HR | IT | EN

Okrugli stol “Poboljšanje modela integracije učenika s teškoćama u razvoju u škole, tržište rada”

  • U petak, 9. lipnja u Circolu - Zajednici talijana Pula održan je Okrugli stol „Poboljšanje modela integracije učenika s teškoćama u razvoju u škole, tržište rada i društvo“ u okviru projekta MOZAIK 2, sufinanciranog iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

    Pored pomoćnika u nastavi i roditelja djece s poteškoćama u razvoju, Okruglom stolu su se pridružile udruge koje se bave predmetnom tematikom, stručnjaci, nastavnici, kreatori javnih politika te donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

    Osim izlaganja osobnih iskustava pomoćnika u nastavi i roditelja djeteta s poteškoćama u razvoju, održana je prezentacija istraživanja dr.sc. Dijane Drandić iz Pučkog otvorenog učilišta pod nazivom „Uloga pomoćnika u nastavi u inkluzivnoj školi“, te javna rasprava na kojoj se polemiziralo o inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u škole, tržište rada i društvo. Svoje stavove iznijeli stručni suradnici u školama te predstavnici lokalne i regionalne razine Istarske županije. Raspravljalo se o mogućim institucionalnim rješenjima koja bi omogućila djeci s poteškoćama u razvoju kvalitetno školovanje, ali i dostojanstvenu budućnost nakon završenog školovanja pružanjem mogućnosti zaposlenja.

    U projekt MOZAIK 2 uključeno je 57 pomoćnika u nastavi angažiranih za 58 učenika s teškoćama u 21 osnovnoj i 7 srednjih škola u Istarskoj županiji. Cilj jednogodišnjeg projekta je osigurati stručnu pomoć svim učenicima s teškoćama u razvoju koji su uključeni u sustav odgoja i obrazovanja i osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama u školama, čiji je osnivač Istarska županija, u školskoj godini 2016./2017.

    12.06.2017.