HR | IT | EN

Održan trening profesora u sklopu projekta Do the Right(s) Thing!

 • U sklopu aktivnosti europskog projekta Do the Right(s) Thing!, u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama, 10. listopada 2014. održan je trening za profesore istarskih srednjih škola, na kojem su se upoznali s metodologijom edukativnih radionica o ljudskim pravima te dobili informacije o temi specifičnog ljudskog prava koje je u fokusu prve godine provedbe projekta „Pravo na mir za održivi planet“.

  Trening je održan u organizaciji Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije u suradnji sa Centrom za građanske inicijative Poreč, a sudjelovalo je tridesetak profesora iz 11 škola. Cilj edukativnih radionica, koje će profesori održati u svojim razredima, je potaknuti srednjoškolce da se uključe u društvo te da razviju stavove i znanje o ljudskim pravima, što će ih potaknuti da kasnije aktivno djeluju u svojim lokalnim zajednicama u rješavanju raznih društvenih pitanja.

  U planu je u tri godine trajanja projekta educirati 90 profesora iz Istarske županije koji će godišnje održati tridesetak edukativnih radionica za učenike te ih pozvati na djelovanje u svojim lokalnim zajednicama, školi, domu, klubovima mladih itd., u vezi s pitanjem ljudskog prava u fokusu. Učenici će svoje radove i iskustva predstaviti na Susretu ljudskih prava 27. siječnja 2015. godine u Puli.

  Također, u sklopu projekta će se svake godine objaviti Dosje o ljudskim pravima koji će biti namijenjen profesorima, učenicima te svim zainteresiranim građanima.

  Projekt Do the Right(s) Thing! financiran je iz programa Europske komisije EuropeAid - Local Authorities in Development, a traje od ožujka 2014. do ožujka 2017. godine. Partneri na projektu su Regija Toskana, Istarska županija, francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske. Ukupna vrijednost projekta je 1.210.809 eura, a Istarskoj županiji dodijeljeno je 186.594,42 eura.

  10.10.2014.