HR | IT | EN

Oriano Otočan u Kragujevcu i Nišu predstavio Istarsku županiju i ALDA-u

  • Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, ujedno predsjednik ALDA-e (Asocijacije agencija lokalne demokracije), zajedno je s direktoricom ALDA-e Antonellom Valmorbidom u četvrtak, 15. studenoga, posjetio Agencije lokalne demokracije i gradove Kragujevac i Niš u Srbiji.

    Prvi sastanak održan je u Kragujevcu, gdje su predstavnici ALDA-e održali sastanak s gradonačelnikom Verkom Stevanovićem, s kojim je dogovoreno članstvo i suradnja s ALDA-om. Otočan je, između ostalog, predstavio gospodarske i kulturne potencijale Istarske županije. Poseban interes pokazan je za pitanje decentralizacije i sredstava za jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i regija. S Istarskom županijom dogovorena je suradnja i razmjena iskustava na područjima europskih programa i jačanja regionalizma, s obzirom da u regiji Šumadiji postoji proces i težnja za jačom afirmacijom regionalnog identiteta.

    U Nišu je održan sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Ljubivojem Slavkovićem i njegovim suradnicima. Na sastanku je prisutan bio i član Upravnog vijeća ALDA-e i dogradonačelnik Kragujevca Dobrica Milanović. U Nišu je također iskazana jaka podrška ALDA-i ALD-u središnje i južne Srbije od strane Grada.

    Prezentirane su nove mogućnosti za rad u okviru Programa “Europa za građane” i “Mladi na djelu”, u koje se Srbija nedavno pridružila, a gdje i ALDA i Istarska županija imaju velika i uspješna iskustva. Predstavnici ALDA-e najavili su suradnju u i 2013. godini u okviru programa “Eurospka godina građana”.

    21.11.2012.