HR | IT | EN

Polaznici projekta THINK EU na usavršavanju za europske projekte u Vicenzi

  • Četrdeset mladih sudionika europskog projekta THINK EU iz Istre u ponedjeljak 22. listopada posjetilo je ured ALDA-e (Asocijacije Agencija Lokalne Demokracije) u Vicenzi. Sudionici koji su u jednogodišnjem projektu pohađali radionice i obuku na temu Europske unije i europskih projekata, u Vicenzi su predstavili istarske lokalne vlasti, udruge civilnog društva i udruženja mladih.

    Projekt THINK EU zajednički su inicirali Istarska županija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva radi edukacije novih stručnjaka u pripremanju i provođenju europskih projekata. Polaznici su usavršili znanje o tehničkim mogućnostima europskih projekata, što je vrlo značajno radi skorašnjeg dolaska strukturnih fondova u Hrvatsku, namijenjenih za smanjivanje društvenih i gospodarskih razlika s ostatkom Europe. Istovremeno, mladi sudionici su se bolje upoznali s političkim, ekonomskim i financijskim mehanizmima Europske unije. Projekt THINK EU, u vrijednosti od 134 tisuće eura, financiran je iz programa Europa za građane, a provodi ga Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva s partnerima - ALDA-om i pulskom udrugom ZUM.

    Polaznicima je u Vicenzi predstavljeno nekoliko projekata u sklopu Programa za cjeloživotno učenje Leonardo, a upoznali su i temeljne korake obuke i informiranja mladih Vicenze. Također, u posjetu Sveučilištu u Padovi predstavljena im je usluga stažiranja studenata te program Erasmus.

    - Nadamo se da će Hrvatska iduće godine postati aktivni član Europske unije. Europa treba nove doprinose i ideje, a ne samo kritike. Moramo svi zajedno raditi za našu zajedničku budućnost, a posebno Hrvatska, koja sa svojom nedavnom prošlošću ima puno toga za reći što će doprinijeti našem europskom domu, rekla je direktorica ALDA-e Antonella Valmorbida.

    25.10.2012.