HR | IT | EN

Otvorena ljetna hidrogliser linija Trst-Piran-Rovinj-Pula u sklopu projekta EA SEA-WAY

 • U subotu, 28. lipnja 2014., po prvi je puta iz Trsta prema Puli krenuo putnički hidrogliser, u sklopu novootvorene ljetne linije Trst-Piran-Rovinj-Pula, koja će prometovati do 1. rujna 2014. Hidrogliser je iz Trsta krenuo u subotu u 9 sati, a u Pulu je stigao u 11.45 sati. Linija je otvorena u sklopu aktivnosti projekta EA SEA-WAY (Europe-Adriatic SEA-WAY), u kojem Istarska županija sudjeluje s 20 partnera, među kojima je glavni partner talijanska Autonomna regija Friuli Venezia Giulia.

  Povodom otvorenja linije, u Trstu je na putničkom terminalu MOL IV, polazištu hidroglisera, upriličen kratki program dobrodošlice. Uz prezentaciju projekta EA SEA-WAY od strane projektnog koordinatora za regiju Friuli Venezia Giulia, Massimiliana Angelottija, održani su pozdravni govori gradonačelnika Trsta Roberta Cosolinija i regionalnog pročelnika Odjela za mobilnost Maura Zinnantija, te doručak dobrodošlice za prve putnike.

  Hidrogliser prijevoznika Trieste Lines Srl, sa sjedištem u Trstu, od 28. lipnja do 1. rujna prometovat će prema slijedećem rasporedu:

  • Ponedjeljak i utorak: Trst-Rovinj-Trst
  • Četvrtak: Trst-Piran-Rovinj-Trst
  • Petak: Trst-Rovinj-Trst
  • Subota i nedjelja: Trst-Piran-Rovinj-Pula-Rovinj-Piran-Trst

  Projekt EA SEA-WAY financiran je putem programa Jadranske prekogranične suradnje IPA ADRIATIC 2007-2013. Predviđeno trajanje projekta je dvije i pol godine, a njegov proračun iznosi 6.657.204,68 €. Ovim se projektom žele riješiti problemi neuravnoteženog razvoja infrastrukture i nedovoljne razvijenosti pomorskih linija, te niska razina kvalitete usluga za putnike i turiste. Kroz sanaciju postojećih dotrajalih lučkih objekata i izgradnju novih (lukobrani, operativne obale, prometnice), želi se poboljšati nedostatno korištenje potencijala pomorskog prometa te neodgovarajuća mreža javnog prijevoza. Također, modernizacijom luka žele se povećati kapaciteti i sigurnost prijevoza putnika i tereta.

  30.06.2014.