HR | IT | EN

Potpisan Sporazum o suradnji između Istarske županije i poljske Regije Malopolska

  • Župan Istarske županije Valter Flego predvodi istarsko izaslanstvo, u sastavu Duško Kišberi, pročelnik Kabineta župana, Oriano Otočan, pročelnik UO za međunarodnu suradnju i europske poslove, te direktor Turističke zajednice Denis Ivošević, koje se nalazi u dvodnevnom posjetu poljskoj regiji Malopolska. Razlog posjeta je produbljivanje suradnje između dvije regije i potpisivanje Sporazuma o suradnji. U prisutnosti predstavnika političkog i gospodarskog života, te velikog broja poljskih medija, Sporazum o suradnji između Istarske županije i Regije Malopolska potpisali su u ponedjeljak, 4. studenoga, istarski župan Valter Flego i maršal Malopolske Marek Sowa, u Narodnom kazalištu u Krakowu.

    "Prvi kontakti između dvije regije uspostavljeni su prije dvije godine. Ovo je logičan slijed u nastavku suradnje", rekao je tom prigodom župan Flego, te naglasio kako dvije zemlje veže zajednička prošlost, pripadnost Europskoj uniji i zajednički projekti.

    Izražavajući zadovoljstvo potpisanim sporazumom, Flego je rekao kako je on „temelj za dugoročnu suradnju između dvije regije, a suradnju ćemo realizirati kroz konkretne projekte iz područja korištenja europskih fondova, turizma i kulture". Tako je za iduću godinu dogovorena suradnja u 6 konkretnih projekata: Jačanje institucionalne sposobnosti za regionalnu upravu i razmjena iskustva o pripremi, provedbi i ugovaranju EU projekata; Baština kao prilika u integriranoj Europi. Labirint povijesti — povijesni identitet i kultura — upravljanje i vizija gradova; Razmjena iskustva o provedbi EU fondova za poduzetnike i obrtnike; Stažiranje u ugostiteljsko-turističkom sektoru regijama partnera; Razmjena iskustva na područjima investicija, te Upravljanje turističkom ponudom u regiji — razmjena iskustva i primjeri dobre prakse.

    Istarsko je izaslanstvo u Krakovu promoviralo naš turizam. Turistički je potencijal Istre predstavio Denis Ivošević, koji je naglasio kako je ove godine Istra imala rekordan broj posjeta poljskih gostiju (540.000 noćenja). Ivošević je naglasio kako bi taj rezultat bio još bolji kada bi postojala izravna zračna linija Krakov-Pula, te najavio poduzimanje koraka u cilju uspostavljanja takve avio-linije.

    04.11.2013.