HR | IT | EN

Nastavak dobre suradnje između Varaždinske i Istarske županije u okviru programa Eurodyssée

  • Ovogodišnja „Odiseja“ mladih europljana u Istri započela je početkom lipnja i trajat će do kraja kolovoza. Sudionici programa razmjene mladih dolaze iz različitih europskih regija, a to su Emilie Hem iz francuske regije Rhône-Alpes,Isabel Alfaro iz španjolske regije Valencia, Martina Marcantoni iz talijanske regije Umbria, Sara Remih iz austrijske regije Kärnteni Xavier Salip iz španjolske regije Catalunya.Tijekom lipnja pohađali su intenzivan tečaj hrvatskog jezika, a zatim su započeli s profesionalnim usavršavanjem u raznim tvrtkama i institucijama Istarske županije.

    Od 26. do 28. lipnja 2013. sudionici programa u Istarskoj županiji posjetili su Varaždinsku županiju, a uzvratni posjet održao se od 8. do 10. srpnja 2013. u Istri. Ovo je peta godina kako se provodi uzajamna posjeta između Varaždinske i Istarske županije budući da se u obije županije program provodi u isto vrijeme. U Varaždinskoj županiji sudionici su obišli centar grada Varaždina i posjetili muzej Stari Grad, izložbu „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ u palači Herzer, dvorac Trakošćan, te muzej neandertalaca u Krapini. Osim uživanja u kulturnim i povijesnim znamenitostima, sudionici programa mogli su uživati i u gastronomskim specijalitetima sjeverozapadne Hrvatske. U uzvratnom posjetu Istri bile su sudionice programa iz Varaždina Marjolène Viala iz francuske regije Midi-Pyrénées, Elena Zafra Saura iz španjolske regije Murcia, te Ana Ramon iz španjolske regije Catalunya zajedno s koordinatoricom programa Larisom Križan. Tijekom posjete sudionici programa imali su priliku upoznati se s raznolikošću i prirodnim bogatstvom naše županije, te su posjetili rimski amfiteatar u Puli, Nacionalni Park Brijuni, Limski zaljev, Donji Kamenjak, jamu Baredine i muzej kruha, vina i maslinovog ulja s degustacijom autohtonih proizvoda, Etnografski muzej Istre u Pazinu, te doživjeli zip-line iznad Pazinske jame.

    Cilj ove već tradicionalne razmjene je upoznavanje geografskih i kulturnih bogatstva i specifičnosti kontinentalne i jadranske Hrvatske, tedruženje i povezivanje sudionika programa u obije županije.

    Ovakav način suradnje i razmjene iskustva između Varaždinske i Istarske županije predstavlja poseban način suradnje između dviju županija, promocije prirodnih i kulturnih ljepota, te predstavlja jedinstven projekt u okviru samog programa razmjene mladih Eurodyssée.

    12.07.2013.