HR | IT | EN

Predstavljen EU projekt IRIS

 • Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, Centar za inkluziju i podršku u zajednici najavio je aktivnosti EU projekta IRIS - Sport kao mehanizam rane integracije i rehabilitacije. Projekt sufinancira Istarska županija, a provodi se od 1. ožujka 2014. do 17. lipnja 2015. godine u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te Savinjskoj regiji u Sloveniji.

  Vodeći partner je Riječki sportski savez koji projekt provodi u partnerstvu sa slovenskim IPAK-om Inštitutom za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja te Centrom za inkluziju i podršku u zajednici. Projekt djelomično financira Europska unija i to iz Instrumenta pred pristupne pomoći, a provodi se u okviru Operativnog programa IPA SI‐HR 2007. ‐2013. Opći cilj projekta je dugoročno poboljšati integraciju djece s teškoćama u razvoju u ranim fazama života korištenjem sportskih aktivnosti, a s time poboljšati kvalitetu života tih osoba, njihovih staratelja i lokalne zajednice u kojoj žive.

  Tijekom trajanja projekta partneri će razviti prilagođene obrazovne programe, izraditi edukacijske materijale, provest će obrazovanje i osposobljavanje za odgajatelje u predškolskim ustanovama, učitelje u osnovnim školama i predstavnike sportskih organizacijama. Predviđeni su i sportski festivali i pilotska implementacija programa u jednoj školi i jednom vrtiću u svakoj od regija koje sudjeluju u projektu (Istarska, Primorsko-goranska i Savinjska regija u Republici Sloveniji).

  Aktivnosti projekta IRIS koje provodi Centar za inkluziju:

  Idući tjedan (19. i 20. studenog) u Puli će se održati dva edukacijska seminara za odgajatelje i učitelje razredne nastave te za predstavnike sportskih klubova, dok će se od 1. do 5. prosinca održati festival sporta. Manifestacija započinje 1. prosinca u 10 sati u Pattinaggiju. U sportskim aktivnostima sudjelovat će više od 150 djece iz četiri vrtića (Dječji vrtići Pula, DV Maslačak; DV Cipelići i DV Veseljko) i tri osnovne škole (OŠ Tone Peruška, OŠ Monte Zaro i Škola za odgoj i obrazovanje). U projekt su integrirana djeca i vrtićke i školske dobi s poteškoćama u razvoju. Mali sportaši okušat će se u koturaljkanju, hokeju, rolanju, stolnom tenisu, sportskoj gimnastici i jahanju.

  13.11.2014.