HR | IT | EN

Mladi iz Istarske županije sudjelovali na završnoj konferenciji projekta POPEYE u Strasbourgu

  • Devetero mladih iz Istarske županije od 24. do 26. veljače sudjelovalo je na završnoj konferenciji projekta POPEYE (Promoting Organic Production – Enchancing Youth Employment) u Strasbourgu. Cilj završne konferencije, na kojoj je sudjelovalo osamdeset mladih u dobi između 15 i 25 godina iz Hrvatske, Italije, Estonije, Bugarske, Cipra i Francuske, bio je razmjena iskustava na području ekološke poljoprivrede i mogućnostima zapošljavanja mladih u sektoru ekološke proizvodnje.

    Sudionici iz Istarske županije tijekom projekta educirani su o ekološkoj proizvodnji, nakon čega su posjetili, ispitali i mapirali istarske ekološke proizvođače, koje je u Strasbourgu predstavljao Nenad Kuftić, predsjednik udruge Istarski Eko proizvod. On je zajedno s mladima prezentirao katalog pod nazivom „Ekološki proizvođači u Istarskoj županiji“ te je razmijenio iskustva i kontakte s nekoliko predstavnika ekoloških proizvođača iz drugih zemalja. Teme radnih skupina na konferenciji bile su mogućnosti povećanja zapošljavanja mladih u sektoru ekološke poljoprivrede, kako širiti svijest o zdravom životu i učiniti ekološku poljoprivredu kompetitivnom na tržištu te način promocije projekta, aktivnosti i proizvođača.

    U sklopu projekta POPEYE održana je i međunarodna konferencija “Aktivna mladež za razvoj zajednice: primjer ekološke poljoprivrede“, na kojoj je voditeljica odjela za mlade pri Vijeću Europe Tina Mulcahy prezentirala Europsku povelju o sudjelovanju mladih u regionalnom i lokalnom životu, a predsjednica Pododbora za mlade u Odboru regija Lila Merabeth sudionicima je predstavila Izvješće o uključenosti mladih u demokratske procese na regionalnoj i lokalnoj razini. Mladima se obratio i ekološki proizvođač iz francuske regije Alzas Julian Scharch te prezentirao lokalna iskustva mladih ljudi u toj regiji o zapošljavanju u sektoru ekološke proizvodnje.

    Sudionici konferencije posjetili su Europski parlament u Strasbourgu gdje su se informirali o dužnostima i načinu funkcioniranja Parlamenta, a obratili su im se i europarlamentarci Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš i javno zdravstvo te Luis Manuel Capoulas Santos, član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj.

    27.02.2014.