HR | IT | EN

Posjet EU institucijama u Bruxellesu nagrada najaktivnijima

  • Od srijede, 14. svibnja do subote 17. svibnja, najvažnije europske institucije i Predstavnički ured Istarske županije u Bruxellesu posjetilo je troje mladih, koji su u sklopu aktivnosti projekta “Young MEP’s for European Democracy“ nagrađeni kao najaktivniji sudionici simulacije Europskog parlamenta održane u Latviji proteklog ožujka. Istarska Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva partner je na ovom projektu koji se provodi unutar programa Mladi na dijelu.

    Za Ivana Kostešića i Mateu Lacmanović iz Hrvatske, te Dorina Chiritoiua iz Rumunjske, Istarsko predstavništvo organiziralo je posjete i prezentacije u Europskom parlamentu, Komisiji, Odboru regija, te razgledavanje najpoznatijih atrakcija Bruxellesa. U Predstavničkom uredu Istarske županije, Dino Babić, službeni predstavnik Istarske županije pri EU i Jasmina Černeka, vježbenica na programu Eurodyssee Skupštine europskih regija, prezentirali su ovom internacionalnom i ambicioznom trojcu rad i funkciju Ureda, međunarodne aktivnosti Županije, te projekte koji se provode u Istri, s posebnim naglaskom na projekt SEED – Speeding Every European Digital. Projektom SEED želi se osvijestiti javnost, a pogotovo mlade o EU mogućnostima i uslugama javne uprave koje su dostupne građanima putem interneta i interaktivnih uređaja koji su postavljeni na strateškim lokacijama u Istarskoj županiji i Rijeci, ali i Bruxellesu i New Yorku.

    Kroz aktivnosti u Bruxellesu nagrađeni mladi mogli su u ova četiri dana doista vidjeti i iskusiti kako funkcioniraju najvažnije institucije EU, čiji su rad na projektu, koji se održao u ožujku u Latviji, samo simulirali. U Latviji je sudjelovalo oko 80 mladih iz 6 europskih zemalja, a 12 iz Hrvatske. Ovakvim se projektima potiče uključenost mladih u procese donošenja odluka i razumijevanje rada europskih institucija. To je trenutno vrlo potrebno jer će se već ove nedjelje održati izbori za Europski parlament, stoga je povećanje znanja mladih o radu i funkcioniranju EU institucija više nego poželjno, i to na način da im se pruži jedinstvena prilika da osjete kako proces donošenja odluka izgleda, a najaktivnijima se osigurava prilika da to vide i uživo.

    16.05.2014.