HR | IT | EN

Održana radionica Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom

 • Istarska županija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirale 29.05.2019. u hotelu Histria u Puli radionicu „Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom“ koja je provedena u okviru projekta +Resilient financiranog iz Programa Interreg Mediteran 2014.-2020.

  S temom društvenih inovacija sudionike radionice upoznala je Mirna Karzen iz Laboratorija za društvene inovacije Zagreb kratkim uvodnim predavanjem uz primjere dobrih praksi i dobrobiti koju donose društvene inovacije za razvoj društva. Društvene inovacije su nove ideje kojima se želi riješiti neki društveni problem od izoliranosti, isključenosti, siromaštva, socijalne neravnoteže do ekološke neosviještenosti, nedovoljnih novih kompetencija i društvenih vještina koje su potrebne za bolju kvalitetu života.

  Aktualna tema društvenih inovacija i moderna i učinkovita design thinking metoda rezultirale su velikim odazivom dionika iz civilnog, privatnog, javnog i akademskog sektora s područja Istarske županije. Njih ukupno 40 aktivno je sudjelovalo u radionici, te su u radu u grupama razvili inovativne ideje kojima žele riješiti aktualne drušvene probleme u lokalnoj i regionalnoj zajednici. Kao rezultat radionice nastali su tako kreativni idejni projektni prijedlozi za šest različitih tema koje su detektirane kao aktualni društveni problemi u zajednici: Izolacija starijih osoba u društvu, Podizanje samopouzdanja osoba u nepovoljnom položaju, Informiranje o socijalnim uslugama, Kvalitetno provođenje slobodnog vremena, Edukacija odraslih te Kako osigurati osobne asistente za djecu s invaliditetom.

  Postignutim rezultatima vrlo su zadovoljni i organizatori radionice, te će neke od nastalih projektnih prijedloga nastaviti razvijati u konkretne pilot aktivnosti projekta +Resilient.

  Projektom +RESILIENT- Mediterranean Open REsouRcEs for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises se umrežavanju 4-helix partnerstva 8 Mediteranskih zemalja kako bi se potaknula potreba za inovacijama koje će povećati konkurentnost društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta s posebnim naglaskom na tvrtke koje posluju u domeni društvenog poduzetništva. Opći cilj projekta je pozitivan utjecaj na prilagodbu/izmjenu različitih strukturnih elemenata upravljanja klasterima dionika sa visokim društvenom odgovornošću, ujednačavanjem dinamike inovacija vođenih tehnologijom, otvorenim bazama podataka i primjerima uspješnih modela na transnacionalnom nivou.

  Vremensko razdoblje trajanja projekta je od 01.02.2018. do 31.01.2022., ukupna vrijednost projekta iznosi 3.578.529,80 € od čega je proračun Istarske županije 181.950,00 €. Nositelj projekta je Regija Veneto, a partneri na projektu su, uz Istarsku županiju i Zakladu za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, AIX-Marseille University, RCDI – Development and Innovation Network, Region of East Macedonia and Thrace (REMTH) - Regional Development Fund, Treviso and Belluno Chamber of Commerce, Technological Institute of Aragon, Greek Free Open Source Software Society, Barcelona Activa SA SPM, OPEN University of Catalonia- UOC, Foundation for Improvement of Employment Possibilities PRIZMA, National Association of Italian Municipalities.

  31.05.2019.