HR | IT | EN

Open Days Local event 2015. održan u Istarskoj županiji

  • U sklopu manifestacije Open Days 2015 - Local event, u Centru za EU i međunarodnu suradnju u Balama 5. studenog 2015. godine održana je radionica "Urbana i ruralna kohezija za uravnotežen teritorijalni razvoj" u organizaciji Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije.

    Local event Istarske županije usredotočio se na sudjelovanje Istarske županije u različitim inicijativama i mogućnostima vezanim za ruralni razvoj i promociju uravnoteženog teritorijalnog razvoja, kao i na alate za promociju ruralne kompetencije i zaštite tradicionalnih proizvoda i naslijeđa s ciljem jačanja ekonomskog napretka ruralnih područja. Različiti projekti i strategije koje se bave revitalizacijom rubnih ruralnih područja predstavljeni sukao primjeri dobre prakse. Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre iz Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. predstavio je razvoj i aktivnosti AZRRI-ja vezane uz zaštitu i valorizaciju autohtonih istarskih pasmina i njihovo korištenje u gastronomiji i poljoprivredi, kao i ostale razvojne programe AZRRI-ja usmjerene na održivi razvoj ruralnog potencijala Istarske županije.

    U Istarskoj županiji trenutno su operativne četiri Lokalne akcijske grupe (LAG-ovi), a aktivnosti i projekte LAG-a Središnja Istra predstavila je Roberta Krivičić.

    Pregled i razvoj Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije dala je Andrea Vugrinović iz Superne d.o.o.. Predstavila je također i Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. i mjere koje su dostupne javnom sektoru za financiranje projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju lokalnih zajednica.

    10.11.2015.