumentacije za revitalizaciju kulturnih dobara.

  „Istarska županija uspješna je u povlačenju novca iz europskih fondova, a naš cilj je povući što više sredstava u razdoblju do 2020-te godine“, istaknuo je na sastanku s ministricom župan Flego dodavši kako je u Istri trenutačno u realizaciji 80 projekata ukupne vrijednosti 80 milijuna eura. Župan Flego je istaknuo i kako će se realizacijom navedenih projekata povećati standard studiranja u Puli te proširiti i obogatiti turistička i kulturna ponuda Istre kao destinacije.

  Ugovore su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan te rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri.

  Potpisivanjem ugovora gotovo 60 milijuna kuna dobit će pulski Studentski dom za širenje svojih smještajnih kapaciteta, 23 milijuna kuna uložit će se u revitalizaciju svetvinčentskog kaštela Morosini - Grimani te buzetskog Petrapilosa, a 6,7 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju kulturnih dobara u Pazinu, Buzetu, Svetvinčentu i i Kanfanaru. Kako je istaknula ministrica Žalac, radi se o novcu iz europskog operativnog programa Konkurentnost i Koehzija.

  Po završetku svečanog potpisivanja ugovora ministrica se zajedno sa istarskim županom i ravnateljem SAFU-a Petricem zaputila prema sjedištu Istarske razvojne agencije gdje je održana prezentacija predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave u Istarskoj županiji o natječajima i programima na koje se trenutno moguće kandidirati, kao i najavama budućih.

  Župan Flego je tom prilikom naglasio važnost jačanja suradnje na svim razinama kad se govori o projektima važnim za općine, gradove i županije, a ministrica Žalac je najavila jačanje koordinacije i novi smjer u upravljanju regionalnim razvojem Republike Hrvatske i fondovima Europske unije.

  13.12.2016.