HR | IT | EN

Održan još jedan susret Varaždinske i Istarske županije u okviru programa razmjene mladih Eurodyssée

  • Nakon posjete Varaždinskoj županiji, od 2. do 4. srpnja održan je uzvratni posjet, gdje je Istarska županija po šesti put bila domaćin grupi mladih koji u okviru programa Eurodyssée trenutno borave u Hrvatskoj. Chiara Ronca iz talijanske regije Umbria, Melissa Manali Chaibeddra iz francuske regije Rhône-Alpes i Alberto Nalda Alonso iz španjolske regije Valencia sudionici su programa u Varaždinskoj županiji, a ove se godine prvi put pridružila i sudionica programa u Karlovačkoj županiji Ana Cristina Barreda iz regije Valencia.

    Oni su se zajedno s petoro Eurodisejaca koji borave u Istri družili tijekom nekoliko dana. Bila je to prilika da svi zajedno upoznaju raznolikost i bogatstvo koje naša regija nudi, tako da su, osim Pule i rimskog amfiteatra, posjetili Rovinj, Limski zaljev te najjužniji dio istarskog poluotoka, rt Kamenjak, gdje su se imali prilike kupati u Jadranskom moru. Posjetili su također jamu Baredine i Muzej kruha, vina i maslinovog ulja uz degustaciju autohtonih istarskih proizvoda, Etnografski muzej Istre u Pazinu, te su doživjeti zip-line iznad Pazinske jame.

    Osim upoznavanja prirodnih i kulturnih bogatstva, te različitosti kontinentalne i jadranske Hrvatske, cilj ove već tradicionalne razmjene je druženje i povezivanje sudionika programa. Ovakav način suradnje i druženja te razmjene iskustava između dviju županija predstavlja jedinstven način promoviranja različitih regija u okviru ovog programa, te jača međuregionalnu suradnju, što je u skladu s ciljevima Skupštine europskih regija pod čijim se pokroviteljstvom ovaj program provodi. Razmjena se pokazala višestruko korisnom i uspješnom, te je poticaj da se nastavi i ubuduće.

    08.07.2014.