HR | IT | EN

Održan okrugli stol na temu „Uspješnost korištenja ESI fondova u RH i Istarskoj županiji“

  • U sklopu obilježavanja europskog tjedna je 10. svibnja 2018. održan okrugli stol na temu „Uspješnost korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj i Istarskoj županiji“, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na čelu s načelnicom Eminom Štefičić, v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, stručna savjetnica iz Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić te ispred Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Juričić.

    Prisutni govornici ukratko su predstavili svoje institucije i njihove uloge u kontekstu privlačenja bespovratnih sredstava, kao i aktualne projekte koje trenutno provode. Pročelnik Matić osvrnuo se tako na aktualni ITU mehanizam za kojega je konstatirao da predstavlja veliku razvojnu šansu za cijelo Urbano područje Pula. „Grad Pula, u partnerstvu sa još šest gradova i općina ima mogućnost realizirati niz strateških i ostalih projekta koji će doprinijeti rastu i procvatu urbanog područja“ zaključio je Matić nadodavši kako je za navedeno Urbanom području Pula alociran indikativan iznos od 229 milijuna kuna.

    Ivana Dragišić studente je upoznala s aktualnostima iz djelokruga Istarske županije. „Na području Istarske županije do danas provelo se ukupno 827 projekata sveukupne vrijednosti od 357 milijuna eura“ istaknula je Dragišić koja je ovaj podatak potkrijepila i primjerima najznačajnijih projekata. Predstavnica Istarske razvojne agencije, kao produžene ruke županije nadovezala se s informacijom o tome kako iza njih stoji 44 projekata neto vrijednosti 45 milijuna kuna. Ove podatke pohvalili su predstavnici Ministarstva koji su konstatirali da, iako je Istarska županija predvodnik u povlačenju Europskih sredstava, očekuju da će se do kraja 2023. te brojke još i povećati.

    Ovom prilikom raspravile su se aktualne teme koje se usko dotiču uspješnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova koje su potkrijepljene primjerima iz prakse. Ujedno, govornici su se dotaknuli i prepreka, poput složenosti procedura popraćenih obilnom dokumentacijom i sporosti sustava, a s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

    14.05.2018.