HR | IT | EN

Novim EU projektom u operativnije rješavanje kriznih situacija na moru

 • EU projekt - „NAMIRG - North Adriatic Maritime Incident Response Group“, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske komisije predstavili su 7. veljače 2018. u Puli istarski župan Valter Flego i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac.

  Župan Flego čestitao je svima koji su sudjelovali u izradi projekta, naglasivši kako se njime čini dodatni iskorak po pitanju organizacije vatrogastva na moru i to u suradnji s kolegama iz Italije i Slovenije.

  „U vremenima kada često svjedočimo različitim, nepredvidljivim situacijama znamo koliko je značajna uloga organiziranog sustava. Govoreći posebno o Istri, ovako organizirano vatrogastvo garantira kako našim građanima, tako i brojnim turistima potrebnu razinu zaštite kao što je to u većini europskih država, a slobodno možemo reći i bolju razinu od mnogih država. Od preuzimanja vatrogastva u nadležnosti općina, gradova i Županije organiziran je jedinstveni sustav vatrogastva u Istarskoj županiji, koji je danas na samome vrhu u Hrvatskoj. Za Istru, kao turističku regiju pitanje i percepcija sigurnosti su izuzetno važni jer će kod mnogih turista upravo to biti odlučujuća karika kod odabira destinacije.'. istakuno je župan Flego.

  Prema riječima zapovjednika Kozlevca, područje akvatorija Istarske županije i Sjevernog Jadrana vrlo je prometno plovilima svih vrsta, kao i velikim brojem instalacija uz more, poput luka, lučica, marina te izloženo opasnostima od pomorskih nesreća svih vrsta. U proteklim godinama bilježi se određeni broj incidenta, havarija koji su do sada, izuzev Und Adriyatika, riješeni bez većih posljedica.

  Projekt kojeg su razvile Nordijske zemlje, a EU prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja situacija na moru, uskoro počinje s implementacijom i na području Sjevernog Jadrana.

  Projekt NAMIRG kandidiran je na natječaj mehanizma civilne zaštite Europske komisije,vodeći partner je Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia, dok su ostali partneri Vatrogasna zajednica Istarske županije i Gasilska brigada Koper. Projekt se sastoji od organizacije zajedničke postrojbe po 8 vatrogasaca iz svake države, odnosno ukupno 24 vatrogasaca

  Ukupna vrijednost projekta iznosi 904.698,91 EUR, od toga bespovratno 678.524,18 EUR (75%). Bespovratni iznos za Vatrogasnu zajednicu Istarske županije iznosi 204.887,00 EUR.

  07.02.2018.