HR | IT | EN

Predstavljen program Istarske županije povodom proslave ulaska RH u EU

 • U pulskom je sjedištu Istarske županije u četvrtak, 27. lipnja, predstavljen program povodom proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju „Istra bez granica – Istra senza frontiere“. Program su predstavili pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić.

  Već u prvom doticaju s Hrvatskom posjetitelji će na graničnim prijelazima na ulasku u Istru i pulskom aerodromu na prigodnim plakatima znati da su dio povijesnog trenutka naše države. Ulaskom u Europsku uniju, Istra će postati integralni dio unutar europskog prostora. Žiteljima Istre, život će biti umnogome olakšan, a posebno građanima uz granične prijelaze.

  O veličini tog trenutka na svoj će način govoriti zanimljiva gastronomska ponuda i degustacija autohtonih proizvoda. Uz taj dio programa, održat će se niz protokolarnih susreta predstavnika pograničnih općina i gradova, te prigodnih primanja. U organizaciji tog dijela programa sudjelovat će gradovi Novigrad, Umag i Buje.

  Središnji će događaj biti Svečana akademija Istarske županije povodom proslave ulaska u EU koja će se 1. srpnja u 19 sati održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju obilježit će se i u Bruxellesu.

  Sorić je napomenuo je da su zadovoljni što Hrvatska napokon ulazi u Europsku uniju te će, tim povodom, Obrtnička komora Istarske županije potpisati Sporazum o suradnji sa slovenskim obrtničkim komorama. To će značiti proširenje tržišta za istarske proizvode. S druge pak strane, treba računati s novim izazovima, što ih donosi konkurencija na zahtjevnom europskom tržištu. No, rekao je, ne treba strahovati od povećane konkurentnosti, jer čitav proces prilagodbe traje već duže vrijeme, tako da nakon 1. srpnja neće doći do drastičnih promjena, kako što mnogi očekuju.

  Program možete preuzeti u nastavku.

  Datoteke vezane uz novost
 • http://www.istra-europa.eu/uploads/files/Program.pdf
 • 28.06.2013.