HR | IT | EN

Održan radni sastanak Jadransko-jonske makroregije

  • U predstavništvu talijanske regije Marche u Bruxellesu, 21. siječnja 2013. godine, održan je radni sastanak konglomerata regija za Jadransko-jonsku strategiju. Na sastanku su sudjelovale regije iz Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke te predstavnici Republike Slovenije i Crne Gore.

    Istarska županija aktivno sudjeluje u okviru ovog konglomerata koji od 2010. godine predstavlja zajedničke aktivnosti lobiranja za Jadransko-jonsku strategiju u Bruxellesu, pogotovo tijekom Europskog tjedna regija i gradova „Open Days“, ali i aktivnostima osvješćivanja javnosti o strateškim projektima i mogućnostima suradnje.

    Ove su aktivnosti urodile konkretnim rezultatom, naime, Vijeće Europske unije je u svome izvještaju, objavljenim 14.12.2012. godine, uvrstilo u nalog Europskoj komisiji da pokrene postupak stvaranja makroregionalne strategije za Jadransko-jonsko područje.

    Predstavnik Istarske županije u Bruxellesu, g. Dino Babić je tijekom rasprave naglasio važnost prikupljanja iskustava partner regija koje su aktivno uključene u provođenju Baltičke i Dunavske strategije kako bi se njihovi primjeri dobrih praksi, u provođenju i implementaciji iste, mogli iskoristiti na što bolji način u vidu razvoja i unaprjeđenja nove strategije Jadransko-jonskih dionika.

    21.01.2013.