HR | IT | EN

Potvrđena odlična suradnja Istre i regije Friuli Venezia Giulia

 • Istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić te predsjednik Talijanske unije Furio Radin prisustvovali su 19. veljače 2018. godine u Trstusastanku s predsjednicom regije Friuli Venezia Giulia Deborom Serracchiani, koja je predložila da Istarska županija postane stalni promatrač Europske grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTC) "Euroregija bez granica“.

  Župan Flego podržao je inicijativu naglasivši kako se radi o izvrsnoj prilici za sticanje novih iskustava jer bi time Istri bilo omogućeno ravnopravno sudjelovanje s ostalim članicama na svim sastancima radnih tijela, kao i sjednicama Skupštine EGTC-a. Također, omogućio bi se i nastavak zajedničkog rada na europskim projektima.

  Župan Flego se osvrnuo i na dugogodišnje prijateljstvo i dobru suradnju Istre i FVG, posebice na projektima prekogranične suradnje na području turizma, kulture i zaštite okoliša. Također, podsjetio je i na simbolično zajedništvo dviju regija čija predstavništva u Bruxellesu djeluju u istoj zgradi.

  Govoreći o EU projektima, gradonačelnik Miletić je spomenuo projekt „MOSES“, koji je u tijeku, a putem kojega će biti provedena istraživanja sastava tla u pulskoj luci, što je preduvjet za projekt izgradnje budućeg Putničkog terminala.

  Za vrijeme susreta razgovaralo se i o odnosima dviju regija, posebice na ekonomskom i kulturnom planu te su istaknute mogućnosti daljnje suradnje po pitanju izvrsnosti tipičnih proizvoda.

  „Prepoznati smo kao jedna od najboljih maslinarskih i vinskih regija, a u budućnosti se želimo još jače razvijati kao bio-regija s ekološki održivom proizvodnjom. Naši tradicionalni istarski proizvodi naša su dodatna vrijednost i vjerujem da i u regiji Friuli Venezia Giulia postoje primjeri dobre prakse na kojima možemo naučiti nešto novo“, kazao je gradonačelnik Miletić.

  Predsjednik Talijanske unije Furio Radin istaknuo je, pak, kako bi ulazak Istarske županije kao stalnog promatrača u EGTC-u bio ključan za Talijansku nacionalnu zajednicu.

  „Koraci koji se poduzimaju kako bi se omogućilo da Istarska županija postane promatrač jako su važni i mi ćemo u tome aktivno pridonijeti i sudjelovati. Talijanska nacionalna zajednica daje dodatnu vrijednost jer je nemoguće definirati Istru bez hrvatske i talijanske komponente“, zaključio je Radin.

  Europska grupacija za teritorijalnu suradnju je model kreiran od strane Europske unije kojem je osnovni cilj promovirati, olakšati i poticati teritorijalnu suradnju. Cilj ovakvih grupacija je da se bliske regije (geografski, kulturno, povijesno, socio-ekonomski) više povezuju i zajednički djeluju kako bi se jačala gospodarska, socijalna, teritorijalna kohezija Unije, bez dodatnih administrativnih troškova za uprave na bilo kojoj razini. Osnivači Europske grupacije za teritorijalnu suradnju „Euroregije bez granica“ su regije Friuli Venezia Giulia, Veneto i Koruška.

  20.02.2018.