HR | IT | EN

Posjet studenata francuskog Sveučilišta Cergy-Pontoise Istarskoj županiji

  • Da je poznavanje europskih fondova velika prednost mladih na tržištu rada dokazuje i grupa francuskih studenata sa Sveučilišta Cergy-Pontoise koji su u sklopu studijskog putovanja po Hrvatskoj u četvrtak 5.3.2015. posjetili Istarsku županiju. Iako u sklopu specijalističkog studija iz europskih projekata obično posjećuju države koje predsjedavaju Vijećem Europske unije, ove su godine odlučili učiniti iznimku i posjetiti najnoviju zemlju članicu.

    Zadaci organizacije posjeta bili su ravnomjerno raspoređeni između 26 studenata pa je tako studentica Diane Lamoreux bila zadužena za uspostavu kontakta s Upravnim odjelom za održivi razvoj Istarske županije i dogovaranje sastanka u cilju boljeg upoznavanja s europskim projektima koje je taj Upravni odjel proveo. Studente je u Puli dočekala Pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich koja je u uvodnom dijelu odgovarala na pitanja studenata o ovlastima županije, mogućnostima apliciranja na Strukturne fondove i ulozi županijskog ureda u Bruxellesu.

    Na konkretna pitanja o europskim projektima u domeni zaštite okoliša studentima je jasnu sliku o pojedinim fazama projektnog ciklusa pružio viši savjetnik za zaštitu prirode i okoliša Bruno Kostelić. Poseban naglasak u predstavljanju projekata stavljen je na projekte DRINKADRIA, KUP i ŽIVO! kojima je Istarska županija putem fondova EU djelovala na zaštitu resursa pitkih voda, odnosno upravljanje vodnim resursima i poboljšanje vodoopskrbe.

    Osim što je studentima omogućen uvid u male tajne europrojektiranja, značajna je dobrobit ostvarena i za Istarsku županiju koja je zahvaljujući ovom sastanku uspostavila suradnju s francuskim departmanom Val d'Oise kao suorganizatorom studijskog putovanja. Departman Val d'Oise posjeduje značajna iskustva u povlačenju sredstava iz Strukturnih fondova, stoga Županiji može pružiti podršku u formuliranju budućih projekata većih razmjera.

    06.03.2015.