HR | IT | EN

Održane radionice o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije za javni sektor

 • „Istra želi biti predvodnikom u energetskoj neovisnosti u Republici Hrvatskoj i naš je cilj 2030. godine biti CO2 neutralna županija. U planu nam je, nakon jedne sustavne analize, donošenje tzv. Zelenog plana, kojim ćemo definirati aktivnosti, mjere i smjernice za stavljanje u funkciju svih naših raspoloživih alternativnih izvora energije te učinkovitijeg gospodarenja energijom“, naglasio je istarski župan Valter Flego na otvorenju radionice na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, u sklopu europskog projekta ALTERENERGY, održane 7. i 8. travnja u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama.

  Župan drži ključnim podizanje svijesti građana o učinkovitijem raspolaganju energijom, čemu pridonose ovakve radionice. Jednako tako, smatra, kako je značajna uloga javnog sektora koji mora pružiti pomoć poljoprivrednicima, poduzetnicima i obrtnicima kako bi koristili raspoložive resurse, te tako uštedjeli novčana sredstva. Jedan vid pomoći je podrška Županije i županijskih tvrtki i agencija kad je u pitanju dokumentacija za natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti ili, primjerice, onih resornog ministarstva.

  Dvodnevne radionice u Balama namijenjene su djelatnicima javnog sektora, a kako je najavio pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan, planirane su još dvije, u Buzetu i Novigradu, za privatni sektor i građane.

  Direktor Istarske regionalne energetske agencije IRENA-e, Valter Poropat, predstavio je sudionicima energetsko stanje Istarske županije, te naglasio važnost i učinke energetske učinkovitosti u svim sektorima privrede. Kao preduvjet za realizaciju projekata vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost istaknuo je da je potrebno razviti svijest kod građana o energetskoj problematici i neovisnosti.

  Strateški projekt ALTERENERGY (Energy Sustainability for Adriatic Small Communities – Energetska učinkovitost za male zajednice na Jadranu) financiran je iz programa IPA Jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. Oslanja se na 12,5 milijuna eura ukupnog proračuna i želi pridonijeti ciljevima Europske unije o klimi i energiji „20-20-20“ kroz promociju energetske održivosti u malim zajednicama Jadrana, jačajući njihovu sposobnost planiranja i upravljanja integriranih akcija za štednju energije i njezinu proizvodnju iz obnovljivih izvora. Istarska županija je jedan od 17 partnera, iz 8 država, koja sudjeluje u projektu, a odobren joj budžet u iznosu od 478.271€.

  08.04.2014.